2009. február 15., vasárnap

KASSZAORVOSI SZÖVETSÉG

törvényesség, etika, hagyomány

2007. november 14.





2007 szeptemberében megalakult a Kasszaorvosi Szövetség és 2009. február 12-én még csak 266 bejelentkezett tagja van a szövetségnek.

Vitathatjuk jövõértékelésüket, érdekvédelmi fegyvertárukat. Mondhatjuk, hogy megbontották az érdekvédelem eddigi egységét, hogy újabb frontvonalat nyitottak, amivel megosztják erõinket. Azt azonban mindenkinek el kell ismernie, hogy ezt az alulról építkezõ szervezetet a szükség keltette életre. Csak remélhetjük, hogy felkavarják a jelenlegi tespedt, áporodott állóvizet

.

Mottó:

"Szakmai tevékenységük segítése érdekében a szolgáltatóknak el kell mélyíteniük a szerzõdéskötésben és menedzsmentben való jártasságukat, akár önmaguk továbbképzésével, akár külsõ szakemberek bevonásával."

( Kornai János - Humboldt díjas közgazdász )


KASSZAORVOSI SZÖVETSÉG

2007. szeptember 5.

Kasszaorvosi Szövetség

Az eltelt évek, évtizedek világossá tették, hogy - szemben a nyugat-európai helyzettel - a közfinanszírozott tevékenységet ellátó vállalkozó orvosok nem képesek a szolgáltatásaik díját illetõen valódi alkupozícióba kerülni. Erre más, nemcsak gazdasági érdekvédelemmel foglalkozó orvosi szervezetek nem voltak képesek.A vállalkozók gazdasági érdekvédelmével foglalkozó szervezet megalakítása nélkül elképzelhetetlennek tûnik, hogy a piacgazdaság viszonyai között a szolgáltatásaink reális árát érvényesíteni tudjuk. Ma és a belátható idõben az a realitás, hogy pl. az életét Magyarországon leélõ háziorvosok döntõ többsége haláláig vagy megrokkanásáig lesz kénytelen dolgozni. A vállalkozói jövedelmébõl befizetett járulékból nem képzõdhet annyi nyugdíj, ami akárcsak a közalkalmazottakéhoz hasonló megélhetést biztosítana öregkorára. A praxis majdani eladásából származó bevétel pedig egyelõre kutya vacsorájának tûnik.

Ha belátható idõn belül nem sikerül elérni egy jelentõs finanszírozás növekedést, akkor a jelentõs részben nyugdíj elõtt álló háziorvosoknak kilátásuk sincs arra, hogy le tudják tenni a lantot. A fiatalabb kollégáknak sem igen van más választásuk, mint a gazdasági érdekérvényesítés, mert egész egyszerûen illúzió azt gondolni, hogy a közeljövõben a munkájukat annak értékén megfizetik.

A szövetség célja, hogy a vállalkozó orvosok gazdasági érdekeit képviselje a finanszírozó biztosító(k)nál, s azzal, azokkal valódi alkupozícióba kerülve a vállalkozó orvosok szolgáltatási díjának, finanszírozásának jelentõs emelését képes legyen elérni, s azt évrõl-évre karbantartani.

Szövetség tevékenysége

  • Külsõ szakértõk, neves könyvvizsgáló cég bevonásával meghatározza egy magyar praxis reális költségeit, számítást készít egy méltányos finanszírozásra.
  • Professzionális jogászcsapatot fizet tárgyalások idejére, törvényjavaslatok elkészítésére.
  • Ad hoc jellegû érdekképviseleti munkák (petíciók, beadványok, tüntetések) szervezése.

Minden egyes tag belépése a Kasszaorvosi Szövetségbe közelebb vihet ahhoz, hogy az alapvetõ célt elérhessük.

A Kasszaorvosi Szövetség tagjainak abban a tudatban kell a szervezet tagjává válni, hogy a finanszírozóval folytatott tárgyalás idõszakában olyan kemény érdekérvényesítõ akciókban kell részt venniük, amiben magyar orvos még korábban soha.

Amennyiben van a környezetedben érdeklõdõ kollégád, add át az információkat neki is!

Elõzmények, újabb fejlemények, hírek és egyéb információ a http://kasszaorvos.fw.hu honlapon.

A téma fóruma: www.noszadoki.hu

2007. augusztus 7.

Dr. Antal Szalmás Tamás

és a

Nemzeti Orvosi Szolidaritási Alapítvány



Nincsenek megjegyzések: