2009. április 13., hétfő



Gyors és minőségi betegellátás
az egynapos sebészeten



Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy egészségi állapotuk átmeneti üzemzavarai nem feltétlenül jelentenek egyet a hosszadalmas kórházi benntartózkodással, vizsgálatokkal, műtétekkel.

Az egynapos sebészeti osztályokon a betegek mindössze 23 órát töltenek el, beleértve a műtétet és az azt követő posztoperatív időszakot, majd otthonukba távozhatnak. Kevesebb fizikai fájdalom és lelki teher, kisebb fertőzésveszély, gyorsabb rehabilitáció - ezek az egynapos sebészet kulcsfogalmai.

Talán meglepően hangzik, de már a múlt század elején sem volt ismeretlen az egészségügyi ellátás fogalomkörében az egynapos sebészeti beavatkozás. Elsőként egy angol gyermekorvos végzett sikeres egynapos műtéti beavatkozásokat, majd két amerikai aneszteziológus "Surgicenter" néven alapította meg az egynapos sebészeti klinikai láncot az Egyesült Államokban. Az 1970-es évektől kezdődően a világszerte emelkedő magas kórházi költségek, a folyamatosan és gyorsan fejlődő orvostechnológia, és nem utolsósorban a betegek igénye hívta életre a gyors és betegbarát, úgynevezett ambuláns sebészeti eljárást. Hazánkban a fekvőbeteg gyógyintézmények egynapos sebészeti ellátását szabályozó miniszteri rendelet 1993-ban látott napvilágot. Az általános érdeklődés hiánya miatt azonban 2003-ban az egészségügyi reform keretében módosították a rendeletet, így azóta már egyéb egészségügyi szolgáltató is nyújthat egynapos sebészeti ellátást.

Nyereség a beteg és az orvos számára

Napjainkban egyre többen keresik fel az egynapos sebészeti intézményeket azok a páciensek, akik minőségi szolgáltatással, gyors műtéti beavatkozást követően a lehető leghamarabb szeretnének visszailleszkedni megszokott életükbe, munkájukba. Ahogy dr. Sántha Andrea, az Europ-Med egynapos sebészeti osztályának kézsebész főorvosa fogalmaz, az, hogy a beteg minimális ideig szakad ki a környezetéből, hogy a műtétet követő gyógyulási időszakot nem a sokak számára kellemetlen emlékeket idéző kórházi körülmények között kell eltöltenie, a gyors rehabilitáció első állomása. Tapasztalata szerint, betegei leginkább ezért választják az egynapos beavatkozást, szemben a hagyományos fekvőbeteg-ellátó intézményekkel, ahol egy egyszerű, rutinműtét is minimum 2-3 éjszakás benntartózkodással jár. Manapság szinte senki nem engedheti meg magának, hogy kisebb műtétek miatt akár hetekre is kiessen a munkából. A szakember számára pedig egyértelműen a gyors, hatékony beavatkozások lehetősége, a kiváló technikai háttér, a legmodernebb orvosi műszerpark, a gördülékeny csapatmunka, a betegekkel való folyamatos kapcsolattartás szól az egynapos sebészeti eljárás módszere mellett.

Kellemes, légkondicionált szobák, saját fürdőszobával

Az egynapos sebészeti osztályon ugyanúgy kezdődnek a napok, mint bármelyik hagyományos fekvőbeteg intézményben. Csak a folytatás alakul másként. De ne rohanjunk ennyire előre. A páciens a járóbeteg szakorvosi ellátásra érkezhet háziorvosi beutalóval vagy anélkül. A szakorvosi vizsgálaton, a diagnózis felállítása után az egynapos sebészeti beavatkozásra "alkalmas" beteg (az alkalmasságot néhány tényező befolyásolhatja: pszichés állapot, vérzési hajlam, BMI, a beteg rendezett otthoni szociális körülményei, stb.) kivizsgáláson vesz részt, ezt követheti a műtét konkrét időpontjának meghatározása. A műtét napján, reggel 8-kor kell jelentkezni, majd adategyeztetés és előkészítés után kerül sor a műtétre. Az ébredés már olyan posztoperációs, őrző szobában történik, ahol a szakemberek az esetleges szövődményeket is el tudják látni. Két-három óra elteltével, ha minden rendben van, kétszemélyes, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákba kerül a beteg, s az egynapos ellátást követően otthonába távozhat. A zárójelentés minden esetben tartalmazza a műtétet végző szakorvos mobil telefonszámát, akit a paciens a legcsekélyebb problémával, kérdéssel is felhívhat. Természetesen ez nem helyettesíti az otthoni ellátást, hiszen egy frissen műtött beteg legalább 48 órás aktív figyelemre, ápolásra, segítségre szorul. Az egynapos sebészeti osztályok kitűnően képzett szakorvosai (sebész, érsebész, ortopédus, traumatológus, kézsebész, nőgyógyász, urológus, fül-orr-gégész, gasztroenterológus, szemész, plasztikai sebész szakorvosok) az utógondozás időszakában is segítséget nyújtanak, nyomon követik betegeik gyógyulási folyamatát, tanácsaikkal rendelkezésükre állnak.

A folyamatos új és jobb minőség keresése a cél

Dr. Knoll Zsolt PhD, a Europ-Med ortopéd traumatológus főorvosa és sportorvosa szerint Magyarországon két-három évvel ezelőtt még nem voltak adottak a home-care szolgáltatás feltételei, de a jelen mindenképpen az egynapos sebészet elterjedésének létjogosultságát bizonyítja. Mint mondja, azok az orvosok, akik ebben a műfajban dolgoznak, igazán komolyan veszik a betegek gyors és hatékony ellátását, ami a beteg és az orvos közös érdeke. A beteg számára mindenképpen óriási nyereség, hogy minimalizált ideig kell átélni a kórházi körülményeket. Aki megtapasztalta már a kiszolgáltatottság érzését, az tudja igazán, milyen sokat jelent, ha rövid ideig szorul idegenek segítségére, teszi hozzá a főorvos. Az egynapos sebészet ideje alatt a beteg minden olyan kezelést megkap, amelyet bármelyik fekvőbeteg intézményben megkapna - azzal, hogy itt öt-hat órára redukálódik a másutt 48 vagy éppen 72 órányi ellátás. Szakmai szempontból, dr. Knoll Zsolt, komoly kihívásként értékeli az egynapos sebészeti eljárásokat, ráadásul egy ilyen intézményben dolgozni - alternatívát jelenthet a külföldre távozó magyar orvosok számára. Bár úgy látja, a hazai fekvőbeteg- intézményekben dolgozó kollégák részéről egyelőre jelentős az ellenállás az egynapos sebészet felé, de a jövőben valószínűsíthetően egyre több ilyen műtétet végeznek majd el, különös tekintettel az egynapos sebészeti eljárások költségkímélő gazdasági mutatóira, a betegek gyors gyógyulási folyamataira. A cél pedig nem más, mint a folyamatos új, és jobb minőség keresésével minőségi szolgáltatást nyújtani valamennyi paciensüknek.



A modern sebészet, a fejlett anaeszteziológia, az orvostechnika fejlődése uj ágazatot hozott létre a betegellátásban a nappali kórházat. Ez az ambuláns betegellátás és a hagyományos kórházi ellátás között helyezkedik el.

Kanadában a "global payment system", az USA-ban a DRG esetköltségátalány-rendszer bevezetése után széles körben terjedt el. Kanadában a Kamloops-i báziskórházban a mütétek 40%-át ebben a rendszerben végzik, átlagosan a fejlett országokban a mütétek l/3-át ezen módon lehet elvégezni. Nappali kórház rendszerben jó hatásfokkal végezhető a betegek rehabilitációs kezelése is. Bevezetése több európai országban megtörtént, jelenleg folyik Ausztriában is.

A sebészi eljárások nagyfoku forradalmi fejlődését a laserek és az ezekhez csatlakoztatható endoszkópok tették lehetővé. A "miniinvasiv sebészet" révén teljesen uj szemlélet, uj módszertan jött létre, mely az operativ orvosi szakmák szinte mindegyikében rendkivül széles körben alkalmazható /szemészet, idegszebészet, fül-orr-gégészet, szájsebészet, általános sebészet, sziv-érsebészet, bőrgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, orthopédia, traumatológia stb./. A laser és az endoszkóp együtt lehetővé teszi a "one day surgery" keretében az epekő vagy vesekő eltávolitást, az aranyér, a kisméretü gége daganat szájüregi daganatok, a térdizületi szalagok, szembetegségek, a méh precancerosis, bőrdaganatok mütéteit, elzáródott vagy beszükült erek recanalisatióját, a gyomor-bél rendszer egyes mütéteit. Olyan széles az alkalmazás lehetősége, hogy ennek felsorolása szinte lehetetlen.

Az endoszkópok segitségével az orvosi eszközök eljuthatnak a test szinte bármelyik részébe a szervezet integritásának megbontása nélkül és a szintén hajlékony vékony üvegszálakon vezethető lasersugár precizen , gyorsan elvégzi a szükséges mütétet. A lasermütéthez nem kell általában nagy sebészi metszésekkel az emberi testet megnyitni , csak vékony optikai eszközökkel behatolni.

Mütét közben és után szinte nincs egyáltalán vérzés, általában nem kell varratokat alkalmazni, kitünő és rendkivül gyors a sebgyógyulás. A mütétet követően a vérzés, a fájdalom ,a duzzanat lehetősége -mely a kórházi tartózkodást indokolja- olyan csekély, hogy a betegek döntő többsége még aznap este otthonába bocsátható, hiszen különleges ápolást nem igényel.

A társadalom számára a munkájába gyorsan visszatérő, egészségében helyreállitott emberek révén nagy előnyöket jelent a módszer.

A hazai bevezetés előkészitésére tett törekvések

1990 év elején jött létre a Rákellenes Laser Alapitvány,mely megalakulásától fogva célként tüzte ki az egynapos sebészet alapjainak lerakását majd országos hálózatban megvalósitását. Munkájában országszerte 1.000 szakember vesz részt. Orvosi továbbképző iskolát alapitott a modern orvosi technika oktatására, melynek kurzusait 4000-an végezték el. Havonta tudományos üléseket rendez, eddig több mint 200 témát dolgozott fel. Gyógyitás területén 109 szakemberrel megállapodást kötött, hogy az alapitvány 14 szakmai munkacsoportjában dolgoznak /szemészet, sebészet, nőgyógyászat, urológia, technika stb./, akik között vannak akadémikusok, közismert professzorok és sok főorvos, szakmai kollégiumok tagjai.

1989 óta folyó munka eredményeként az un. "minimal invaziv" sebészi eljárások, az orvosi laseralkalmazás és az ehhez kapcsolódó endoszkópos eljárások széleskörü elterjesztésében a Rákellenes Laser Alapitvány és partnere az Ecto Derma Polyklinika vezetésével, a Magyar Orvosi Laser és Optikai Egyesület és a MTA Biomedicinális Optikai Albizottság közremüködésével országos jelentőségü eredményeket ért el.

Létrejött egy olyan orvosi laser iskola, melyben 4000 orvos tanfolyamot végzett, igy Magyarországon az e területet illető modern technikában jártasságot szereztek.

Létrejött az ország egyik orvosi laserközpontja, melyben számos szakterület orvosa rendelkezik laseres és endoszkópos tudással, valamint ismeri a különféle minimal invasiv sebészeti technikát.

Kialakult egy részben régi és számos a legújabb technikát megtestesítő készülékekből, valamint referencia berendezésekből álló orvosi laserpark, melyen az oktatás és gyógyitás mellett, tudományos munka is folyik.

Az Ecto Derma Polyklinika ad részben otthont a több mint 1000 orvost tömöritő Rákellenes Laser Alapitványnak, a Magyar Tudományos Akadémia Biomedicinális Optikai Albizottságának, a Magyar Orvosi Laser és Optikai Egyesületnek, a laser tudományos üléseknek, a tanfolyamoknak, kiállitásoknak is.

Ehhez az országban egyedülálló módon rendelkezik a szükséges összes feltétellel:

  1. Speciális mütői és ambuláns kezelőhelyek /lasermütők, laserkezelők/
  2. Szakképzett orvosi gárda laserben és endoszkópiában
  3. Szakképzett laserben jártas szakszemélyzet, tanfolyami végzettséggel
  4. Müszerháttér részben új, részben régi, de használható kiegészitő müszerekkel

Az ambuláns éa az egynapos sebészet különbségei

A két eljárás között jelentős különbségek vannak, ezek végülis más-más beavatkozási szinteket jelentenek.

Ambuláns sebészi eljárás

  • sebészi beavatkozás, mütét
  • helyi érzéstelenitésben
  • a beteg mütét után azonnal távozik otthonába

Egynapos sebészi eljárás

  • sebészi beavatkozás, mütét
  • általános, regionalis vagy lokalis érzéstelenitésben
  • a beteg a mütét után szakszerü felügyeletre szorul
  • a mütétet végző intézményben legfeljebb 12 órát tölt
  • Egynapos sebészet szakmai biztonsága
  • elsősorban kórházi, klinikai osztályok keretében
  • az intraoperativ szövődmények ellátásának tárgyi, személyi, szakmai, társszakmai feltételei adottak

Egynapos sebészet fogalommeghatározása

Egynapos sebészeti eljáráson olyan beavatkozást értünk mely:

  • elektiv beavatkozás
  • a beteg felvétele napján elvégzik
  • 12 óránál nem tölt többet az egészzségügyi intézményben

Egynapos sebészet feltételei

  • a mütéti vérveszteség minimális
  • a mütét utáni fájdalom minimális
  • a beteg jó általános állapotban van (ASA I-II)
  • önellátásra képes
  • kórosan nem elhizott
  • szociális körülményei megfelelőek:
    • megbizható felügyelet hazaszállitáskor és otthon
    • telefon rendelkezésére áll
    • a mütétet végző intézmény 1 órán belül elérhető
  • a beteg irásban és szóban felvilágositást kap a beavatkozás lényegéről és lehetséges szövődményeiről
  • pontos adminisztráció a beavatkozásról
    • (mütéti leirás, zárójelentés, keresőképtelenség igazolása)
  • személyi feltételek
    • mütéti szakma szakorvosa
    • anaestesiológus szakorvos
    • mütősasszisztens
    • mütősnő
  • tárgyi feltételek
    • müszertálca, textilia
    • dokumentáció
  • egyéb feltételek
    • éves jelentés az OSI-nek, szakfelügyelőnek
  • szükséges vizsgálatok
    • laboratoriumi vizsgálatok, EKG,RR,
    • családorvosi vélemény, szakorvosi vizsgálatok
    • aneszteziológiai vizsgálat
  • speciális szempontok
    • megfelelő betegszelekció
    • postoperativ betegfelügyelet
    • elbocsáthatóság orvosi ellenőrzése
    • otthoni körülmények, felügyelet és a szállitás biztositása
    • beteg részére irásos tájékoztató a tennivalókról
    • az operáló orvossal, kórházzal az azonnali kapcsolat felvétel lehetősége

Az egynapos sebészet kapcsán a szövődmények elháritása

  • -alacsony szövődményrátával lehet számolni
  • -az intraoperativ szövődményeket helyben kell ellátni,
  • csak az erre felkészült orvos végezhet mütéteket
  • adottak a személyi és tárgyi feltételek
  • -a beteg hazabocsájtása utáni szövődményeket megállapodás szerint másik (ügyeletes) intézmény is elláthatja

Az egynapos sebészet előnyei és hátrányai

előnyei

  • a kórházi kiadás csökken (40-60%-al)
  • rövidül a táppénzes idő
  • csökken a kórházi fertőzés veszélye
  • mérséklődik a kórházi stressz
  • csökkenti a várakozási időt, várólistát
  • növeli a kórházi ágyak hozzáférhetőségét
  • a beteg számára számos szempontból előnyösebb
  • ápolási nap megtakaritása 2-4 nap (ennek költségei)
  • a mütéti időtartam azonos mütét esetén is 20-30%-al rövidebb (költség)
  • kétmüszakban, hétvégén is müködtethető
  • kevesebb kiesés a munkából, személyes szempontok
  • minimal invaziv mütét, kisebb megterhelés
  • kevesebb heg, funkció megőrzés
  • kevesebb lehetőség az egészségügy okozta ártalmak elszenvedésére, felesleges vizsgálatok, fertőzés, szövődmények, gyógyszerek,

hátrányai

  • az ébredőszobában töltött idő azonos mütét esetén 20-30%-al hosszabb (költség)
  • az egynapos sebészeti beavatkozások költségeiben a 70% a bérköltség

Az egynapos sebészettel végezhető mütétek aránya

Kezdetben a mütétek mintegy 10-30%-a, majd 2-3 év gyakorlat után és megfelelő feltételek mellett 20-60%-a.

Az egynapos sebészet bevezetésének fontosabb akadályai

  • nem megfelelő mütői kapacitás
  • nem megfelelő eszközök, berendezések
  • aneszteziológiai ambuléancia hiánya
  • postoperativ megfigyelés hiánya
  • szállitás megszervezése
  • telefon hiányosságok
  • otthoni megfelelő felügyelet
  • -pszichés alkalmasság
  • gyakori kisérő betegségek

Egynapos sebészti ellátásra alkalmas betegek egészségi állapotának paraméterei

  • egészséges tünetmentes páciensek
  • krónikus bvetegségben szenvedő, de kompenzált, stabil állapotu betegek pld.stabil kompenzált diabetes, angina, tüdőbetegség

Egynapos sebészeti ellátásra egészségi állapotuk miatt nem alkalmas betegek

  • instabil krónikus betegségben szenvedő beteg
  • pld.labilis diabetes,instabil angina, exacerbálódott tüdőbetegség
  • kóros kövérség
  • mediastinalis térfoglaló folyamat
  • MAO inhibitor szedők
  • léguti szükület
  • anamnézisben hyperpyrexia
  • ASA IV.állapotban csak egyedi mérlegelés esetén

Egynapos sebészi módszerrel nem javasolt mütéti tipusok

  • massziv volumenterápiát igénylő mütét
  • testüreg megnyitását igénylő mütét
  • postoperativ fájdalom mely per os nem kezelhető
  • invaziv monitorozást igénylő beavatkozás

Teendők az egynapos sebészetre kerülő betegekkel

előző nap

  • részletes betegtájékoztatás
  • belegyező nyilatkozat
  • éjféltől étkezési tilalom
  • javasolt gyógyszerek bevétele

mütét napja

  • érkezés 2 órával a mütét előtt
  • dokumentáció, kivizsgálás ellenőrzése
  • tisztálkodás, személyes előkészités
  • kórházi ruha, előkészitő helyiség
  • (körömlakk, smink, ékszer, kontaktlencse, müfogsor stb.)
  • gyógyszeres előkészités
  • i.v. kanül bevezetése

A betegek posztoperativ ellenőrzése

  • beteg megfigyelése - ébredés
  • ébredés után fekvőszékbe helyezés- megfigyelés

Az egynapos sebészi eljáráson átesett beteg hazabocsájtás feltételei

  • a beteg éber, érdeklődő, legfeljebb álmos
  • fájdalma minor analgetikummal jól csillapitható
  • szájon át folyadékot fogyaszt, nincs hányinger, hányás
  • önállóen képes felöltözni
  • vizelete, széklete kontrollált
  • megértette a mütét utáni teendőket, képes azt betartani
  • kommunikáció lehetősége-telefonon elérhetőség
  • (mütét utáni első napon a beteg állapotának ellenőrizhetősége kérdések alapján)
  • megfelelő kisérő
  • otthoni ápolás feltételei adottak
  • szükség esetén 1 órán belül szakellátó helyre kerülhet

Az egynapos sebészet posztoperativ betegkövetése

  • Rendszeres telefoni kapcsolat
  • Kontrollvizsgálaton megjelenés biztositható, szállitás


Egynapos sebészet, anaestesiológia, intenziv terápia

Egynapos sebészet

A modern sebészet, a fejlett anaeszteziológia, az orvostechnika fejlődése új ágazatot hozott létre a betegellátásban a nappali kórházat. Ez az ambuláns betegellátás és a hagyományos kórházi ellátás között helyezkedik el.

Kanadában a "global payment system", az USA-ban a DRG esetköltségátalány-rendszer bevezetése után széles körben terjedt el. Kanadában a Kamloops-i báziskórházban a mütétek 40%-át ebben a rendszerben végzik, átlagosan a fejlett országokban a mütétek l/3-át ezen módon lehet elvégezni. Nappali kórház rendszerben jó hatásfokkal végezhető a betegek rehabilitációs kezelése is. Bevezetése több európai országban megtörtént, jelenleg folyik Ausztriában is.

A sebészi eljárások nagyfokú forradalmi fejlődését a laserek és az ezekhez csatlakoztatható endoszkópok tették lehetővé. A "miniinvasiv sebészet" révén teljesen új szemlélet, új módszertan jött létre, mely az operativ orvosi szakmák szinte mindegyikében rendkivül széles körben alkalmazható /szemészet, idegszebészet, fül-orr-gégészet, szájsebészet, általános sebészet, sziv-érsebészet, bőrgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, orthopédia, traumatológia stb./. A laser és az endoszkóp együtt lehetővé teszi a "one day surgery" keretében az epekő vagy vesekő eltávolitást, az aranyér, a kisméretü gége daganat szájüregi daganatok, a térdizületi szalagok, szembetegségek, a méh precancerosis, bőrdaganatok mütéteit, elzáródott vagy beszükült erek recanalisatióját, a gyomor-bél rendszer egyes mütéteit. Olyan széles az alkalmazás lehetősége, hogy ennek felsorolása szinte lehetetlen.




Ambuláns altatás

Az ambuláns altatás célja a beavatkozás alatti szedálás és analgésia kialakítása oly módon, hogy a műtét után minél előbb visszatérjen a beavatkozás előtti fizikai és tudati állapot. Fogászati ambuláns altatásra speciális beavatkozások esetén és bizonyos esetben általában gyermekek kezelésekor kerülhet sor.


A tárgyi feltételek biztosítása és szakmai felkészültség nélkülözhetetlen a sikeres beavatkozáshoz. Altatást csak anaeszteziológus szakvizsgával rendelkező orvos végezhet! A tárgyi feltételek között az újraélesztés eszközei, a megfelelően felszerelt altatógép, a jól működő szívó és a betegellenőrző monitor szerepelnek. A betegfelvétel, a beavatkozás, az elbocsátás ugyanazon a napon történik.


A páciens állapotának megítéléséhez, a fejezet elején leírt vizsgálatokat el kell végezni. A betegek részletes tájékoztatása és a beleegyező nyilatkozat aláíratása megelőzi a beavatkozást. Premedikációként, a műtétet megelőző 12 órában, nyugtatásképpen Eunoctin vagy Rudotel tabletta javasolt. Közvetlenül a műtét előtt feltétlenül szükséges Atropin adása, a szekréció csökkentése céljából.
1.) Szedálás:
ebben az esetben a lokális érzéstelenítés mellett annyi szedatívum szükséges, hogy a beteg spontán légzése és kommunikációs készsége megtartott legyen, de szenderegjen. Iv. Diprivan vagy Propofol adható. A Nitralgin gáz gyors ébredést, megfelelő műtét alatti szedálást eredményez.

2.) Általános érzéstelenítés:
ebben az esetben az intubációs narkózisról beszélünk. Az itt alkalmazható gyógyszerek: Dormicum, Diprivan, diazepam (Seduxen).
Az inhalációs szerek közül a nitrogénoxidul, az isofluran és a sevofluran használatos. Megfelelő hatás érhető el a fentanyl segítségével is.


Rendkívül fontos, hogy ébredés után a beteg néhány órát feküdjön, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett.

A szövődmények között fejfájás, fáradtságérzet, hányinger, hányás, álmosság, szájszárazság fordulhat elő.

A posztoperatív szakban leggyakrabban a műtéti terület fájdalmára panaszkodnak a betegek, ebben az esetben analgetikumokat kell adni. Az altatásban végzett fogászati beavatkozásoknál nehézséget jelent az erősen duzzadt nyelv, a posztoperatív fájdalom, az oedema, lágyrészsérülések, az orális vagy nasalis tubus és a beavatkozás utáni regenerációs idő esetleges hosszúsága. Előnyt jelent viszont, az abszolút fájdalommentesség, a védekező reflexek hiánya, az érzéstelenítő injekció elmaradása, pozíciószabadság beavatkozás közben és a stresszmentes állapot.


A megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett, bármely fogorvosi rendelőben megfelelő indikáció alapján, bármilyen fogászati beavatkozáshoz alkalmazható az ambuláns fogászati gyakorlatban a narkózis.

Az egynapos

Az egynapos
sebészet lehetőségei

 Az ambuláns és egynapos sebészet különbségei

Az ambuláns és
egynapos sebészet
különbségei

Az egynapos sebészet előnyei és hátrányai

Az egynapos sebészet
előnyei és hátrányai

Teendők az egynapos sebészetre kerülő betegekkel

Teendők az egynapos
sebészetre kerülő
betegekkel

Az egynapos sebészet

Az egynapos sebészet

Az egynapos sebészet feltételei

Az egynapos sebészet
feltételei

Rizikóbetegek

Rizikóbetegek



Melléklet
Egynapos sebészeti beavatkozások listája
Sebészet, Szülészet-Nőgyógyászat, Fül-Orr-Gége

Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése

1 50660 Exstirpatio cystae colli medialis
2 51940 Myringoplastica
3 52120 Mucotomia nasi
4 52140 Resectio submucosus septi nasi sec. Killian
5 52150 Turbinectomia, conchotomia, operculumresectio
6 52160 Repositio fracturae nasi aperta
7 52170 Orrkorrekció
8 52210 Arcüreg drainage (intranas. Ablak Lothrop szerint)
9 52760 Resectio uvulae
10 53000 Endolaryngealis indirect műtét
11 53002 Microlaryngoscopias műtét

12 53841 Crossectomia femoralis
13 53842 Stripping v.saphenae
14 53843 Ligatura vv.perforantes extr.inf.
15 53844 Varicectomia
16 53845 Crossectomia + stripping + perf.ligatura + tágult vénák eltávolítása
17 53846 Crossectomia + stripping + tágult vénák eltávolítása
18 53847 Crossectomia + stripping
19 * 53848 Perforans ligatura + tágult vénák eltávolítása
20 54523 Polypectomia colontos per colonoscopiam
21 *54901 Oncotomia perianalis
22 *54911 Exstirpatio fistulae ani
23 **54913 Exstirpatio fistulae ani sec Hippokrates
24 54930 Haemorrhoidectomia
25 54931 Haemorrhoidectomia sec. Parks
26 54932 Haemorrhoidectomia sec. Milligan-Morgan
27 54933 Haemorrhoidectomia sec. Eisenhammer
28 54934 Haemorrhoidectomia sec. Langenbeck
29 54940 Sphincterotomia ani
30 *54996 Excisio condylomae perianalis
31 55300 Hernioplastica inguinofemoralis
32 55310 Hernioplastica inguinofemoralis c. implant.
33 55320 Herniotomia inguinofemoralis bilateralis
34 55330 Hernioplastica inguinofemoralis bilat. cum implantationem
35 55340 Hernioplastica umbilicalis

36 ***55433 Excisio endometriosis peritonei laparoscopica
37 ***55435 Ablatio endometriomae ovarii laparoscopica unilat.
38 ***55436 Ablatio endometriomae ovarii laparoscopica bilat.
39 ***55437 Excisio endometriosis infiltrans Douglasi laparosc.
40 56110 Bergmann f. hydrocele műtét
41 56111 Winkelmann f. hydrocele műtét
42 56112 Hydrocele műtét
43 ***56515 Cystectomia ovarii / parovarialis laparoscopica unilat.
Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése
44 ***56516 Cystectomia ovarii / parovarialis laparoscopica bilat.
45 ***56517 Cauterisatio ovarii laparoscopica (drilling)
46 ***56518 Resectio ovarii laparoscopica unilateralis
47 ***56519 Resectio ovariorum laparoscopica bilaterális
48 ***56521 Oophorectomia unilateralis laparoscopica
49 ***56531 Salpingo-oophorectomia laparoscopica unilateralis
50 ***56541 Oophorectomia bilateralis laparoscopica
51 ***56552 Salpingo-oophorectomia bilateralis laparoscopica
52 ***56571 Adhaesiolysis laparoscopica
53 ***56592 Detorquatio ovarii laparoscopica
54 ***56602 Salpingostomia unilat. laparoscopica
55 ***56603 Salpingostomia bilat. laparoscopica
56 ***56611 Salpingectomia laparoscopica unilateralis
57 ***56622 Salpingectomia laparoscopica bilaterale
58 ***56651 Salpingectomia partiale laparoscopica
59 ***56672 Chromopertubatio laparoscopica
60 56710 Conisatio portionis uteri
61 56720 Cervix elváltozás kimetszése
62 * 56722 Electroconisatio portionis
63 * 56723 Méhpolyp eltávolítás
64 56740 Méhnyak műtéti reconstructioja
65 56741 Méhszáj plastica
66 56742 Cerclage colli uteri
67 *56814 Synechiolysis (hysteroscop)
68 ***56816 Enucleatio myomae uteri laparoscopica
69 56899 Curettage uteri
70 56905 Curettage-incomplett abortus után
71 56906 Frakcionált curettage
72 ***56931 Ventrofixatio uteri laparoscopica
73 ***56941 Denervatio uteri laparoscopica (LUNA)
74 *57023 Excisio septi vaginalis
75 57041 Plastica vaginae anterior
76 57042 Plastica vagináé posterior
77 57043 Hátsó hüvelyboltozat plasticaja
78 **57065 Synechiolysis vaginalis
79 57110 Marsupialisatio glandulae Bartholini
80 **57130 Clitoris műtét
81 57161 Fistulectomia perinei
82 57162 Perineorrhaphia
83 ***57435 Extrauterin garaviditas laparoscopos műtéte
84 ***57442 Laparoscopos embryo aspiratio, salpingotomiából
85 ***57503 Méhen kívüli terhességbe adott inj., laparoscopos
86 57510 Interruptio vacuummal
87 57520 Interruptio Hegar tágítással, curettage-al
88 57521 Interruptio laminaria tágítással
89 57522 Gyógyszerrel végzett interruptio befejezése

Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése

90 57800 Csont idegentest eltávolítás
91 57820 Schede műtét
92 57821 Osteotomia sec. Brandes
93 57822 Mayo műtét hallux valgus miatt
94 57829 Hallux valgus miatt osteotomia
95 57831 Exostosis levésés
96 57840 Osteotomia digiti seu metatarsi
Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése
97 5784A Ectopiás csont kiirtása
98 5784B Csontcsőr levésés
99 57882 Belső fémrögzítés eltávolítása (szeg, lemez stb., kivéve tűződrót)
100 57883 Belső fémrögzítés eltávolítása (szeg, lemez stb., kivéve tűződrót)
101 *57900 Percutan tűzés
102 57930 Repositio epiphyseos clausa
103 58000 Arthrotomia
104 58001 Arthrotomia és drainage
105 58023 Arthroscopos Pridie fúrások
106 58040 Meniscectomia partialis, arthroscopos
107 58044 Meniscectomia totális, arthroscopos
108 58045 Osteochondralis fragmentum rögzítése
109 58046 Szabadtest eltávolítás a térdből, arthroscopos
110 58047 Shaver műtét (térd) arthroscopos
111 58050 Synovectomia partialis, arthroscopos
112 58053 Plica eltávolítás, arthroscopos
113 58054 Arthroscopos műtét (kivéve térdizület)
114 58130 Külbokaszalag varrat
115 **58201 Kéz lágyrészeinek feltárása
116 58210 Izomelválasztás, kézen
117 58221 Ganglion manus exstirpatio (kivéve: kézháti)
118 58230 Aponeurectomia partialis manus
119 ** 58240 Feszítő ín varrata kézen
120 **58241 Flexor ín varrat kézen
121 58246 Extensor ín reconstructio, kézen
122 58308 Retinaculum bemetszés (térd)
123 58310 Izomeredés leválasztás, részleges
124 58312 íntapadás leválasztás
125 58313 Izomtapadás leválasztás
126 58322 Baker-cysta eltávolítása
127 **58325 Térdtáji ganglion exstirpatio
128 58330 Izom, ín kiirtás
129 58332 ínhüvely exstirpatio tenosynovectomia
130 58333 Izomfelszabadítás
131 *58341 Bursa praepatellaris exstirpatio
132 *58343 Lábháti ganglion exstirpatio
133 * 58344 Bokatáji ganglion exstirpatio
134 *58502 Csonk korrekció
135 58600 Excisio laesionis mammae
Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése
136 58691 Excisio gynecomastiae
137 58843 Hegkimetszés Z-plastica
138 ** 58931 V-Y-plasztika
139 ** 58932 Bőrforgatásos bőrpótlás
140 ** 58934 Z-plasztika
141 ***59802 Sterilisatio laparoscopica feminae
142 ***59805 Sterilisatio laparoscopia monopol, elektródával
143 ***59806 Sterilisatio laparoscopia bipol. elektródával
144 ***5666A Salpingo-stomatoplastica laparoscopica
145 ***5666C Adnexectomia laparoscopica
146 81592 UH vezérelt pancreas pseudocysta drainage
147 *82170 Anaesthesiában végzett ízületi bemozgatás

Egynapos sebészeti beavatkozások listája
Kiegészítő kódok (anaesthesia)
Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése
1 8888A Plexus érzéstelenítés
2 8888B Plexus érzéstelenítés katéterrel
3 8888C Regionális iv.érzéstelenítés egy végtagon
4 8888D Caudális érzéstelenítés
5 8888E Subarachnoideális (spinális) érzéstelenítés
6 8888F Epidurális érzéstelenítés
7 8888G Epidurális érzéstelenítés katéterrel
8 8888H Regionális anesztézia
9 8889A Narcosis iv./im. első 15'
10 8889B Maszkos inhalációs anesztézia első 30'
11 8889C Inhalációs anesztézia endotracheális intubációval első 1 óra
12 8889D Inhalációs anesztézia laryngealis maszkkal
13 8889E TIVA endotracheális intubációval első 1 óra
14 8889F TIVA laryngealis maszkkal első 1 óra
15 8889G Ballanszírozott anesztézia endotracheális intubációval első 1 óra
16 8889H Ballanszírozott anesztézia laryngealis maszkkal első 1 óra
17 8889J Ballanszírozott anesztézia maszkkal első 1 óra
18 8889K Általános és regionális anesztézia kombinációja endotrach. intubációval
első 1 óra
19 8889L Általános és regionális anesztézia kombinációja laryngealis maszkkal első
1 óra
20 8889M TIVA maszkkal első 1 óra
21 8891D Plexus érzéstelenítés kettő vagy több szomszédos plexuson
22 8892B Narkózis endotrach. intubációval, további 15 perc
23 8892C TIVA minden megkezdett további 1 óra
24 88940 Totál iv. anesztézia (TIVA) első 1 óra

Nappali kórházi beavatkozások listája

Sorszám OENO kód Eljárás megnevezése
1 88740 Infúzió perifériás vénába (jelenleg nem érvényes kód)
2 88741 Infúzió centrális vénába
Sorszám HBCS HBCS megnevezése
1 01M 015E Cerebrovascularis betegségek (kivéve: TIA), praecerebralis
érelzáródással speciális kezelés nélkül 18 év alatt
2 01M 0160 Átmeneti ischemiás agyi keringészavar (TIA)
3 01M 023B Egyéb idegrendszeri és cerebrovascularis betegségek
4 05M 216D Érbetegségek
5 05M 2230 Atherosclerosis, angina pectoris, egyéb keringési betegségek
6 10M 537F Diabeteses neuropathia Thiogamma kezelése

Az egynapos sebészetben rejlő lehetőségek

A modern sebészet, a fejlett anaeszteziológia, az orvostechnika fejlődése uj ágazatot hozott létre a betegellátásban a nappali kórházat. Ez az ambuláns betegellátás és a hagyományos kórházi ellátás között helyezkedik el.

Kanadában a "global payment system", az USA-ban a DRG esetköltségátalány-rendszer bevezetése után széles körben terjedt el. Kanadában a Kamloops-i báziskórházban a mütétek 40%-át ebben a rendszerben végzik, átlagosan a fejlett országokban a mütétek l/3-át ezen módon lehet elvégezni. Nappali kórház rendszerben jó hatásfokkal végezhető a betegek rehabilitációs kezelése is. Bevezetése több európai országban megtörtént, jelenleg folyik Ausztriában is.

A sebészi eljárások nagyfoku forradalmi fejlődését a laserek és az ezekhez csatlakoztatható endoszkópok tették lehetővé. A "miniinvasiv sebészet" révén teljesen uj szemlélet, uj módszertan jött létre, mely az operativ orvosi szakmák szinte mindegyikében rendkivül széles körben alkalmazható /szemészet, idegszebészet, fül-orr-gégészet, szájsebészet, általános sebészet, sziv-érsebészet, bőrgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, orthopédia, traumatológia stb./. A laser és az endoszkóp együtt lehetővé teszi a "one day surgery" keretében az epekő vagy vesekő eltávolitást, az aranyér, a kisméretü gége daganat szájüregi daganatok, a térdizületi szalagok, szembetegségek, a méh precancerosis, bőrdaganatok mütéteit, elzáródott vagy beszükült erek recanalisatióját, a gyomor-bél rendszer egyes mütéteit. Olyan széles az alkalmazás lehetősége, hogy ennek felsorolása szinte lehetetlen.

Az endoszkópok segitségével az orvosi eszközök eljuthatnak a test szinte bármelyik részébe a szervezet integritásának megbontása nélkül és a szintén hajlékony vékony üvegszálakon vezethető lasersugár precizen , gyorsan elvégzi a szükséges mütétet. A lasermütéthez nem kell általában nagy sebészi metszésekkel az emberi testet megnyitni , csak vékony optikai eszközökkel behatolni.

Mütét közben és után szinte nincs egyáltalán vérzés, általában nem kell varratokat alkalmazni, kitünő és rendkivül gyors a sebgyógyulás. A mütétet követően a vérzés, a fájdalom ,a duzzanat lehetősége -mely a kórházi tartózkodást indokolja- olyan csekély, hogy a betegek döntő többsége még aznap este otthonába bocsátható, hiszen különleges ápolást nem igényel.

A társadalom számára a munkájába gyorsan visszatérő, egészségében helyreállitott emberek révén nagy előnyöket jelent a módszer.

A hazai bevezetés előkészitésére tett törekvések

1990 év elején jött létre a Rákellenes Laser Alapitvány,mely megalakulásától fogva célként tüzte ki az egynapos sebészet alapjainak lerakását majd országos hálózatban megvalósitását. Munkájában országszerte 1.000 szakember vesz részt. Orvosi továbbképző iskolát alapitott a modern orvosi technika oktatására, melynek kurzusait 4000-an végezték el. Havonta tudományos üléseket rendez, eddig több mint 200 témát dolgozott fel. Gyógyitás területén 109 szakemberrel megállapodást kötött, hogy az alapitvány 14 szakmai munkacsoportjában dolgoznak /szemészet, sebészet, nőgyógyászat, urológia, technika stb./, akik között vannak akadémikusok, közismert professzorok és sok főorvos, szakmai kollégiumok tagjai.

1989 óta folyó munka eredményeként az un. "minimal invaziv" sebészi eljárások, az orvosi laseralkalmazás és az ehhez kapcsolódó endoszkópos eljárások széleskörü elterjesztésében a Rákellenes Laser Alapitvány és partnere az Ecto Derma Polyklinika vezetésével, a Magyar Orvosi Laser és Optikai Egyesület és a MTA Biomedicinális Optikai Albizottság közremüködésével országos jelentőségü eredményeket ért el.

Létrejött egy olyan orvosi laser iskola, melyben 4000 orvos tanfolyamot végzett, igy Magyarországon az e területet illető modern technikában jártasságot szereztek.

Létrejött az ország egyik orvosi laserközpontja, melyben számos szakterület orvosa rendelkezik laseres és endoszkópos tudással, valamint ismeri a különféle minimal invasiv sebészeti technikát.

Kialakult egy részben régi és számos a legújabb technikát megtestesítő készülékekből, valamint referencia berendezésekből álló orvosi laserpark, melyen az oktatás és gyógyitás mellett, tudományos munka is folyik.

Az Ecto Derma Polyklinika ad részben otthont a több mint 1000 orvost tömöritő Rákellenes Laser Alapitványnak, a Magyar Tudományos Akadémia Biomedicinális Optikai Albizottságának, a Magyar Orvosi Laser és Optikai Egyesületnek, a laser tudományos üléseknek, a tanfolyamoknak, kiállitásoknak is.

Ehhez az országban egyedülálló módon rendelkezik a szükséges összes feltétellel:

  1. Speciális mütői és ambuláns kezelőhelyek /lasermütők, laserkezelők/
  2. Szakképzett orvosi gárda laserben és endoszkópiában
  3. Szakképzett laserben jártas szakszemélyzet, tanfolyami végzettséggel
  4. Müszerháttér részben új, részben régi, de használható kiegészitő müszerekkel

Az ambuláns és az egynapos sebészet különbségei

A két eljárás között jelentős különbségek vannak, ezek végülis más-más beavatkozási szinteket jelentenek.

Ambuláns sebészi eljárás

  • sebészi beavatkozás, mütét
  • helyi érzéstelenitésben
  • a beteg mütét után azonnal távozik otthonába

Egynapos sebészi eljárás

  • sebészi beavatkozás, mütét
  • általános, regionalis vagy lokalis érzéstelenitésben
  • a beteg a mütét után szakszerü felügyeletre szorul
  • a mütétet végző intézményben legfeljebb 12 órát tölt
  • Egynapos sebészet szakmai biztonsága
  • elsősorban kórházi, klinikai osztályok keretében
  • az intraoperativ szövődmények ellátásának tárgyi, személyi, szakmai, társszakmai feltételei adottak

Egynapos sebészet fogalommeghatározása

Egynapos sebészeti eljáráson olyan beavatkozást értünk mely:

  • elektiv beavatkozás
  • a beteg felvétele napján elvégzik
  • 12 óránál nem tölt többet az egészzségügyi intézményben

Egynapos sebészet feltételei

  • a mütéti vérveszteség minimális
  • a mütét utáni fájdalom minimális
  • a beteg jó általános állapotban van (ASA I-II)
  • önellátásra képes
  • kórosan nem elhizott
  • szociális körülményei megfelelőek:
    - megbizható felügyelet hazaszállitáskor és otthon
    - telefon rendelkezésére áll
    - mütétet végző intézmény 1 órán belül elérhető
  • a beteg irásban és szóban felvilágositást kap a beavatkozás lényegéről és lehetséges szövődményeiről
  • pontos adminisztráció a beavatkozásról
    - (mütéti leirás, zárójelentés, keresőképtelenség igazolása)
  • személyi feltételek
    - mütéti szakma szakorvosa
    - anaestesiológus szakorvos
    - mütősasszisztens
    - mütősnő
  • tárgyi feltételek
    - müszertálca, textilia
    - dokumentáció
  • egyéb feltételek
    - éves jelentés az OSI-nek, szakfelügyelőnek
  • szükséges vizsgálatok
    - laboratoriumi vizsgálatok, EKG,RR,
    - családorvosi vélemény, szakorvosi vizsgálatok
    - aneszteziológiai vizsgálat
  • speciális szempontok
    - megfelelő betegszelekció
    - postoperativ betegfelügyelet
    - elbocsáthatóság orvosi ellenőrzése
    - otthoni körülmények, felügyelet és a szállitás biztositása
    - beteg részére irásos tájékoztató a tennivalókról
    - az operáló orvossal, kórházzal az azonnali kapcsolat felvétel lehetősége

Az egynapos sebészet kapcsán a szövődmények elháritása

  • alacsony szövődményrátával lehet számolni
  • az intraoperativ szövődményeket helyben kell ellátni,
  • csak az erre felkészült orvos végezhet mütéteket
  • adottak a személyi és tárgyi feltételek
  • a beteg hazabocsájtása utáni szövődményeket megállapodás szerint másik (ügyeletes) intézmény is elláthatja

Az egynapos sebészet előnyei és hátrányai

előnyei

  • a kórházi kiadás csökken (40-60%-al)
  • rövidül a táppénzes idő
  • csökken a kórházi fertőzés veszélye
  • mérséklődik a kórházi stressz
  • csökkenti a várakozási időt, várólistát
  • növeli a kórházi ágyak hozzáférhetőségét
  • a beteg számára számos szempontból előnyösebb
  • ápolási nap megtakaritása 2-4 nap (ennek költségei)
  • a mütéti időtartam azonos mütét esetén is 20-30%-al rövidebb (költség)
  • kétmüszakban, hétvégén is müködtethető
  • kevesebb kiesés a munkából, személyes szempontok
  • minimal invaziv mütét, kisebb megterhelés
  • kevesebb heg, funkció megőrzés
  • kevesebb lehetőség az egészségügy okozta ártalmak elszenvedésére, felesleges vizsgálatok, fertőzés, szövődmények, gyógyszerek,

hátrányai

  • az ébredőszobában töltött idő azonos mütét esetén 20-30%-al hosszabb (költség)
  • az egynapos sebészeti beavatkozások költségeiben a 70% a bérköltség

Az egynapos sebészettel végezhető mütétek aránya

Kezdetben a mütétek mintegy 10-30%-a, majd 2-3 év gyakorlat után és megfelelő feltételek mellett 20-60%-a.

Az egynapos sebészet bevezetésének fontosabb akadályai

  • nem megfelelő mütői kapacitás
  • nem megfelelő eszközök, berendezések
  • aneszteziológiai ambuléancia hiánya
  • postoperativ megfigyelés hiánya
  • szállitás megszervezése
  • telefon hiányosságok
  • otthoni megfelelő felügyelet
  • pszichés alkalmasság
  • gyakori kisérő betegségek

Egynapos sebészti ellátásra alkalmas betegek egészségi állapotának paraméterei

  • egészséges tünetmentes páciensek
  • krónikus bvetegségben szenvedő, de kompenzált, stabil állapotu betegek pld.stabil kompenzált diabetes, angina, tüdőbetegség

Egynapos sebészeti ellátásra egészségi állapotuk miatt nem alkalmas betegek

  • instabil krónikus betegségben szenvedő beteg
  • pld.labilis diabetes,instabil angina, exacerbálódott tüdőbetegség
  • kóros kövérség
  • mediastinalis térfoglaló folyamat
  • MAO inhibitor szedők
  • léguti szükület
  • anamnézisben hyperpyrexia
  • ASA IV.állapotban csak egyedi mérlegelés esetén

Egynapos sebészi módszerrel nem javasolt mütéti tipusok

  • massziv volumenterápiát igénylő mütét
  • testüreg megnyitását igénylő mütét
  • postoperativ fájdalom mely per os nem kezelhető
  • invaziv monitorozást igénylő beavatkozás

Teendők az egynapos sebészetre kerülő betegekkel

előző nap

  • részletes betegtájékoztatás
  • belegyező nyilatkozat
  • éjféltől étkezési tilalom
  • javasolt gyógyszerek bevétele

mütét napja

  • érkezés 2 órával a mütét előtt
  • dokumentáció, kivizsgálás ellenőrzése
  • tisztálkodás, személyes előkészités
  • kórházi ruha, előkészitő helyiség
  • (körömlakk, smink, ékszer, kontaktlencse, müfogsor stb.)
  • gyógyszeres előkészités
  • i.v. kanül bevezetése

A betegek posztoperativ ellenőrzése

  • beteg megfigyelése - ébredés
  • ébredés után fekvőszékbe helyezés- megfigyelés

Az egynapos sebészi eljáráson átesett beteg hazabocsájtás feltételei

  • a beteg éber, érdeklődő, legfeljebb álmos
  • fájdalma minor analgetikummal jól csillapitható
  • szájon át folyadékot fogyaszt, nincs hányinger, hányás
  • önállóen képes felöltözni
  • vizelete, széklete kontrollált
  • megértette a mütét utáni teendőket, képes azt betartani
  • kommunikáció lehetősége-telefonon elérhetőség
  • (mütét utáni első napon a beteg állapotának ellenőrizhetősége kérdések alapján)
  • megfelelő kisérő
  • otthoni ápolás feltételei adottak
  • szükség esetén 1 órán belül szakellátó helyre kerülhet

Az egynapos sebészet posztoperativ betegkövetése

  • Rendszeres telefoni kapcsolat
  • Kontrollvizsgálaton megjelenés biztositható, szállitás

Nincsenek megjegyzések: