2009. április 24., péntek


Stereotaxiás sugárkezelés



Olyan helyen lévő daganatok is roncsolhatók, melyek műtéttel nem vagy csak nagy rizikó árán oldhatók meg.

Sikerrel hajtották végre az első stereotaxiás sugárkezelést a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. Mint arról dr. Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa tájékoztatott, egy 64 éves nőbeteg három áttétes agydaganata közül kettőn végezték el az úgynevezett stereotaxiás besugárzást, melyek lokalizációjuk miatt műtéttel csak nagy rizikóval lettek volna eltávolíthatók. A harmadik nagyobb daganatot kevéssel ezután távolították el.



A stereotaxiás besugárzás a sugársebészet gyorsan fejlődő ága. Lényege, hogy precíz számítógépes kalkulációval meghatározható, hogy a szervezetben levő daganatos elváltozásra milyen irányokból milyen sugárnyalábbal kell leadni azt a dózist, amely a daganatot egyetlen kezeléssel úgy roncsolja, hogy nem szükséges sebészeti beavatkozás. Klasszikus formája a Gamma-kés, mely a koponyán belüli, 3 centiméternél kisebb elváltozások – mint a daganat, az érgomolyag – roncsolására alkalmas.


A kezelés jelentőségéről, részleteiről és a konkrét esetről dr. Dobai József, az idegsebészet osztályvezető főorvosa, valamint dr. Poller Imre, a megyei kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Intézetének intézetvezető főorvosa tájékoztatott. Mint megtudtuk, a lineáris gyorsítók fejlődésével létrejöttek olyan számítógép által vezérelt rendszerek, melyek a CT, MR, PET, 3D-Angio-s képek digitális adatait felhasználva pontosan meghatározzák, milyen irányból, milyen szöggel, milyen szűrőkkel lehet a tér különböző irányából elérni azt az intenzív besugárzást, amelynek erővonalai a daganat területén találkoznak.


Az eljárás előnye, hogy megkíméli az ép szöveteket, és szabálytalan formájú daganatra is alkalmazható (de az elváltozás 3 centiméternél nem lehet nagyobb), ugyanakkor a korábbi 25-28 kezeléssel ellentétben egyetlen beavatkozást jelent, amely ambuláns betegek esetében is elvégezhető.


Kezelhetők vele egyes jóindulatú agydaganatok is, az agyban olyan helyen lévő daganatok is roncsolhatók, melyek műtéttel nem vagy csak nagy rizikó árán távolíthatók el.


Az eljárást jelenleg már a gerinc és a test más területein lévő daganatok kezelésére is kidolgozták, nemcsak az agydaganatra alkalmazható. Az idegrendszeri daganatoknál az O.I.T.I. és a pécsi Idegsebészeti Klinika után a miskolci megyei kórház is elhatározta, hogy az idegsebészeti osztály és a Sugárterápiás és Onkológiai Intézet együttműködésével létrehozza a stereotaxiás sugársebészet alapfeltételeit, elindítja az agydaganatnál a kezeléseket, majd ezt a vonalat továbbfejlesztve, a jövőben megteremti a gerinc és más testtájékok stereotaxiás kezelésének lehetőségeit.


Az alapfeltételt a Siemens cég új lineáris gyorsítós besugárzó készülékére felszerelt BrainLab stereotaxiás besugárzást vezénylő számítógépes rendszerrel biztosították. Szakmai támogatást dr. Fedorcsák Imre idegsebész főorvostól (O.I.T.I.) és dr. Horváth Ákos professzortól (D.E.O.E.C.) kaptak, és november 19-én sikeresen végezték el az első betegen a három áttétes agydaganat közül kettőnél a stereotaxiás besugárzást, melyek lokalizációjuk miatt műtéttel csak nagy rizikóval lehettek volna eltávolíthatók. A harmadik nagyobb daganatot a kezelést követő harmadik napon, november 22-én távolították el. A beteg számára rendkívül fontos, hogy az agyi elváltozások kezelési ideje így lerövidült, a további terápia folytatható. A betegen egyébként a sugársebészeti kezelést követően szövődményt nem észleltek, idegrendszeri tünetei nem romlottak, miként közérzete sem.


(A 64 éves nőbetegnél tompultság, beszédzavar miatt készült CT vizsgálat: ez egy jobb oldali homloklebenyi, 3 centiméternél kissé nagyobb, nagy oedemával kísért daganatot és egy jobb oldalon mélyen a nyakszirt lebenyben helyet foglaló, 0,5 centiméteres daganatot mutatott, majd a későbbi koponya MR még egy kisebb, a jobb oldali centrális régióban, a mozgatótekervény közelében lévő daganatot tárt fel. A homloklebenyi daganatból készült biopsiás anyag metastasisos daganat szövettani képét mutatta, a vizsgálatok a kismedencére utaló – nőgyógyászati – elsődleges daganatra utalnak. A közvetlen életveszélyt az agydaganatok jelentik, ezért az idegsebészeti és sugársebészeti beavatkozásoké az elsődlegesség, itt is az egy ülésben elvégzett két kisebb góc kezelése volt a legfontosabb.)


A további kezeléseket megfelelő betegek kiválasztásával folyamatosan tervezik, az indikációkat is a tapasztalatoktól és a technikai további fejlesztésektől függően tovább szélesítik – figyelembe véve a nemzetközi tapasztalatokat és indikációkat is.

Forrás: Weborvos

Nincsenek megjegyzések: