2009. április 29., szerda


Magyarország Európa Floridája lehetne

Az Európai Parlament április 23-án vitatta meg első olvasatban az európai betegmobilitás új uniós jogszabályát, amely alapvető változásokat vezet be ezen a területen, és amely forradalmasíthatja a határon átnyúló európai egészségügyi ellátást, szolgáltatásnyújtást.

Számunkra, magyarok számára ez több okból is érdekes, izgalmas és további sorsunkat befolyásoló változás lehet, amellyel érdemes foglalkoznunk és esetleg élnünk vele – írja Olajos Péter európai parlamenti képviselő, a közegészségügyi és költségvetési bizottság tagja. Meggyőződése ugyanis sokakkal egyetértve: Magyarország egyik lehetséges kitörési pontja az lehet, hogy támaszkodva adottságaira Európa idős-egészségügyi (gerontológiai) központja, egészségügyi ellátó– és rehabilitációs centruma legyen.


Eddig is voltak külföldi betegek, akik a hazai gyógyturizmus áldásait élvezve kifejezetten gyógyulni jöttek hazánkba, azonban ennek eddig a biztosítási háttere meglehetősen zavaros volt, nagyban függött a küldő tagország éppen aktuális egészségbiztosítási szabályozásától. Ez a helyzet egy-két éven belül, de legkésőbb 2011-re alapvetően meg fog változni ennek az új uniós jogszabálynak köszönhetően. Ez ugyanis egységesíti a jelenlegi szabályokat és egy teljesen új rendszert, piacot teremt ezen a területen. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy megnyílik az út az előtt, hogy Európán belül szabadon mehessenek a betegek egy másik tagállamba, ahol ugyanazért a pénzért magasabb, jobb vagy több szolgáltatást kapnak.


Magyarország komparatív előnye és kitörési lehetősége ebben az új helyzetben nyilvánvaló. A külföldi idős betegek megjelenésével a magyar egészségügy bevétele sokat javulna, ami az ellátási színvonal növekedéséhez vezethet, és emellett sokat segíthetne orvosaink és nővéreink itthon tartásában is, amely jelenleg komoly probléma. A bevételnövekedés nemcsak (sőt nem elsősorban) az egészségügyben jelentkezne, hanem az összes járulékos szolgáltatási területen. A rehabilitáció ideje alatt a (gyógy)turizmus egész vertikuma részesedne áldásaiból.


Hazánkban az elmúlt másfél évtized alatt jelentősen megnövekedett, megerősödött a (gyógy)fürdők, wellness-központok száma, és az azok köré szerveződött turisztikai és vendéglátó-ipari szektor. Szolgáltatásaink ár-érték aránya nagyon komoly előnyt jelent a hasonló nyugat-európai szolgáltatásokkal szemben. A hazai kulturális kínálat, a gasztronómia, a vendéglátás, a szállodaépítés és – üzemeltetés munkahelyek ezreit hozhatja létre. Ugyancsak nagy lökést kaphatna a pénzügyi szolgáltatási szektor is. Elszámolóházak, egészségügyi brókerek, tanácsadók, biztosítási szakemberek, tolmácsok, fordítók szintén nagy számban kellenek egy nagyméretű, új rendszer üzemeltetéséhez. Világosan kell látnunk, hogy a jogszabálynak köszönhetően egy egészen új iparág születik hamarosan Európában az egyre növekvő lélekszámú idősek orvosi ellátására, kezelésére alapozva.


Persze az is lehet, hogy a hazai előnyöket kihasználva nem magyar, hanem külföldi befektetők fognak élni a Magyarországban rejlő lehetőséggel. Mert ne feledjük, egy német befektető ugyanúgy építhet itt szállodát a német betegek igényeinek kiszolgálására, mint egy magyar.


Magyarország nyugati felén főleg nyugat-európai betegek és nyugdíjasok kezelése folyik. Sopron, Budapest, Balaton – már nemcsak Ausztriában vagy Németországban, de egyre többen Nagy-Britanniában is ismerik már ezeket a helyeket. Nevük egyet jelet a nyugatiak szemszögéből nézve megfizethető áron nyújtott minőségi egészségügyi ellátással. Már most is találhatunk olyan csoportos utakat, amelyeket főleg a Balaton térségbe, sármelléki érkezéssel, hévízi vagy keszthelyi orvosi ellátással, végül az egyik hőforrás melletti gyógyulással, pihenéssel szerveznek, mindezt töredékéért annak, amit otthon (Angliában vagy Németországban) kellene fizetni egy betegnek. Ha már jelenleg is nyereségesen lehet ilyen bizonytalan biztosítási háttérrel végezni ezt a tevékenységet, akkor a bevételek hatványozhatok lennének, ha ezt szervezett módon végezhetnénk. Az új uniós jogszabály ehhez biztosítja a kereteket.

Forrás: Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések: