2009. február 27., péntek


Tisztelt Tagtársunk! Január végén az elnökség részt vett az OEP háziorvosok számára szervezett továbbképzésen. Sajnos igazán értékelhető újdonságot nem igazán hallottunk. A Kasszaorvosi Szervezet kérdéseket tett fel az előadóknak, amelyet az első mellékletben olvashattok. Érdemleges választ nem kaptunk rájuk. A közeljövőben további agyament változások várhatók a vényírási gyakorlatban. Ezért a hírlevélben összefoglaltuk az orvosi vények jelenleg érvényben lévő jogszabályi előírásait a másik mellékletben.

A kormányelőterjesztés szerint, többek között, megszüntetik a vény kötelező formai elemeit, mert úgyis az OEP-től kell megrendelni az orvosoknak. Ezzel kapcsolatban a KSZ a következő véleményt terjesztette a minisztérium illetékesei elé: A Kasszaorvosi Szervezet véleménye: A társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESzCsM rendelet 1. § (2) bekezdés módosítása, azaz a vények alaki elemeinek jobszabályi szabályozásának eltörlése azt eredményezheti, hogy a vények formája a végtelenségig változtatható anélkül, hogy a felhasználók véleményét az OEP megismerné.

Nota bene a közbeszerzési pályázat nyerteseként a nyomda határozhatja azt meg. Az elmúlt időszak változtatásai olyan mértékű adathalmaz szerepeltetését követeli meg az orvosi vényeken, ami jelenleg is gondot okoz a nagy tömegű gyógyszerfelírások alkalmával a háziorvosi rendeléseken. Így a vények legkisebb méret módosítása is a szabályszerű kitöltést nehezíti. A vények nyomtatása nem csak nyomtató kérdése, hanem a szakmai programot futtató PC egyéb minimális követelményeit is módosítja. A megfelelő sebesség eléréséhez a háziorvosoknak különböző mértékű fejlesztést kell végrehajtaniuk. Ezek nem hajthatók végre a feladatokhoz rendelt források nélkül.

A Kasszaorvosi Szervezet ezért javasolja, hogy amennyiben a biztosító a háziorvosi eszközpark fejlesztését igénylő plusz kötelezettségeket ír elő a vele szerződésben álló szolgáltatóknak, biztosítsa a feladat végrehajtásához szükséges forrásokat is. Az OJOTE zökkenőmentes végrehajtása eredményeként 800 000 fővel nőtt a járulék fizetők száma. Ez a háziorvosi tevékenységnek is köszönhető, hiszen a jogosultság hiányáról a háziorvosoknak kellett írásban értesíteni az OEP nyilvántartásában nem szerepelőket. Ez a tevékenység nem a szolgáltató, hanem a biztosító feladata lett volna, tehát a háziorvosok a biztosító feladatát végezték el minden ellentételezés nélkül. Az internet csatlakozás kiépítése nem csak egyszeri, hanem havi 10 000 Ft-os kiadást jelent a praxisoknak.

A járulékfizetők számának emelkedéséből származó bevétel növekedésből fedezhető a háziorvosok eszköztámogatása, amit azzal az indokkal vontak meg, hogy megtörtént a háziorvosi praxisok számítógépes eszközparkjának felállítása. Ez az eszközpark azonban a megnövekedett feladatok és az informatika gyors fejlődése miatt most teljes cserét igényel.

Kedves Tagtársak! Olvasván a hírlevelet jusson el tudatotokhoz, hogy mondandótokat a KSZ türelmes és kitartó, mindenkin segíteni szándékozó szervezet blogján ne restellkedjetek reflektálni irányvonalunk helyességére, kritizálni annak esetleg rossz irányát, vagy hírlevél válasz helyett itt leírni egyéni véleményeteket arról, mi irritál leginkább Benneteket! Ne essetek apátiába sanyarú sorsotok miatt!

Tegyétek próbára a közösség erejét! Kell, hogy Ti kovácsoljátok egységbe ellenállásunkat a kormányzati demokrácia álarcába ötöztetetett diktatúrával szemben! No name is megnyilatkozhattok a blogon. Bátorítsátok az élbojt kritikus megjegyzéseitekkel! Igazoljátok, hogy jó az irányvonalunk! Nem vagytok egyedül! A nap minden órájában együttérzünk Veletek! Mi ugyanebben a kelepcében törekszünk egy valódi demokráciára mindannyiotok, mindannyiunk érdekében! Nyilatkozzatok meg bátran, ez vihet csak előbre!

http://www.kszblog.blogspot.com/

Üdvözlettel: Kelemen László sorstárs

Nincsenek megjegyzések: