2009. április 17., péntek


Jelentősen megnőtt a betegpanaszok száma

2009. április 17.

Négy év alatt két és félszeresére emelkedett a betegpanaszok száma. 16 ezer 700 panasz érkezett tavaly a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítványhoz, míg 2004-ben ez a szám csak 6700 volt - mondta a Független Hírügynökségnek Bodnár Ágnes azután a betegjogi konferencia után, amelyet az Egészségügyi Minisztériumban tartottak csütörtökön. A fővárosi betegjogi képviselő szerint az orvos-, szakemberhiány is az oka a panaszszám emelkedésnek, ráadásul a jelentősen megnövekedett adminisztrációs terhek miatt az egészségügyi dolgozóknak egyre kevesebb ideje jut a betegekre.


A legtöbb panasz, az összes 25 százaléka, amiatt érkezik, hogy a betegek nem kapják meg az ellátást, a szolgáltatók ide-oda küldözgetik őket, illetve az ellátás során az orvos hibázik - mondta Bodnár Ágnes. Tavaly sok beteg amiatt fordult a betegjogi képviselőkhöz, mert a kórházakban, szakrendelőkben megsértették emberi méltóságukat. Nem megfelelő hangnemben beszéltek velük, vagy olyan helyzetbe kerültek, amely sértette az intimitás szabályát, például egyszerre többedmagukkal vizsgálták meg őket. A betegjogi képviselő szerint ez az orvosi titoktartás és az adatvédelem szabályát is sérti.

Szintén sok panasz érkezik a tájékoztatás hiánya, illetve amiatt, hogy nem megfelelően ismertetik a betegekkel, egészségügyi ellátásuk kapcsán mire számíthatnak - mondta a képviselő. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen például ahhoz, hogy egy beteg el tudja dönteni, megműtsék-e vagy sem, ismernie kellene, hogy milyen kockázatokkal kell számolnia az egyik illetve a másik esetben - tette hozzá.

Bodnár Ágnes hangsúlyozta: a betegek tájékoztatásában nagyon fontos szerepe lehet a betegszervezeteknek, amelyek közül több csaknem 50 részt vett a csütörtöki konferencián és kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeket az Európai Betegjogi Nap alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért és a Nemzeti Egészségügyi Tanács közösen szervezett a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) közreműködésével.


Forrás: Hír6.hu

Nincsenek megjegyzések: