2009. február 25., szerda


A CIA szerint már tízmillió alá csökkent hazánk népessége.

A CIA honlapján elektronikus változatban is elérhető, 2008-as The World Factbook szerint (magyarul nagyjából annyit tesz: A világ tényeinek könyve) már csak ekkora hazánk népessége. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség száma mögött zárójelben szerepel ugyan, hogy becsült adat, de még így is igencsak furcsa, hogy a magyarországi Központi Statisztikai Hivatal ennél csaknem százezer fővel "többről tud".

Régóta folyik a találgatás, vajon melyik évben jutunk a lélektani határnak számító tízmilliós lélekszám alá, Vukovich Gabriella demográfus szakértő szerint könnyen lehet, hogy ez már meg is történt. A KSH volt elnökhelyettese azt mondta, hogy a kivándorlási, különösen a magyar állampolgárok kivándorlására vonatkozó adatok kevéssé megbízhatók, mivel az országot tartósan elhagyóknak elvileg ki kellene jelentkezniük ugyan a lakóhelyükről, ezt azonban igen kevesen teszik meg, 'számukról így csak közvetett becslések léteznek. Hozzátette: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség által megadott lélekszám nem feltétlenül pontos ugyan, lehet, hogy csak a 2001-es népszámlálási adatok alapján végzett előszámítással jutottak hozzá, ám elképzelhető, hogy nem áll távol a valóságtól.

A szakember figyelmeztetett, 1981 óta folyamatos a népességfogyatkozás, a társadalom elöregedése, és ha ez a trend nem mérséklődik, annak katasztrofális következményei lesznek hazánkra nézve. "Összeomlanak a különféle ellátórendszerek, mint az egészségügy, és fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer is" - mondta Vukovich Gabriella. Szerinte a kedvező változáshoz elengedhetetlen lenne a kormányzatvilágos család- és népességpolitikája, de ennek se híre, se hamva.

Kamarás Ferenc, a statisztikai hivatal főtanácsadója azt mondta: a KSH számai megfelelnek a valóságnak, a 2001-es népszámlálás adatai, valamint az azóta regisztrált születések és halálozások alapján számítják ki a népességszámot, a be- és kivándorlási adatokat is figyelembe véve. Elismerte, utóbbiról nincsen pontos információjuk, ám képtelenségnek nevezte a CIA által feltüntetett, tízmillió alatti lélekszámot. Hogy pontosan hányan lakják Magyarországot, erre a következő népszámlálás ad választ.

KSH: nőtt a születések és csökkent a halálozások száma

2009 február 25

Az előzetes adatok szerint tavaly 99 200 gyermek született Magyarországon, 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 130 ezren haltak meg, ez 2,2 százalékos csökkenést jelent 2007-hez képest - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal.A természetes fogyás 30 800 fő volt, 4525-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 31 ezer fő volt. Ezer lakosra 9,9 élve születés és 13 halálozás jutott.

Jelentős ingadozást mutatott a házasságkötések havonkénti száma is. Májusban és augusztusban jóval többen mondták ki a boldogító igent, mint egy évvel korábban. 2008-ban összességében a 40 100 házasságkötés 742-vel kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: Zoom.hu

BLOGGER KOMMENT:

Különös nem? A CIA statisztikái szerint már 2006-ban kevesebben voltunk, mint 10 millió fő.


https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

Nincsenek megjegyzések: