2009. április 7., kedd


Öngondoskodással, önfinanszírozással??
Ma már az állam nem tulajdonosa a jövedelemnek, hanem a magántulajdon jövedelméből - mint közhatalom az adóztatás és egyéb közterhek kivetőjeként szed be, és azt különböző alapokba helyezi el. Ez összeg azonban egyre kevesebb, hiszen mérséklődnek az adók, az egészségbiztosítási és a munkaadókat terhelő külön járulék stb. -ugyanakkor csökken a járulékfizetők száma is, mert fogy az aktív korúak száma. Ezen objektív tényezők rendkívüli mértékben lerontották a tb-rendszer működőképességét, függetlenül bárkinek az ezzel kapcsolatos szándékától fondorlatos elhatározásától.

A baj az, hogy ez a rendszer nem nyerte vissza azt az autonómiáját, ami ahhoz lett volna szükséges, hogy most már saját lábán képes legyen megállni,és önmagát legalább szinten tartó módon tovább működtetni. Tervek szerint külön önkormányzatként meg lehetett volna szervezni az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási rendszert. Kvázi a szocialista államosítás ellentételezéseként ezek az össznépi tulajdonból olyan mértékű vagyonalapot kaptak volna, amelynek jövedelméből, osztalékából vagy profitjából kellett volna önmagukat finanszírozni, vagy működésük, finanszírozásuk csak kiegészítésre szorult volna. Ezzel a tulajdonosi autonómiával, a jó tulajdonosra jellemző szigorral, a gazdaságossági és hatékonysági kényszereknek engedve, önmagát kellett volna belülről átalakítania és racionalizálnia.

Mindez nem történt meg.

A lovak közé dobták a gyeplőt; a szekér megy még, csak nem tudjuk, hogy merre, és esetleg nincs-e a szakadék előtte. Hogyan lehetne megtalálni a helyes irányt?

– Azon a szinten, ahogy a Kádár-korszak végén ezt a hatalmas egészségügyi rendszert kiépítették, nem lehet tovább működtetni. A rendszerváltáskor meg lehetett volna értetni a társadalommal – mert minden nagyon erősen átalakulóban volt –, hogy milyen megszokott juttatásokról, jogokról, egészségügyi szolgáltatásokról, ellátásfajtákról kell kényszerűen lemondania, de ennek fejében az igazán fontos alapvető szolgáltatások terén megmarad vagy netán még javítható is, a mindenkire egységesen kiterjedő színvonal. Ez azonban nem történt meg, a történelmi helyzet kihasználatlan maradt. – A források pedig azóta is, helyenként feleslegesen és kontrollálatlanul elfolynak, máshova viszont, ahol nagyobb szükség volna rá, nem jut elegendő. Ezért írhatta Moldova György, hogy „-pazarló koldus” ez az ágazat. Megválaszol(hat)atlan történelmi és politikai kérdés,hogy 1990-ben mennyivel és milyen módon lehetett volna többet tenni azért, hogy a vagyonos középpolgárság gyorsabban kialakuljon. Az ún. össznépi tulajdon nem kevesek kezében koncentrálódott volna, hanem viszonylag egyenletesebben osztódott volna szét.

Olyan gazdaságfejlesztési stratégiát és taktikát kellene alkalmazni, amely a középosztály vagyonosodását előmozdítja, amely képes lesz hosszabb távon öngondoskodással,önfinanszírozással, alulról szerveződve magáról gondoskodni. Az európai polgár mindig is takarékoskodott,nem pazarolta el a javait, hanem felhalmozott valamennyit olyan befektetésbe, amely idő- és értékálló. – Igen, ez a mentalitás – az önfinanszírozás képessége a nem várt, vagy időben eltolt, de biztosan bekövetkező eseményekre,mint az öregedés – a protestáns etikával és általában a keresztény puritanizmussal az európainak nevezett civilizációt jelenti. Tehát a viszonylag kiegyenlített vagyonmegoszlási rend, a polgári erkölcscsel és racionalitással kiegészülve, a szabadságot, a polgári öntudatot és az autonómiát hosszútávon garantálja. A polgár fogja működtetni az államot, a társadalombiztosítást, mert egyébként, akiről az állam gondoskodik, az az állam alattvalója: függ tőle, és arra fog szavazni, aki több vagy színvonalasabb ellátást ígérget neki. Ha viszont a polgár tartja el az államot és ez tudatosul benne, akkor ő fogja megszabni,hogy mekkora legyen az az állam, milyen funkciókat lásson el, és a civil társadalom hiányosságait (egészségügy, oktatás) hol egészítse ki. Akkor erre hajlandó is járulékot, adót fizetni szolidaritási alapon, de akkor számon is kéri az államtól, hogy valóban arra költi-e és hatékonyan használja-e fel.


Bush az egészségügyi
informatika használata mellett
Az Egyesült Államok elnöke szokásos, évi „State
of the Union” beszédében a minőségi, megfizet-
hető egészségügyet az amerikai versenyképes-
ség növelésének egyik meghatározó tényezője-
ként említette. „Szélesebb körben fogjuk hasz-
nálni az elektronikus betegadatokat és egyéb
egészségügyi informatikai megoldásokat, hogy
elősegítsük a költségek ellenőrzését és a veszé-
lyes orvosi hibák csökkentését” – jelentette ki
George Bush, aki 2004 óta összes évértékelő
beszédében kitért az egészségügyi informatika
szerepére.
Alacsonyabb mortalitás?
A Gartner Group szerint az egészségügyi szoft-
verekbe történő befektetések 50 százalékos nö-
vekedése a megelőzhető halálozások számának
felére való csökkentésétteszi lehetővé 2013-ra.
A globális elemző cég szerint az egészségügyi in-
formatika hagyományos alulfinanszírozása a jö-
vőben megváltozik. Az előrejelzések alapján
2009-ig az egészségügyi informatikai befekteté-
sek több mint 50 százalékkal nőnek, ennek ered-
ményeként eshet felére 2013-ban a fejlett világ-
ban a megelőzhető halálozások száma. Wes
Rishel, a Gartner Group alelnöke szerint az infor-
matika széles körűelterjedése, és ezzel együtt a
megnövekvő biztonság- és költségtudatosság,
azokon a piacokon tapasztalható, ahol az egész-
ségügyi szolgáltatás végső finanszírozói az in-
formatikát, a minőségbiztosítást, az átlátható je-
lentéseket és a megfelelő pénzügyi ösztönzőket
egyaránt megpróbálják alkalmazni.
Elektronikus egészségügyi
kártyateszt Németországban
Németországban április végén indul az elektro-
nikus egészségügyi kártya tesztüzeme. A kártya
a páciens alapvető adatait, nevét, életkorát és
biztosítási adatait tartalmazza, de lehetőség
adódik rajta a vények tárolására is. A chip-
kártya alapú, PIN-kóddal védett „Gesundheits-
karte” az elektronikus chip mellett a páciens fo-
tóját és szabad szemmel olvasható információ-
kat is magában foglalja. A kártya segítségével
elektronikus vényeket lehet kiállítani. A házior-
vos feltölti a kártyán található chipre a vény
adatait, amelyeta gyógyszertárban letölthetnek
róla, és ez alapján adhatják ki a gyógyszereket.
Biztonsági okokból, a bankkártyákhoz hasonló-
an, a német egészségügyi kártyán is megtalál-
ható az aláírási csík, amelyet a gyógyszerész-
nek a gyógyszer átadása előtt ellenőriznie kell.
www.e-health-insider.com
INFORMATIKAI HÍREK
A ROVAT TÁMOGATÓJA:

Nincsenek megjegyzések: