2009. február 21., szombat


A hálapénz tekintetében Magyarország a volt szocialista országok élvonalába tartozik


Magyarország a hálapénz tekintetében a volt szocialista országok közül az élbolyba tartozik - derül ki az Egészségügyi Gazdasági Szemle legfrissebb számából. Az újság az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank felmérésére hivatkozik, amelyben 28 ország 29 ezer lakosát kérdezték meg például arról, hogy jobban vagy rosszabbul érzi-e magát, mint a rendszerváltás előtt, fizet-e, és ha igen, akkor milyen gyakran hálapénzt.

A 28 ország közül Albániában válaszolták a legtöbben, 48 százalék, hogy mindig illetve rendszeresen ad paraszolvenciát az orvosoknak. Magyarországon 31 százalék válaszolta ugyanezt, és ezzel az aránnyal felülről az 5-ek vagyunk. Egyébként Albánián és rajtunk kívül az első 5-ben Ukrajna, Tadzsikisztán és Üzbegisztán van. A legritkábban adnak hálapénzt Észtországban (3 százalék), Szlovéniában (5 százalék) és Grúziában (6 százalék)

A felmérést közlő cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a felmérés eredménye nem egyértelmű, mivel a 28 országban különböző az egészségügyi ellátórendszer és az egyes államokban is mást és mást neveznek hálapénznek.

Például Csehországban vagy Lengyelországban a magánszolgáltatók aránya lényegesen magasabb, mint Magyarországon. Épp ezért ebben a két országban jóval kevesebben mondták azt, hogy hálapénzt fizettek az ellátásért, hiszen hivatalosan fizették, amit fizettek.

Forrás: mon.hu

Nincsenek megjegyzések: