2009. április 18., szombat


Csak képzeld el, ahogy Lennon is mondta

Bizonyára mindannyian hallották már bíztatásként: "Csak gondolj arra, hogy átmész a vizsgán, és akkor biztosan sikerülni is fog". Persze, könnyebb mondani, mint megtenni. A hitetlenkedőknek most talán bizonyítékul szolgálhat a Washington Egyetem legújabb kutatása, amelynek eredményei szerint a képzeletünk bizonyos esetekben valóban segíthet elérni céljainkat.

A kutatók egy csoport önkéntest kértek fel, hogy az előttük lévő képernyőn sok betű közül válasszák ki azokat, amelyeket előzetesen megbeszéltek velük. A betűk azonosításakor egy, a képernyő mellett található gombbal kellett jelezni. Miközben a feladatot végezték, a kutatók megkérték az önkénteseket, képzeljék el saját magukat, amint mindkét kezüket a képernyő mellett tartják, vagy csak egyik kezüket tartják ott, a másikat a hátuk mögé helyezik (a mozdulatokat nem kellett elvégezniük, csak elképzelniük).


-

Az eredmények szerint egy bizonyos póz elképzelésének hasonló hatásai vannak, mintha az illető valóban fel is venné az adott pózt. Azok a résztvevők, akik mindkét kezüket a monitorra téve képzelték el magukat, sokkal több időt töltöttek a betűk vizsgálatával, mint a kezüket a hátuk mögé képzelők. Korábbi kutatások megmutatták, hogy több időt töltünk el az olyan tárgyak vizsgálatával, amelyek közelebb vannak a kezünkhöz, de ez az első kutatás, amely során bebizonyosodott, hogy elegendő elképzelni is azt, hogy az adott tárgy közel van hozzánk. >A kutatási eredmények szerint az emberi periperszonális tér (a testünk körüli tér) pusztán a képzeletünk segítségével kiterjeszthető. Részben tehát igaz, amit John Lennon mondott: "A képzeletnek megvan az a varázslatos képessége, hogy átformálja a valóságot."

www.medipress.hu

Nincsenek megjegyzések: