2009. április 18., szombat



Mindent a betegért

Tegnap egy idős betegemnél nőgyógyászati rákos betegség végstádiumát diagnosztizálták. Az elkészült CT lelet ma került a nőgyógyászhoz. A hozzátartozók jöttek hozzám a lelettel kétségbeesve, mert az alapbetegségen túl a a hasüregi áttétek miatt érösszenyomatás, és következményes alsó végtagi nagy érben létrejött trombus miatt azonnali alvadásgátlást kell kezdeni. Írjam fel. Én. Csakhogy én ezt háziorvos/sebész szakorvosként nem írhatom fel. Csak teljes áron, úgy meg baromi drága, ezért a családot a beteg leleteivel beküldtem a közeli sebészetre, és telefonon kértem a kollégát, volna szíves a CT lelet alapján az életmentő javaslatot kiadni. Előtte telefonon konzultáltam a megyei kórház érsebészetével is, ahol megbeszéltük a szükséges gyógyszer pontos adagját is. A sebész kolléga azt mondta ő sem adhat ilyen dózisra javaslatot, csak szövettanilag igazolt daganatos betegség esetén, az meg nincs, küldjem vissza súlyos állapotú beteget az érsebészetre. Újabb telefonnal elértem az ügyeletes belgyógyászt, aki szintén nem volt biztos a dologban, mert jóval kisebb dózisban gondolkodott, mint az érsebészek. Mindeközben az idős hölgy a tegnapi vizsgálat után szivárgó hüvelyi vérzést produkált, nagy kérdés, hogy egyáltalán használni fog-e neki az LMWH? Kórházba az előző napi világjárása után nem hajlandó menni. Hogy miért írom le mindezt? Mert a történetből egy dolog teljesen világos: minden érintett orvos tudja, hogy mit kellene csinálni AZONNAL a beteg érdekében. Azonban mindannyiunkat megfontolásra, és ezzel a beteg veszélyeztetésére kényszerít az a hihetetlenül gonosz jogi környezet, melynek célja éppen az ilyen helyzetek létrehozása.

Az OEP fékek miatt az orvosok képtelenek a gyógyító tevékenységet szabadon folytatni. A beteg csak sorozatos szintváltások után juthatna ahhoz a gyógyszerhez kiemelt támogatással, amire szüksége van. Azonnal. Így a megoldás vagy az, hogy a család végül kiváltja az injekciót méregdrágán, vagy ha nincs pénzük, akkor napokig futják a köröket a megfelelő adminisztratív jogosultsággal rendelkező orvos megtalálásáig közben a beteg belehalhat a betegségébe, és végül is az országnak ez lenne a legolcsóbb.Így gondolkodnak a jogalkotók. Én sebészeti szakképesítéssel dolgozom háziorvosként, de nem vagyok jogosult a nyilvánvaló indikáció ellenére sem felírni például ezt a készítményt sem. Ez az igazi teljesítmény korlát. Életveszélyes, a szó szoros értelmében. És ezt megszavazta a képviselők többsége, minden kormánytag. Ezzel egyetértett ez Egészségügyi Bizottság. Így spórolunk mi. A beteg érdekében. Nekem négy óra telefonálgatásomba került mindez, és még nem tartok sehol. Kíváncsi vagyok, a néni megéri-e a hétfőt? Ha igen, akkor igazán nagy túlélő. A mesém valódi, és egyáltalán nem ritkaság a hasonló szituáció. Elképzelni sem tudom, miféle lelkületű emberek találják ki az ilyesmit... Ha emberek egyáltalán. És most végül énekeljük el az Internacionálét...

---------------------------------------------------------------------------------------------

Olvassátok el a kommenteket. Eljutottunk oda, hogy a számítógép dönt élet/halál felett. Tehát az OEP. Az a baj, hogy az IT-t nem lehet csesztetni a hippokráteszi esküvel.:-)



KOMMENTEK:

Minden igyekezetünk és legjobb tudásunk ellenére is ilyen lehetetlen helyzetbe kerülhet egy beteg??!! Hiszen sürgőséggel küldted hozzám az idős nénit, akinél három óra leforgása alatt minden elképzelhető vizsgálat meg is történt !( Labor - Ca 125 vizsgálattal együtt, cytológia, kismedencei UH, Hasi CT, konziliumok ) és pontos diagnózisaink voltak ( igaz szövettani lelet még nincs ) A hüvelytumor kismedencei metastázisa következtében kialakult mélyvénás thrombozis azonnali kezeléséhez ugyan miért van szükség a tumor pontos szövettani identificátiójára, legyen az akár melanóma malignum, akár adencarcinóma, akár sarcoma vagy laphámrák az nem befolyásolja az általad elkezdeni kivánt életmentő therápiát.....


Gravatar


azért Stefikém, mert valaki ezt igy találta ki... próbálkozzál esetleg a beteg ambuláns lapján felvetni a cc. diagnózist... aztán a gép akkor enged tovább, ha még legalább 40 kérdésre válaszolsz....amit biztos nem tudsz , mert szövettani eredményt kér... amikor azt hiszed 35 év orvosi élettapasztnyalásával, hogy a hülyeségnek van határa, rájösssz , hogy nincs határa...azt meg, hogy a rendelet szövege SZAKORVOST IR!!! és nem szakorvosként tevékenykedő, tb szeződéses orvost, már megrágtuk N+1X, és az eredmény ugynaz: az OEP kiterjesztő jogértelmezése alaján ha háziorvos vagy, akkor hiába vagy belgyógyász, diabetológus, kardiológus, sebész, stb. szakorvos IS, nem irhatsz semmit fel... rendesen dokumentált, orvosilag indokolt esetben a beteget KELL KÜLDÖZGETNI 1 DOBOZ LMWH-ÉRT OLCSÓBBAN...
drKL


Gravatar
Ne is mond kedves barátom. Megpróbáltam de valóban nem engedte a rendszer ( A MedWorkS integrált kórházi rendszer,mely egy komplex informatikai rendszer, Oracle adatbázisra épülő kliens-szerver alapú alkalmazás kórházak, egészségügyi intézetek részére ) hogy neoplasnma szerepeljen az ambuláns lapon. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a számitógép ilyen programok által való használata egyfelöl megneheziti a dolgunkat másfelöl akadályoz bennünket a korrekt munkában. Elég legyen csak arra hivatkoznom, hogy amikor én beirom a pontos diagnózist, miért nem a program rendeli mellé a megfelelő kódot? Miért nekem kell a drága időmet arra forditanom, hogy keresgélem a nemlétező kódot a helyes diagnózisomhoz. Lacikám nagy az Isten állatkertje.....


Gravatar
A nőgyógyász nem írhatta volna fel? ((óvatosan jegyezném meg: ebben a konkrét esetben mit old meg a szakmailag abszolút indikált terápiás anticoagulálás?))


Gravatar
Jó kérdés, valszeg a nihilizmus ugyanolyan eredményt hozna. Az írásom lényege az orvos szakmai alárendeltsége egy gazdasági techno-terrornak. Számtalan ilyen eset van. Pelenka. Plavix. COPD szerek, a lényeg a hozzáférés adminisztratív blokkolása.

Giulio


Gravatar
nekem ne mondddd Stefiém...nappal szijom a körzetben, éccaka meg az amblancián...tegnap volt 15 beteg a sürgőn... holnaptól nem dolgozok az egészségügyben, hanem maszsek erdész leszek... betegenként 12-15 lapot myontattam...záró 3 példány, elszámolás, igazolás, betegszállitási belenemegyező nyilatkozat, IKIR...recept... egy csomag másolópapirnak nyekk...ja aztat' még nem emlitém' hogy a kezelési lap, ekg , labor nyomatva...14 hónapja megy nálunk az SBO... a szobámban 2 db ruhásszekrény tele ven már, csak az ambuláns lapokkal..
drKL


Gravatar Kedves Zsuzsa! Figyelembe véve a morbiditási és mortalitási statisztikákat a VTE kezelése ( de a primaer prophylaxisa is ) egy követelô szükséglet és egy lehetôség, amellyel nem élni egyet jelent: megszegni a legfôbb törvényt a „Salus aegroti” prioritását. Hogy a történet teljes legyen elő kell adnom azt is , hogy a beteg járóbeteg szakrendelésre érkezett előzetes telefonon történt konzultáció után -soronkivül. Az aznapi 6o beteg mellett órákat töltöttem el telefonálgatással, hogy mindenütt sűrgöséggel, még aznap fogadják a beteget.( Hasi és nőgyógyászati-UH, hasi és kismedencei CT ) Ráadásul a néni miután elfogyasztotta a kontrasztanyagot elromlott a CT. Igy újabb telefonálgatás, hogy elintézzem : a város másik végén lévő kórházban fejezzék be a CT-vizsgálatot, melynek az eredményét igy én is csak később tudtam meg. Telefonon több alkalommal is beszéltem Giulióval és az angiológiai konzilium mellett döntöttünk ( a beteg már előző nap hazament ) Őszintén mondom az eszembe sem jutott, hogy Giulio nem irhatja fel kedvezményesen a gyógyszert.


Gravatar
felirhatja... CSAK a szabál' alapján nem jár néki kedvezményesen még ha életmentő, sürgős, azonnali... DE EZT EGY HÁZIORVOS NEM LÁTHASSA' A JOGSZABÁLY SZERINT...AZ AKTAKUKACOK ENNYIT LÁTNAK A MEDICINÁBÓL...
drKL


Gravatar
Mélyvénás trombózissal mért járó a beteg?


Gravatar

mer' nem kérte a kórházi kezelést...

drKL


Gravatar
Nem a lábán jár, te...Csak finanszírozási szempontból oda sorolják, merthogy nem fekvőbeteg intézményben folyik az ellátása.De fekszik, mint a darab fa. Szegény.


Gravatar
Biztos én vagyok a hüje, de ha beküldted a sebészhez, ő miért nem írta fel az LMWH-t? Nem csak C-s BNO kóddal lehet támogatással felírni, hanem pl. Z2980-al profilaxisként. Másrészt mi az, hogy ilyen dózisban nem írhat fel? Mi Clexane-t használunk, abból 2x0.4 ml, esetleg 2x0.6ml már egész nagy darab öreg mamáknak is terápiás dózis, és simán felírható. Harmadrészt masszív alsóvégtagi thrombózissal irány egy belgyógyászati/hematológiai rendelés, aztán majd ott eldöntik, hogy az alapbetegsége miatt kell-e kezelés és ha igen milyen.


Gravatar A 86 éves nénit arra is nehéz volt rávenni, hogy orvoshoz menjen.Kórházi kezelésről hallani sem akart.Giulionak sikerült rábeszélnie arra, hogy legalább nőgyógyászhoz menjen el,miután véres folyást észlelt a hüvelyből,és tapintotta a lágyékhajlatban lévő férfiökölnyi metastatikus tumort. A betegnek nem voltak thrombozisra utaló tünetei.( Azt a kismedencei CT-lelet igazolta ) Kronológiai sorrendben a következő történt:

Előzetes telefonon történt konzultálás után másnap nőgyógyászati szakrendelésen vizsgálat ( de. 10 óra )Itt a fizikális vizsgálaton kivül megtörtént a cytológiai anyagvétel, a nőgyógyászati ultrahang ( 10 20-perckor ) vizsgálat is.A tapintási lelet és az UH vizsgálat is felvetette a kismedencei tumoros elváltozást és a hüvelyi tumort. Ezért kértem nagylabor mellé CA 125 vizsgálatot és hasi és kismedencei CT-ét is. A vérvétel 11 óra 25 perckor megtörtént. Majd délben elkezdték a CT vizsgálatot is közben a CT meghibásodott igy azt a város másik végén lévő kórházban fejezték be. A beteg a vizsgálatok befejezte után már nem jött vissza hozzám ( elfáradt ) kérésére a hozzátartozók hazavitték Tardra, pedig volt még egy konziliárus vizsgálatra beutalója a bőrgyógyászatra ( a homlokán észlelhető elváltozás miatt ) Amennyiben a beteg a CT lelettel visszajön ( amin a kismedencei tumoros folymat mellett annak szövődményeként a kismedencei thrombozist is igazolta - akkor még aznap jómagam is a megfelelő helyre irányitom a beteget, lévén a haematológiai osztály helyben van. Miután a beteg hazament,igy Giulio folytatta a küzdelmet az egészségügy útvesztőiben.....Azért, hogy pontos diagnózisunk legyen nemcsak a beteggel hanem a hétfejü sárkánnyal is meg kellett vívnunk....És a harc folytatódik...

Végül is a belgyógyász ügyeletes felírta. Nekem meg volt 6 ampulla Fraxiparinom. A történet a tanulságai miatt fontos, egyszerűen szándákosan bonyolítva van a pofon egyszerű dolog is. Ez az a fajta íróasztalon gyártott labirintus, amiben elvész a beteg, téged meg lebasznak, megbüntetnek, és az újság is megírja. Így lett kitalálva.



Nincsenek megjegyzések: