2009. február 17., kedd


Grapefruit és mellrák: egy nem várt összefüggés

Grapefruit. A régen Barbados tiltott gyümölcsének is nevezett citrusfélét sokan fogyasztják különleges, kicsit kesernyés íze miatt. Levét palackozva italként árusítják, héját az élelmiszeripar használja. Mi mást lehetne mondani a grapefruitról, mint azt, hogy finom, egészséges gyümölcs? A 70-es években fogyókúrához ajánlották a grapefruitot, manapság pedig (flavonoidtartalma miatt) bizonyos, az egészséget növelő étrend-kiegészítőknek is az egyik összetevője. Ki gondolná, hogy akár veszélyes is lehet?

Hogy a grapefruit nem csupán élelmiszer, arra 1989-ben derült fény, amikor kanadai kutatók azt vizsgálták, mi történik, ha valaki egy bizonyos vérnyomás-csökkentő gyógyszerre alkoholt iszik. Az alkohol ízét azonban valahogy el kellett rejteni, s a grapefruitlé erre alkalmasnak mutatkozott. Eszükbe sem jutott, hogy a grapefruitlé is befolyásolhatja az eredményeket. Nagy volt a meglepetésük, amikor azt tapasztalták, hogy a grapefruitlé hatására jelentősen megnőtt a vizsgált személyek vérében a vérnyomás-csökkentő gyógyszer koncentrációja.

Bergamottin A további kutatás kiderítette, hogy a grapefruitban lévő egyes vegyületek, elsősorban a kesernyés ízért felelős naringin (amely egy flavonoid), továbbá a bergamottin és a dihidroxi-bergamottin, az emberi szervezetben gátolják egy bizonyos enzim, a citokróm P450 3A4 jelű változatát. Ez az enzim többek között a szervezetbe kerülő idegen anyagok lebontásában játszik szerepet. A grapefruit hatására az enzim nem tudja ellátni funkcióját, így az idegen anyagok, mint például a gyógyszermolekulák, lassabban bomlanak le, vagyis tovább maradnak a szervezetben. Ez még akár jó dolog is lehetne, hiszen a gyógyszerek hatása ily módon grapefruitlével fokozható - azonban mivel a grapefruitot nehéz szabályozott mennyiségben bevinni a szervezetbe, a hatás kiszámíthatatlan.

A citokróm P450 enzim gátlása révén a grapefruit egy egész sor különböző gyógyszer hatását fokozza; az ilyen gyógyszerek szedése közben a grapefruit fogyasztása ezért erősen ellenjavallt.

De ezzel nincs vége a grapefruit-fogyasztás kockázatainak. A citokróm P450 3A4 enzim ugyanis nem csupán idegen molekulák lebontásában vesz részt, hanem a női nemi hormonok, az ösztrogének lebontásában is. Ha tehát az enzimet gátoljuk, megnő a vérben keringő női nemi hormonok mennyisége. Miért baj ez? Azért, mert mint azt számos kutatás bebizonyította, változókor utáni nőknél a magasabb ösztrogénmennyiség fokozza a mellrák kockázatát, hiszen a női nemi hormon az, ami a mell szöveteit osztódásra serkenti.

Azt jelenti ez, hogy azok a változókor utáni nők, akik sok grapefruitot esznek, jobban ki vannak téve a mellrák kockázatának? Valóban ilyen veszélyei lehetnek egy ízletes gyümölcs fogyasztásának?

Nos, úgy fest, igen. A British Journal of Cancer augusztus 6-i számában jelent meg az az elemzés, amely a grapefruit-fogyasztás és a változókor utáni nők mellrák-kockázatának összefüggését vizsgálta. Az elemzés alapját az az óriási adathalmaz képezte, amely a Multiethnic Cohort Study, egy nagyszabású, még a 90-es években megkezdett és több mint 200 000 emberre kiterjedő vizsgálat nyomán keletkezett. Ennek a ma is folyó vizsgálatnak a tárgya a táplálkozás és a rák összefüggése.

Mintegy 50 000, változókor utáni nő adatai álltak rendelkezésre. Köztük összesen 1657-en kaptak mellrákot a vizsgált időszakban, s ami a vizsgálat fő eredménye: azoknál a nőknél, akik átlagosan egynegyed vagy annál több grapefruitot fogyasztottak el naponta, mintegy 30%-kal gyakoribb volt a mellrák előfordulása, mint a grapefruitot nem fogyasztók között.

Bár Barbados tiltott gyümölcse ma senki számára nem tiltott, a változókor utáni nők valószínűleg jól teszik, ha nem fogyasztanak túl sok grapefruitot

Nincsenek megjegyzések: