2009. február 14., szombat



A KASSZAORVOSI SZERVEZET KÉRDÉSEI


2009. évi finanszírozás

Kérdések:
1. Az E. Alap 2009. évi költségvetési tervezetének 6. alcímszám Központi költségvetési hozzájárulások 2. jogcímcsoport-szám alatti Egészségügyi feladatok ellátásával kapcsolatos központi költségvetési hozzájárulás tartalmazza-e azon E. Alapból nem finanszírozható ellátások fedezetét, amelyeket az 1997. évi CLIV. Tv. szerint a központi költségvetésben kell biztosítani? Ha igen, milyen formában jut el az ellátókhoz?

2. Mikor határozza meg az OEP a kötelező egészségbiztosítás ellátásai körébe tartozó, az általa finanszírozott un. alapcsomagot?

3. A háziorvosi szolgáltatások körébe sorolt, jogszabályok által ezek elvégzésére kötelezett, de sem a térítésmentesen, sem a részleges térítés mellett igénybe vehető eü. szolgáltatások körébe nem tartozó szolgáltatások díjazása kinek a feladata?

4. Az Ebtv. 36.§ 9) Az egészségbiztosító az ellenőrzések során a 30. § és a 31–33/A. §-ok szerinti szerződések alapján, mint szerződő fél jár el. Hogyan lehetséges, hogy egyet nem értés esetén is csak adategyeztetésre van lehetősége, joga a polgári jogi szerződés szerinti másik félnek?

5. 1997. LXXXIII. tv. 3. § (14) Az OEP a szolgáltatókkal kötendő finanszírozási szerződés tervezetének a felek általános jogait és kötelezettségeit tartalmazó részét a Magyar Orvosi Kamarával (a továbbiakban: MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával, az önkormányzatok, a szolgáltatók érdek-képviseleti szervezeteivel a szerződéskötést megelőzően 30 nappal előzetesen egyezteti. A szerződés említett részének jóváhagyásához az Egészségbiztosítási Felügyelet egyetértése szükséges. A finanszírozási szerződésnek a felek általános jogait és kötelezettségeit tartalmazó részének módosítása esetén a fentiek szerint kell eljárni. Milyen érdekképviseleti szervezetekkel egyeztet az OEP?

6. Van-e lehetőség a gyógyszer felhasználási megtakarítások, vagy egyéb fejlesztési tartalékok terhére, a további vényírási változtatásokra és az on-line jelentések bevezetésére való tekintettel az eszköztámogatások visszaállítására? Ezek az előre- lépések ugyanis további beruházásokra, hardver bővítésekre kényszerítik a háziorvosokat.

Gyógyszerrendelés

Kérdés:
Az OGYI és az OEP gyógyszertörzsét nem lehet egységesíteni? Jelenleg átláthatatlan és használhatatlan a gyakorlatban.

Az állandó változások miatt szükséges lenne naprakész on-line tájékoztatás a háziorvosok számára. Az OEP honlap információnak letöltése szofver-igényes, nehezen kezelhető.



http://noszadoki.hu/forum/index.php?s=f6ad32601552a9d57cf341bc4e726eae&showtopic=3708&pid=25692&st=0&#entry25692

Nincsenek megjegyzések: