2009. április 10., péntek


Egészség globális gazdasági válság idején



A WHO Osloban tartott konferenciájának ajánlásai


A WHO Európai Regionális Irodájának „Egészség globális gazdasági válság idején" témában Osloban szervezett konferenciája (2009. április 1-2.) a tagországoknak ajánlásokat fogalmazott meg. Ezeket ismertetjük alább.

1. A jólét elosztása a szolidaritás és a méltányosság elve alapján történjen.


Ma az európai országokban működő gazdasági rendszerek nem a szolidaritás és a méltányosság elve alapján nyújtanak hozzáférést a jóléthez, és gátolják az egészség javulását. Az egészségügyi vezetők olyan gazdasági változásokat igényelnek, amelyek támogatják az egészség javulását.


2. Emelni kell a hivatalos fejlesztési támogatásokat a leginkább sérülékenyek védelme érdekében.


A szegényebb országok a leginkább sebezhetőek. A válság nem megfelelő idő a hivatalos támogatások csökkentésére, sokkal inkább azok növelése szükséges.


3. Invesztáljunk az egészségügybe a jólét javítása céljából. Védjük az egészségügyi költségvetést.


Az egészségbe való befektetés növeli a jólétet. Az egészségügyi befektetések munkalehetőségeket teremtenek. A gazdasági válság idején védeni kell az egészségügyi büdzsét. A gazdasági kilábalási tervekben kapjanak szerepet az egészséggel, környezettel kapcsolatos befektetések.


4. „Minden miniszter egészségügyi miniszter.”


Segítsük elő az egészség érvényesítését minden szakpolitikában. Vegyük figyelembe minden politikai reform egészségügyi és elosztási hatását.


5. Védjük a közegészségügyet, az alapellátást és a költséghatékony szolgáltatásokat.


Ha csökkennek az egészségügyi kiadások, védjük a közegészségügyi intézkedésekre szolgáló kiadásokat, az alapellátás kiadásait, csökkentsük a kevésbé költséghatékony szolgáltatásokra fordított összegeket. Ez utóbbiak között találhatók a high-tech és a magas költségű kórházi szolgáltatások. Halasszuk el a magas költségű terveket, segítsük elő a generikumok használatát.


6. Biztosítsuk a „több pénzt az egészségre, több (jobb) egészséget a pénzért” elv érvényesülését.

Ehhez a minőség, a hatásosság, hatékonyság javítása szükséges a monitorozás és a teljesítményértékelés segítségével. Erősíteni kell a bizonyítékokon alapuló orvoslást, a biztonságos egészségügyi szolgáltatásokat.


7. A válság lehetőségét kihasználva erősítsük az általános hozzáférést a szociális védelem programjaihoz.


8. A válság lehetőségét kihasználva biztosítsuk az egészségügyi ellátáshoz való általános hozzéférést.


9. Segítsük elő a jövedelemgyűjtés általános, kötelező és redisztributív (újraelosztó) formáit.


Törekedjünk a méltányosságra az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásában.


10. Vegyük figyelembe a dohánytermékekre, alkoholra, cukorra, sóra vonatkozó adók bevezetését vagy növelését.


A lakosság egészségének javításához népegészségügyi programokon keresztül strukturális intézkedéseket vegyünk fontolóra.


11. Szélesítsük ki az egészségügyi szakemberek oktatását, biztosítsuk az etikus szakembertoborzást szektorok és határok között egyaránt.

Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet

Nincsenek megjegyzések: