2009. április 18., szombat


NÉGY ÚJ REGIONÁLIS NEUROPÁTHIA CENTRUM NYÍLT IDÉN A WÖRWAG PHARMA TÁMOGATÁSÁVAL

2009-ben négy Regionális Neuropathia centrum nyílt országszerte. A szekszárdi és nyíregyházi centrumok megnyitását most két budapesti központ átadása követte. A centrumok megalapítását és későbbi fenntartását a Wörwag Pharma támogatta és támogatja, csakúgy mint a Szekszárdon és Nyíregyházán megnyitott centrumokét.


A neuropathia diabetica diagnosztizálására Magyarországon 1998 óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Oktató és Szűrő Központ nyújt lehetőséget, ami mára túlterheltté vált. Sok betegnek az utazás is terhet jelentett, ezért döntött úgy a Wörwag Pharma, hogy támogatja további 2 szakrendelő és 4 centrum megnyitását vidéken és a fővárosban.

A két budapesti szakrendelő megnyitását követően 2009. február 5-én a szekszárdi Balassa János Kórházban, március 18-án a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban nyílt Neuropathia Centrum, melyet most további két centrum megnyitása követtett Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky és a Szent János Kórházban.


A Wörwag Pharma eddig is sokat tett a neuropathiában szenvedő betegek gyógyulásáért: 10 millió forint értékben eszközök adományozásával, a I. Belklinika Neuropathia Központjának támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes meghatározásához. A cég támogatásával háziorvosok is hozzájuthattak olyan diagnosztikai készlethez, mellyel a szűrés a háziorvosi rendelőben is elvégezhető.


A Regionális Neuropathia Centrumok

A négy új centrum diagnosztikai eszközparkja lehetővé teszi mind a szenzoros, mind az autonóm neuropathia diagnosztizálását és lefedi Magyarország teljes lakosságát.A kórházak szakmai támogatása mellett a centrumok megnyitásához a Wörwag Pharma a szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel, valamint az autonom neuropathia vizsgálatára alkalmas, betegenként 3700 forint értékű Neuroteszttel járul hozzá. A Wörwag Pharma a fogyóeszközök pótlását is folyamatosan biztosítja a centrumok számára, valamint hozzájárul a kórház a neuropáthia rendelők asszisztenseinek foglalkoztatásához és rendszeres, költségmentes továbbképzést biztosít a meghirdetett szemináriumokon.

Miért fontos a szűrés?

Magyarországon minden 20. ember cukorbeteg. A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a neuropathia diabetica, amely kóros anyagcsere folyamatok miatt jelentkező idegrendszeri károsodás. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros, az autonóm, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát. A neuropathia 150 ezer cukorbeteget érint Magyarországon, és a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Ez jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent, melyek túlnyomó többsége megelőzhető, ha időben diagnosztizálják és kezelik a betegséget.


Nincsenek megjegyzések: