2009. április 19., vasárnap


Kérdezze a bábát

Nemrégiben elkészült az eddigi legnagyobb tanulmány az otthonszülés kérdésével kapcsolatban. A vizsgálatot holland kutatók végezték, akik arra szerettek volna választ kapni, hogy van-e összefüggés aközött, hogy Hollandiában a leggyakoribb a szülés körüli csecsemőhalandóság és aközött, hogy az országban minden harmadik nő otthon ad életet gyermekének.
















A kutatás során 530 ezer szülés adatait tekintették át. Az adatok azt mutatták, hogy semmiféle eltérés nincs. Ez alapján azt a következtetést vonták le, hogy a kockázat szempontjából lényegtelen, hogy kórházban vagy megfelelő előkészületek után kórházon kívül születik meg a gyermek. Ez abban az esetben is igaz, váratlan események miatt a kismama mégis kórházban köt ki, az otthonszülések harmada így végződik.

A kutatók azonban rámutattak, ez csak abban az esetben igaz, ha adott a gyors szállítás lehetősége illetve a ha felkészült bábák segédkeznek a kismamák mellett.

A megkérdezettek közül az első szülők, illetve valamelyik etnikai kisebbséghez tartozók biztonságosabbnak tartották és többen választották a kórházi szülést. A feldolgozott adatok egyelőre még nem adnak választ arra a kérdésre, hogy van-e különbség a kórházi szülések kimenetelében akkor, ha szülésznő vagy ha orvos kíséri.



Annak ellenére, hogy az európai országok legtöbbjében törvényben szabályozott az otthonszülés gyakorlata ez még hazánkban hiányzik. Míg más országokban törvényes alternatíva addig Magyarországon "fű alatt" történik és csak abban az esetben kap nyilvánosságot, ha komplikációk vagy esetleg tragédia történik. Ezeknek szabna gátat az otthonszülést rendező törvény.

Az elmúlt napokban az egészségügyi tárca egy újabb tervezettel állt a szakmai szervezetek elé. A munkacsoport javaslata szerint a kismamának egy olyan csoporttal kell szerződnie, amelyben van egy szülész- gyermekorvos és bába. Azaz a tervezett szerint tulajdonképpen egy orvosnak kéne jelen lennie. Ez rögtön két problémát is felvet az érintettek szerint. Úgy vélik, hogy az orvosok többsége egyrészt nem vállalná az otthonszülés levezetését, míg másik részük a megfelelő tapasztalatok hiányában nem lenne képes levezetni azt.


Forrás: Népszabadság

Nincsenek megjegyzések: