2009. február 24., kedd


A horvát egészségügyi reform kiegészítő anyagi erőforrásokat igényel


A Horvát Egészségügyi Minisztérium közzétette legutóbbi reformterveit, melyek célkitűzései a következők: nagyobb hatékonyságra való törekvés, a kiadások középtávú csökkentése, alternatív erőforrások mozgósítása a kiadások fedezésére, és a Horvát Egészségbiztosító Intézet (HZZO) monopóliumhelyzetének megszüntetése.

Az egészségügyi kiadások nagymértékű növekedésének tulajdoníthatóan, mely különösen 2005 és 2007 között volt tapasztalható, az állami egészségügyi rendszer veszteségessé vált. 2007-ben a kórházak adósságállománya már 2,5 milliárd HRK-ra (447 millió USD) volt tehető, és ennek megoldására a kormány intézkedéseket tervez. Amellett, hogy növelni kívánja az egyes létesítményekre lebontott anyagi felelősséget, az elképzelések szerint a betegeket - kiegészítő finanszírozási forrásként – az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéért 20%-os co-payment megfizetésére fogják kötelezni.

A co-payment tervezett összege 15 HRK (2,68USD) lesz az alapellátásban nyújtott kezelésekért és gyógyszerrendelésekért. A terhes anyák, a gyermekek és a 2600 HRK (465 USD) összeget el nem érő nyugdíjból élő idősek mentesek lesznek a díjtétel alól.

A kórházi szolgáltatásokra is érvényes lesz a 20%-os tarifa a 3000 HRK-ban megszabott (536 USD) küszöbértékig. Az állam egy 50HRK-ba (5,60 USD) kerülő kiegészítő biztosítási formát is kínál a lakosok számára, mely - választása esetén- minden szolgáltatás díját állja.

Az egészségügyi szolgáltatások díjkötelessé tételével, a kormány 2,15 milliárd HRK (384 millió USD) összegű bevételre számít, mely nagymértékben csökkentené az egészségügyi rendszer adósságállományát.

A Horvát Autonóm Szakszervezeti Szövetség (SSSH) már rávilágított arra, hogy a tervezett modell megosztja az egészségügyi rendszert, és érzékenyen érinti a hátrányos helyzetű állampolgárokat.

Horvátországban a GDP arányában kifejezett egészségügyi kiadás értéke jelenleg Közép- és Kelet-Európa viszonylatában a legmagasabbak közé tartozik, a növekvő adósságállomány viszont reformlépéseket igényel. A BMI szerint, ha a díjtételek különösebb akadály nélkül bevezetésre kerülnek, bár ez az intézkedés jelentős kockázatot hordoz, Horvátország egészségügye előreláthatólag szilárdabbá válik. A HZZO monopolhelyzetének megszüntetésével létrejövő verseny jelentős anyagi fellendüléshez is vezethet a jövőben. (ZLL)

Forrás:

BMI Emerging Europe Pharma and Healthcare Insight, February 2009



2009-02-16 12:39:51

Nincsenek megjegyzések: