2009. április 18., szombat




A balesetbiztosításról szóló szövetségi törvény revíziója Svájcban





A svájci kormány 2008. június 30-án benyújtotta a Nemzeti Tanácsnak a balesetbiztosításról szóló tervezetét. Ez két előterjesztést tartalmaz: Az egyik a szolgáltatások kiigazítására és a biztosítási tevékenységre vonatkozik, beleértve a munkanélküliek balesetbiztosítását és néhány módosítást a munkahelyi balesetekre és a foglalkozási betegségekre vonatkozóan. A második előterjesztés a Svájci Társadalombiztosítási Intézet (Schweizerische Unfallversicherungsanstalt SUVA) szervezetének és melléktevékenységeinek kiigazítására vonatkozik. A törvénynek 2011. január 1-én kell hatályba lépnie.

A balesetbiztosításról szóló szövetségi törvény 1984. január 1-én lépett hatályba. Ez már a betegbiztosítás keretein kívül, külön törvényben szabályozta a kötelező balesetbiztosítást. Hatálya minden Svájcban foglalkoztatott munkavállalóra (3 millió személyre) kiterjed és mind a munkahelyi, mind a szabadidőben elszenvedett balesetek esetén biztosítási védelmet nyújt. Biztosításban részesülnek a munkanélküliek is. Az önálló vállalkozók önkéntes biztosítást köthetnek. A részmunkaidős alkalmazottak, akiknek a heti munkaideje nem éri el a nyolc órát, a szabadidőben elszenvedett balesetekre nem rendelkeznek biztosítással.

A kötelező balesetbiztosítás keretében

 rövidtávú (gyógykezelés, orvosi rehabilitáció, táppénz) és
 hosszútávú (rokkantnyugdíj, hátramaradt hozzátartozói nyugdíj, integritás elveszítéséért való kártérítés, egészségkárosodás miatt mindennapi önellátásukra képtelen személyek részére nyújtott saját támogatási költségvetés)
szolgáltatásokat nyújtanak.

A kötelező balesetbiztosítás végrehajtása a Svájci Társadalombiztosítási Intézetre (SUVA) és mintegy 30 egyéb engedélyezett biztosítótársaságra (privát biztosítási vállalkozások, betegpénztárak és állami balesetbiztosítási pénztárak) tartozik.

A törvénymódosítás sarkalatos fejezetei:

 a biztosítási fedezet nagy események esetén: a törvény nem ír elő korlátozást a nagy káresetekre (földrengés, terrortámadás) vonatkozóan; a módosítás 2 milliárd CHF felső határt ír elő külön-külön a privát balesetbiztosítók és a SUVA részére;
 a rokkantnyugdíj csökkentése a hátramaradt hozzátartozói nyugdíj korhatárának elérésekor;
 a balesetbiztosítás és a betegbiztosítás gyógyítási tarifáinak egységesítése;
 a munkahelyi balesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése;
 a felügyelet erősítése;
 a SUVA átalakítása és melléktevékenységeinek rendezése. (KB)

Nincsenek megjegyzések: