2009. április 11., szombat


Új szabályozás a brit egészségügyi és szociális ellátók számára


A brit egészségügyi minisztérium közzétett egy új keretet az egészségügyi és szociális szolgáltatások minőségégének és biztonságának szabályozására. A publikáció előzetesként szolgál az áprilisban létrejövő Care Quality Commission nevű bizottság működéséhez. A Care Quality Commission 2010-től fogja regisztrálni az egészségügyi és szociális szolgáltatókat egy egységes követelmény rendszer szerint, amely az ellátás minőségégére és biztonságára összpontosít. A bizottság nyilvántartása nélkül törvénysértő lesz az egészségügyi és a felnőtt szociális ellátó szervezetek számára ellátást nyújtani. A regisztrációhoz az ellátóknak bizonyítaniuk kell a követelmények teljesítésének képességét.

Emellett az alapellátás és a fogászati ellátás is a Care Quality Commission szabályozása alá kerül majd. Mivel az alapellátás egyre szélesebb szolgáltatásokat nyújt - köztük kisebb műtétekkel és a hagyományosan kórházak által nyújtott szolgáltatásokkal -, fontossá válik, hogy a betegek megfelelő biztonságban legyenek az ellátás helyétől függetlenül. Ezért a 8500 GP praxis és a 9000 fogászati praxis a Care Quality Commission kötelező nyilvántartásába kerül, arra való tekintet nélkül, hogy magánpraxisban vagy az NHS-ben működnek-e.

Bár a háziorvosok és más egészségügyi szakdolgozók már egyéni nyilvántartásba vannak véve saját szakmai szervezetüknél, az új keret további biztonságérzetet ad a betegeknek, hogy védve vannak. Az egészségügyi minisztérium együttműködik a szakma fontosabb szereplőivel annak átgondolására, hogy az új regisztrációs rendszer milyen kölcsönhatásban áll a fennálló szabályozással.

Az új rendszer felváltja a fennálló követelményeket és standardokat valamennyi ellátó számára, függetlenül attól, hogy az NHS, a helyhatóságok vagy a magánszektor szolgálatában állnak-e. A regisztrációs követelmények rugalmasságot biztosítanak az ellátók számára és csak azt kötik ki, mit kell tenniük, nem pedig hogyan kell tenniük. Parlamenti jóváhagyás után a nyilvántartási rendszert 2010-ben vezetik be. Az NHS számára 2009. áprilistól vezetik be a Care Quality Commission követelményeinek megfelelő regisztrációt az egészségügyi ellátásból származó fertőzések terén. (SZL)

Forrás: http://www.dh.gov.uk/en/News/Recentstories/DH_097161

Nincsenek megjegyzések: