2009. február 22., vasárnap


Egy kezdeményezés gyökerei :
http://anyabaratszules.freeblog.hu/
dr. Telkes Józsefig nyúlnak vissza.



Altmann Andreának készítette Dr.Telkes József (dtj )
2005. április

Az Anyabarát Gyermekszülési Kezdeményezés
10 fontos lépése

Az anyabarát kórházakért, születésházakért és az otthonszülési szolgáltatásokért

Annak érdekében, hogy egy kórház, születésház vagy otthonszülési szolgálat elnyerhesse a CIMS-től az „anyabarát”megjelölés, magáévá kell tegye a fenti filozófiai alaptételeket az által, hogy teljesíti az Anyabarát Gyermekszülési Kezdeményezés 10 fontos lépését:

Az anyabarát kórház, születésház, vagy otthonszülési szolgálat:

1. Felkínálja minden anyának a lehetőséget, hogy a szülésnél korlátlanul jelen lehessenek az anya által kívánt személyek (apák, partnerek, gyerekek, egyéb családtagok és barátok).

A korlátlan lehetőséget arra, hogy a vajúdás és szülés alatt bármikor érzelmi és fizikai segítséget kaphasson egy tapasztalt asszonytól – pl. dúlától vagy vajúdást támogató szakembertől.

A szakképzett bábai segítség igénybevételének lehetőségét

2. Elegendő leíró és statisztikai információval szolgál a saját vajúdás és szülés alatt végzett gondozásáról, beleértve a beavatkozások felsorolását és a szülési végkifejletek statisztikáját is.

3. kulturális szempontból kompetens gondozást biztosít – ami azt jelenti, hogy olyan gondozást nyújt, mely tiszteletben tartja a különböző vallásokat, hitrendszereket, értékeket, valamint az anya etnikumának és vallásának szokásait.

4. lehetővé teszi a szülő nő számára a szabad mozgást és sétálást, továbbá engedélyezi az anya által kényelmesnek érzett szülési póz felvételét a vajúdás és a szülés teljes ideje alatt (hacsak valamilyen komplikáció ennek ellenkezőjét nem indokolja), és végül nem támogatja a lithotómiás testhelyzetet (megemelt lábakkal való hátonfekvés

5. rendelkezik jól körülírt szabályokkal és eljárásokkal a következő helyzetekre

más szülészeti szolgáltatókkal való együttműködés és konzultálás a perinatális időszak teljes ideje alatt, beleértve az eredeti gondozóval való kommunikációt is, ha az egyik helyszínről a másikra való szállítás aktuálissá válik. Megfelelő szociális juttatásokhoz segíti a mamát és gyermekét, beleértve a prenatális, gyermekágyi és szoptatási időszakot is.

6. nem alkalmaz rutinszerűen semmiféle eljárást, amely nem tudományosan igazolt, beleértve (de nem kizárólag ezekre korlátozva) a következőket: leborotválás, beöntések, intravénás kanül bekötése, étel vagy ital visszatartása , a burok korai megrepesztése , elektromos magzat-megfigyelés, más eljárások a következő szerint vannak limitálva: a vajúdás megindítások aránya 10% vagy kevesebb, a gátmetszések aránya 20% vagy kevesebb, de a cél az 5% vagy kevesebb, a teljes császármetszések aránya 10% vagy kevesebb a közkórházakban, és 15% vagy kevesebb a sürgősségi kórházakban, a császár utáni hüvelyi szülések aránya 60% vagy több, és a céljuk a 75% vagy több.

7. kiképzi a stábot a nem-gyógyszeres fájdalomcsillapítási módszerekre, és nem támogatja az olyan érzéstelenítő és altató szerek használatát, melyeket nem kifejezetten komplikációk elhárítására szántak.

8. bátorít minden anyát és családját arra, hogy megérintsék, megöleljék, szoptassák és gondozzák babájukat, még akkor is ha az beteg, koraszülött vagy egyéb rendellenességekkel is bír.

9. nem támogatja az újszülöttek nem vallási indokú körülmetélését.

10. törekszik elérni a WHO-UNICEF által a sikeres szoptatás elérése érdekében kiadott „10 lépés a Bababarát Kórházakért Kezdeményezést”:


1. rendelkezzenek írott szoptatásra való szabályzattal, amit minden alkalmazott felé kommunikálni kell.

2. képezzenek ki mindenkit arra, hogy ezt a szabályzatot szakszerűen alkalmazni tudja.

3. tájékoztassanak minden várandós nőt a szoptatás mikéntjéről és előnyeiről.

4. segítsék az anyát hogy megkezdhesse a szoptatást fél órán belül a szülést követően

5. mutassák meg az anyáknak, miként kell szoptatni, és hogyan gondoskodhatnak az anyatejellátásról még távollétük esetén is.

6. az újszülötteknek csak orvosilag indokolt esetben adjanak az anyatejen kívül más táplálékot.

7. tegyék lehet?vé, hogy az anya és a baba napi 24 órát egy légtérben lehessen.

8. támogassák és bátorítsák a spontán, igény szerinti szoptatást

9. ne adjanak cumit a csecsemőnek.

10. segítsék a szoptatást támogató csoportok létrejöttét, és a kórházból való távozás után irányítsák hozzájuk a kismamákat.

Kapcsolat: Altmann Andrea altmancs@fibermail.hu

Ajánlott oldalak:

www.szuleteshete.hu / www.halapenz.hu

Blog:

www.anyabaratszules.freeblog.hu


http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=159&cid=46884

Nincsenek megjegyzések: