2009. február 13., péntek




Veszélyesebbek az újabb pszichiátriai gyógyszerek?


A Pharma Marketletter – a New Engand Journal of Medicine nyomán – arról számol be, hogy egy atipikus antipszichotikumot szedő vizsgálati populáció 30 és 70 év közti korú férfitagjai körében szívritmuszavar okozta és más kardiális etiológiájú halálozások jelentős halmozódását figyelték meg. A vizsgálatot az amerikai Human Services Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ, ’humán szolgáltatások egészségügy-kutatási és minőségbiztosítási hivatala’) finanszírozta. A kutatás megállapította, hogy a kockázat a dózissal arányosan nő. A vizsgálat eredményei arra inthetik az orvosokat, hogy elővigyázatosabban rendeljék e gyógyszerosztály tagjait, köztük igen nagy forgalmú szereket is.

Wayne Ray és munkatársai (AHRQ, Terápiás Oktatási és kutatási Központ, Vanderbilt Egyetem, Nashville) megállapították, hogy az atipikus antipszichotikumokat szedők körében körülbelül száz százalékkal gyakoribb a hirtelen szívhalál, mint a kontroll-csoportban, illetve ugyanolyan gyakori, mint két tipikus antipszichotikumot (haloperidolt/Haldolt vagy thioridazinet/Mellarilt) szedők körében.

Az atipikus antipszichotikumok második generációs készítmények, melyeket a Marketletter szerint annak reményében fejlesztettek ki, hogy kevesebb neurológiai mellékhatással járnak majd, mint a régebbi gyógyszerek.

Mindezeket skizofrénia és bipoláris depresszió elleni szerként engedélyezte az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság, az egyiket pedig rendelhetik 5-16 éves autista gyerekek irritábilis állapotaiban is. Az atipikus antipszichotikumokat azonban más, igen változatos, indikáción kívüli tünetek kezelésére is alkalmazzák. Ilyenek pl.: különböző izgalmi állapotok, szorongás, pszichotikus epizódok, kényszeres viselkedésformák.

Az újabb generációs gyógyszerek kisebb valószínűséggel okoznak tremort és más súlyos mozgászavarokat, mint elődeik, de alkalmazásuk a súlygyarapodás és diabétesz nagyobb kockázatával is jár. Indikáción kívüli rendelésük is hozzájárult, hogy forgalom tekintetében a hatodik legkeresettebb gyógyszerosztályt alkotják, és az IMS Health szerint évi 20,7 milliárd dollár értékben fogynak.

Bár indikáción kívüli hasznukat a lap szerint kevés tudományos bizonyíték támogatja, elterjedtségük következtében jelentős számú beteget tesznek ki a szívroham fokozott veszélyének.

Még komorabb képet fest az antipszichotikumokat szedő Alzheimer -betegek feltételezhető sorsáról a Lancet. Egy brit vizsgálat szerint egy betegcsoport tagjai közül, akik egyszerre kaptak első és második generációs terápiát, két év múltán már csak 46 százalék élt; ez a szám a placebót kapó kontrollcsoportnál 71 százalék volt. Újabb egy év elteltével a túlélők aránya 30 illetve 59 százalékra esett. A kutatók a halálozásokat a gyógyszerek okozta inaktivitásnak tulajdonítják, amely növeli a tüdőgyulladás és más mellkasi fertőzések kockázatát.

(Pharma Marketletter)

Komment:


http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/antipszichotikum-neuroleptikum.htm



1 megjegyzés:

szil5 írta...

Mindig vannak felkapott témák, amin lehet rémüldözni, ez is ilyen.
Az azonban nagyon fontos, hogy tartsuk be a játékszabályokat.
25 éve dolgozom ezekkel a zserekkel és nem találkoztam még nagynbb broblémával. A deliráló alkohol betegk neuroleptikummal való kezelése, azonban például egy csúszos terület. Ott mindig van elektrolit zavar is. Bizony jó néhány esetben volt kamrafibrilláló betegem.
1. alapszabály: antipsychotikumot psychotikus betegnek adjunk.
A gyógyszergyárak igyekeznek egyre nagyobb indikátiós területeket megnyerni.
Súlyos depresszionál százszor inkább ECT( de mániánál mis) mint nagy dózisu neuroleptikum.Akutan, nyilván megszúrja az ember valamivel, de hosszabb távon én speciel nem szeretem.
2. minmden új gyógyszerbeállitás előtt igen is ki kell vizsgálni a beteget, testileg is.
Én akkor is csináltatok gyógyszer nélküli ,induló EKG-t ha ez nincs benne az alkalmazási előiratban. És persze követni kell.
3. Tartsuk be a azt, hogy pontos diagnozisunk legyen. A „jaj de depis vagyok” tipusu szöveg még nem depresszió.
Nagyon elszoktuk felejteni, hogy megnézzük a beteg vérképét, pajzsmirigy hormonjait, folsav és B 12 szintjét. Hogy hány betegnél találtam egyszerü vashiányos anaemiát a depresszionak betudott levertség mögött!
4, tessék odafigyelni a kombinátiókra.!
Erythromocin, antihisztamionok, antiarrytmiás szerek és még sorolhatnánk, hány QT nyujtó gyógyszer van. Szoktunk gondolni vajon az antibiotikum- antidepresszáns szer kombinálásánál erre?
Hogy hány gyereknek láttam, hgy erythromycint trendeltek, meg egy kis antihisztamint, hogy csökkenjen a nyálkahártya duzzanat. Evvel kapcsolatban nem szoktunk rémüldözni. Miért nem?
5. Öszintén hányszor kérdezzük meg a beteget arról, hogy milyen természetgyógyászati szert szed?
Hányszor szednek orbáncfű készitményeket, ami egy csomó más gyógyszerrel nem kombinálható.
( beállithatatlan syncumár kezeléések-,a beteg meg zabálja az orbáncfűvet)
Svédországban a nagy sláger a rosenrot, rózsagyökér. Kipróbáltam, 3 napig nem aludtam és lepkehálóval szedtek le a plafonról. Fél ország eszi, aztán meg nyomják az altatót és abból is persze mi a sláger ? Hát a nitrazepam és mellé jó sok Seduxen. Itt ez a menő.
Az alvászavarok kezelése az egyik doxasmam. Elképesztő ami zajlik.

Demens betegek ,neuroleptikumok és a korábbi halálozás kérdése.
Nem ismerem a vizsgálat részleteteit, de azért neuroleptikumot legtöbbször a súlyosabb állapotú betegek kapnak, akiknek( főleg ha vasculáris tipusis a dementia, rosszabb állapotban vannak a kiserei mint az enyhébb eseteknél. Ez is nyilnán belejátszik.
Azért az itt is be kellene tartatni, hogy akutan zavartság esetén adható, de tartósan én pl .sosem rendeltem. Múlt idő, mert itt nem tartozik a psychiátriához a dementia.
Hivatalosan a dementia kivizsgálás a háziorvos dolga és ha osztályos kezelés kell akkor belgyógyászat. Körzetben általában egy minimentál tesztet csinálnak és egy kontraszt nélküli Ct-t. Hát ez ugyan nem dementia kivizsgálás . Leginkább is sehova sem tartozik a demens beteg Svédországbabn . Vannak itt is memoria ambulantiák, nekem még nem sikerült oda beteget küldenem. Visszaírnak ( beteg vizsgálat nélkül) , hogy ezt meg ezt javasolják elvégezni a betegnél. Én a psychiátrián nem tehetem ( egyszer megpróbáltam de a psychologus tem, kerek perec elutasította, hogy belefollyanak.) A háziorvos meg nem lép tovább az előbb már leirt vizsgálatoknál. Itt a kör be is zárult..


.