2009. február 13., péntek


A klinikai informatika hatása a kórházi kimenetelekre


Az Archives of Internal Medicine január 26-i számában közzétesz egy keresztmetszeti kutatást, amelyben 41 texasi városi kórház vett részt. A kórházak a Clinical Information Technology Assessment Tool nevű eszközt használják, mely a kórház automatizáltságának szintjét méri az orvosoknak az információs rendszerekkel való kölcsönhatása alapján. A kutatók megvizsgálták, hogy az információ nagyobb mértékű automatizálása összefüggésben állt-e a fekvőbeteg mortalitás, a szövődmények, a költségek és az ápolási idők csökkenésével 167 233 ötven évnél idősebb beteg vonatkozásában. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az automatizált klinikai információs rendszerekkel bíró kórházakban kisebb mértékű a fekvőbeteg mortalitás, kevesebb szövődmény lép fel és alacsonyabbak a költségek.

Az egészségügyi informatika hozzájárul az egészségügy minőségének javulásához, a kommunikáció erősítéséhez, valamint a költségek és a pazarlás csökkenéséhez. Az eddig végzett kutatások már rávilágítottak ezekre az előnyökre, de kevés tanulmány vizsgálta egyszerre több kórházban a klinikai információs rendszerek hatását fekvőbeteg környezetben. A texasi kórházak széles skálájának bevonásával az Archives of Internal Medicine kutatása felmérte a kórházi automatizálás hatásait – különösképpen a jegyzetek, a nyilvántartások, a teszt eredmények, a rendelések és a döntéstámogatás kapcsolatát a mortalitás, a szövődmények, a költségek és az ápolási idők változóival négy betegségre nézve.

Főbb eredmények:

• A szívinfarktus, vértolulásos szívelégtelenség, koszorúér bypass beültetés és tüdőgyulladás betegségeiben a magasabb technológiai pontszám összefüggésben állt a halállal végződő hospitalizáció csökkent valószínűségi arányaival.

• Az összes hospitalizáció esetében egy tízpontos növekedés a jegyzetek és nyilvántartások automatizálásában a kórházi halálozás valószínűségének 15%-os csökkenését eredményezi.

• A fejlettebb rendelés-beviteli kapacitással bíró kórházak 9%-os csökkenést tapasztaltak a szívinfarktus halálozási valószínűségében és 55%-os csökkenést a koszorúér bypass beültetés halálozási valószínűségében.

• A döntéstámogatás magasabb pontszámait elérő kórházakban 16%-os csökkenés figyelhető meg a szövődmények valószínűségében a kórházi felvétel valamennyi okára vonatkozóan.

• Csaknem valamennyi betegségre nézve a teszt eredmények, a rendelések és a döntéstámogatás automatizálása kétséget kizáróan összefüggésbe hozható az alacsonyabb kórházi költségekkel.

A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy az elégtelen képzés, a nehezen használható technológia, a nem jól illeszkedő orvosi és szervezeti rutinok megakadályozhatják a kórházakat abban, hogy teljes mértékben kihasználják az egészségügyi informatika előnyeit a költséges IT befektetések ellenére. A szerzők által használt Clinical Information Technology Assessment Tool eszköz túlmutat a technológia egyszerű mérésén, ugyanakkor tükrözi a technológia, az emberek és a szervezet folyamatai közötti harmóniát. Ha az ilyen rendszereket megfelelő módon illesztik bele a klinikai munkafolyamatokba, hozzájárulhatnak a halálozás és a költségek csökkentéséhez. (SZL)

Forrás:

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/169/2/108

Nincsenek megjegyzések: