2009. február 21., szombat

Jógával megelőzhetőek a terhesség nehézségei




Indiai és amerikai vizsgálatok szerint a terhesség alatti rendszeres jógázás előnyösen hat az újszülött egészségi állapotára, és így megelőzhető számos olyan nehézség, ami ebben az időszakban szokott felmerülni.

A jógának köszönhetően többek között csökken a koraszülés esélye, és a gyerekek nagyobb testsúllyal születnek. A vizsgálatba bevont állapotos nők fele rendszeres jógázó volt, másik fele csak szülés előtti rutingondozást kapott.

A jógaórák különféle lazító relaxációs gyakorlatokat, légzési gyakorlatokat és heti egyszeri meditációt tartalmaztak. Kiderült, hogy a rendszeresen jógázó nőknél csak tizennégy százalékban végződött koraszüléssel a terhesség, míg a gyakorlatokon részt nem vevők esetében ez az arány 29 százalék volt.

Eddig nem sikerült pontosan megállapítani, hogy a jógának mitől van előnyös hatása a terhesség ideje alatt. Az orvosok úgy sejtik, hogy a jóga segíti a méhlepényen keresztül történő véráramlást, korlátozza az anya stressz hormonjaihoz való hozzájutását és fékezi a koraszülést beindító hormonok kibocsátását.

A jóga a világ egyik legrégebbi fizikai és szellemi gyakorlatának számít. A létezésére utaló első jelek a mai Pakisztán területéről származnak, és valószínűsíthető, hogy már több mint ötezer éve ismert testi és lelki gyakorlat.

Nincsenek megjegyzések: