2009. február 14., szombat


Jogállamiságot sértett a több mint tízezer kórházi férőhelyet megszüntetése

Az Alkotmánybíróság már tavaly ősszel kimondta: a jogállamiságot sértette, hogy annak idején az egészségügyi miniszter egy személyben döntött az ágyakról. Molnár Lajos még 2007 márciusában hozott határozatot a fekvőbeteg-rendszer átalakításáról: döntésével országszerte több mint tízezer kórházi férőhelyet megszüntetett, három intézményt pedig bezárt. A döntés értelmében a Békés megyei Pándy Kálmán Kórházban kétszázharminccal (22 százalékkal) csökkent az aktív ágyak száma.

A döntés ellen a kórházak csaknem fele fellebbezett, ám a Fővárosi Bíróság első körben elutasította a beadványokat. A békésiek azonban a Legfelsőbb Bíróságtól kértek jogorvoslatot, így született ez a mostani döntés – nyilatkozta az MR1 Kossuth Rádiónak a megyei önkormányzat jogi képviselője, Varga István.

Az Alkotmánybíróság már tavaly ősszel kimondta: a jogállamiságot sértette, hogy annak idején az egészségügyi miniszter egy személyben döntött az ágyakról. A kórház ügyvédje most azt mondja, ha nem tudnak megegyezni a minisztériummal az ágyszám visszaállításáról, kártérítési pert indítanak.

Az eredeti állapot helyreállítása egyébként nem lenne könnyű, a 2007-es miniszteri döntés miatt a dolgozók tíz százalékát el kellett küldeni és teljes részlegek is megszűntek. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Molnár Lajos jogi képviselője a hatóság előtt azzal védekezett: a miniszternek nem volt elég ideje a döntés előtt.




Nincsenek megjegyzések: