2009. február 18., szerda


Orvosokat és szülésznőket gyanúsitana a katonai ügyészség

" Egy szülés levezetéséért 40-150 ezer, egy epidurális injekcióért 5-10 ezer forintot kért 8-10 orovos és szülésnő, noha mindkettő ingyenesen jár a kismamáknak, állította a katonai ügyészség. Azért ez a szervezet vizsgálódik, mivel az eset a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Állami Egészségügyi Központ egyik intézményénél történt, ám mivel katonai gyanúsítottja végül nem lett az ügynek, a civil hatóságok folytatják az eljárást. Nyolc-tíz orvost és szülésznőt gyanúsítana meg a katonai ügyészség azért, mert a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Állami Egészségügyi Központban a kismamáktól 5-10 ezer forintot kértek az epidurális érzéstelenítésért, ami egyébként ingyen járt volna. Az RTL Híradó úgy tudja, emellett a nyomozás azt is megállapította, hogy voltak olyan orvosok, akik már a szülés előtt pénzt kértek annak levezetéséért is. Mivel katonai érintettje nincs az ügynek, mostantól civil hatóság folytatja tovább a nyomozást, vagyis a rendőrség dönt majd arról, kit gyanúsítanak meg. A Budapesti Katonai Ügyészség több száz tanút, kismamákat és hozzátartozókat hallgatott meg, és most befejezték a nyomozást. Kiderült, az elmúlt egy évben nagyjából 40-50 anyukától kértek pénzt a kórházban. 5-10 ezer forintot kellett fizetniük az epidurális érzéstelenítésért. Az érintett intézmény főigazgatója egyelőre nem akart nyilatkozni. Pedig eredetileg épp ő tett feljelentést az ügyben. A katonai ügyészség az RTL Híradó értesülései szerint más visszaélésre is fényt derített: egyes orvosok és szülésznők előre kértek pénzt azért is, hogy levezessék a szülést. A nyomozás adatai szerint 40 és 150 ezer forint között fizettek nekik a páciensek. "


Hát én ezt megint csak nem értem. Minden értelmes és normális, szülőképes korban levő nő tudja, hogy az egyébként ingyen járó szülészeti ellátásért muszáj fizetnie. Hol itt a poén? Ezt hívják paraszolvenciának / hálapénznek. Évtizedek óta ez megy. Hogyhogy csak most jött elő a téma? Nem értem, valaki nem jattolt valakinek, hogy tartsa a pofáját? Elfelejtették leadni a védelmi pénzt, mint a maffiában?

Megjegyzem, nem véletlenül késik az otthonszülés jogi hátterének megalkotása, a szülész-nőgyógyász lobbinak elemi érdeke, hogy ezt illegalitásban tartsa. Hogyisne, majd rájönnek a kismamák, hogy nem muszáj hanyattfekve szülni, aztán majd jól elesnek a hálapénztől.


http://halapenz.collectivex.com/link/go/43748930


BLOGGER KOMMENT:

Nem! A megkért szülés ellenértéke az nem hálapénz. Azt elöljáróban meg kivánom jegyezni, hogy két egymástól teljesen független dologról ( hirről ) van szó, csak a média tudatosan összemossa ezeket. Az egyik, hogy pénzt kértek az epidurális érzéstelenitésért -és ebben az esetben teljesen mindegy hogy előre/ vagy utólag - mert ez önmagában véve is törvényellenes magatartást jelent. Jómagam is elitélem a történteket . A másik hir pedig az , hogy egyes orvosok - és/vagy szülésznők - pénzt kértek a szülés levezetéséért. Méghozzá előre! - hangsúlyozta a média. Ez viszont nem törvénybe ütköző magatartás! " Miután amikor a terhes és a szülészorvos a szülésvezetésben megállapodnak, akkor közöttük egy szóbeli polgári jogi, megbízási szerződés jön létre. Abban a szülész egy adott orvosi tevékenységnek a szakma szabályai, az elvárható gondosság szerinti bármikor történő rendelkezésre állását, és elvégzését, a terhes pedig ennek kölcsönös megállapodás szerinti anyagi ellenértéke nyújtását vállalja."- mint ahogy ezt leirta Dr.Martini Jenő kollégám.



Idézetek dr. Martini Jenő leveléből:

Jogszabály biztosította és biztosítja továbbra is a területileg illetékes terhesgondozás és szülés ingyenességét. Ez így van jól. Meggyőződésem, hogy szülész kollégáim - kevés kivétellel- munkájukat e körben, e keretek között is a szakma szabályai szerint, az elvárható gondossággal és körültekintéssel végzik.

E terület érzékenységét jól bizonyítja, hogy az egészségügyi ellátással kapcsolatos kártérítési perek, és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt megindult büntetőeljárások körében a szülészet az elsők között van. Oka ennek alapvetően az, hogy a társadalom a szülés kapcsán bekövetkező bármely nem kívánatos eseményt hajlamos a szülészeti ellátás rovására írni akkor is, ha annak semmilyen objektív alapja nincs. Nem kellően ismert, hogy a születés körüli állapot az emberi élet legveszélyesebb időszaka. A szülésznek anyai és magzati érdekeket is mérlegelni kell. A császármetszés anyai veszélyei nagyobbak a spontán hüvelyi szülésnél. A magzati állapot méhen belüli megítélésére szolgáló eszközök, eljárások óriási fejlődésen mentek keresztül. Ennek ellenére a legmodernebb ultrahang készülékkel, a leggondosabb vizsgálattal sem állapítható meg minden fejlődési rendellenesség 100%-ban. Ennek ellenére, a vizsgáló eljárások komplex alkalmazásával is a szülés alatt a megnyugtató és nem megnyugtató magzati állapot között tudunk csak különbséget tenni, és minden körülményt, eredményt egybevetve, mérlegelve megítélni a szülésvezetés módját. A születés körüli magzati agyi károsodások oka még ma is 60%-ban ismeretlen. Napjainkban az összes agyi károsodás mindössze 8-20%-a tekinthető igazoltan a szülés alatti időszak következményének. És lehetne sorolni tovább. A hazai szülészet mutatói világviszonylatban is az elsők között vannak. Mégis egy kizárólag a kockázat körében értékelhetően bekövetkezett szövődményt a szülészetben a társadalom kevésbé fogad el, mint bármely más szakorvosi területen. Nem véletlen, hogy magam részéről arra a kérdésre: Kihez menjek szülni? Senkinek nem ajánlok senkit. Rá bízom.

A terhességre jó, és szép, mindent kifejező magyar szó a más állapot. Más állapot ez nem csak élettanilag, hanem pszichésen is. Bővebb magyarázat nélkül is könnyen belátható, hogy ezen ellátási forma az egyik legbizalmibb viszonyt igényli. A várandós anyukák szebben és jobban tudnak erről szólni, és szólnak is. Nem véletlen, hogy az úgynevezett megkért szülésnek hagyományai lettek. Okkal gondolom, hogy az országgyűlési képviselőnők körében is. A történet úgy fest, hogy a terhesség gyanújakor, vagy megállapításakor hallomásból, vagy más tanácsára a gravida kizárólag bizalmi alapon szülész orvost választ, és terhessége végéig annak legális magánrendelésére, vagy kórházi ügyeleti idejére esően oda jár rendszeres ellenőrzésre. A terhesség alatti ultrahang-, vér-, és egyéb szakorvosi vizsgálatokat a választott orvos személyétől, lehetőségeitől, kapcsolatrendszerétől függően, végső esetben magánrendeléseken, magánklinikákon végzik el. Sőt, ha bármi okból a terhességével kórházba, klinikára be kell feküdnie, akkor természetesen választott orvosát foglalkoztató intézetbe kíván menni. Az adott intézetben történő felvételhez - a terhes szándékán kívül - a választott orvosnak rendelkezési joggal, vagy főnöke jóváhagyásával bírnia kell.

Hálapénz-e a megkért szülés ellenértéke?

NEM!


Orvosi hálapénzről csak az esetben beszélhetünk, ha anyagiak egy adott orvosi ellátást megelőzően szóba sem kerülnek. Az orvos a beteget munkaköri kötelességébe esően látja el. Annak várt eredménye, a beteg gyógyulása következik be. Ezért pedig a beteg - ráutaló orvosi magatartás nélkül- önként pénzben kifejezi háláját. 1988-ban, a személyi jövedelemadóról szóló törvény még adóköteles jövedelemmé is tette, legalizálta.

Az orvos által történő kikövetelése, ráutaló magatartás tanúsítása viszont már etikai vétséget valósít meg. A hálapénz kapcsán egyesek korrupciót, vesztegetést kiáltanak. A fentiek szerinti hálapénz esetén jogilag megalapozatlanul. Az csak adott esetekben anyagiakért jogtalan előny nyújtása kapcsán merülhet fel. A hálapénznek könyvtárnyi irodalma van. Nem kívánom részletezni. Az viszont biztos, hogy az egészségügyi reform jelenleg ismert részletei a megszüntetni nem fogják. Nem vitatva benne mindkét szereplő részéről tudati tényezőket sem, csak akkor szűnhet meg, ha az orvosok erkölcsi és anyagi megbecsülése társadalmilag azonos helyre kerül nyugat-európai társaikkal.

Amikor a terhes és a szülészorvos a szülésvezetésben megállapodnak, akkor közöttük egy szóbeli polgári jogi, megbízási szerződés jön létre.

Abban a szülész egy adott orvosi tevékenységnek a szakma szabályai, az elvárható gondosság szerinti bármikor történő rendelkezésre állását, és elvégzését, a terhes pedig ennek kölcsönös megállapodás szerinti anyagi ellenértéke nyújtását vállalja. Megjegyzem, hogy e felfogásommal már bíróság is egyetértett.

Ennyire leegyszerűsíthető lenne a megközelítés akkor, ha a szülész a kórházzal nem közalkalmazotti vagy munkaszerződésben állna, és ott a szülés levezetésére, beleértve az esetleges császármetszést is, bérelné a személyi (szülésznő, műtősnő stb.) és tárgyi (szülőszoba, műtő berendezési, felszerelési tárgyaival, műszereivel) feltételeket. Több plasztikai sebész így látja el magánbetegét.

Az általános tényleges helyzet azonban az, hogy a szülész közalkalmazotti, vagy munkaszerződésben áll az adott kórházzal, és azon belül szigorú alá- és fölérendeltségi viszonyok uralkodnak az engedélyezés és utasítás adási jog vonatkozásában is. Sőt esetleges hibás ténykedéséért munkáltatója, illetve bizonyos összeghatárig felelősségbiztosítója köteles helytállni.

Az előzőkben említett szülész és terhes közötti megbízási szerződésen ez csak annyit változtat, hogy annak a kórház, az osztály működési rendje szerint érvényességéhez osztályvezetői jóváhagyás szükséges. És még ekkor is a megkért orvos ténykedését munkaidőben a szülőszobát felügyelő részlegvezető főorvos, ügyeletben az ügyeletes, illetve ügyeletvezető utasítás adási joggal felügyelni, ellenőrizni és érte felelősséget vállalni köteles. Továbbá a szülés vezetésre felkért, most már nyugodtan mondhatjuk szerződött orvos állami-, önkormányzati személyi és tárgyi feltételek igénybevételével teljesíti a megbízást, vezeti le a spontán szülés, vagy végzi el a császármetszést. Többek véleménye szerint ezzel így ezzel intézeten belüli illegális magánpraxis is megvalósul, annak ellenére, hogy az orvosnak ebből származó jövedelme adóköteles.

Budapest, 2006. december 10.

Dr. jur. et med. Martini Jenő


Nincsenek megjegyzések: