2009. február 12., csütörtök


Közel 80 milliós bírságot szabott ki az Egészségbiztosítási Felügyelet

Naponta átlagosan 24 panasszal, kérdéssel fordultak tavaly az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF). A felügyelet csaknem 80 millió forint bírságot szabott ki az egészségügyi szolgáltatók és a háttéripar jogsértései miatt. Több mint hatezer bejelentést érkezett tavaly az Egészségbiztosítási Felügyelet ügyfélszolgálatára. A betegek az esetek többségében csak kérdeztek, kétezer alkalommal azonban konkrét bejelentést tettek - tájékoztatott a hatóság sajtóosztálya. Ezer panasz hatósági kivizsgálásakor kiderült, hogy 36 százalékban hibázott az intézmény.


A hatóság 79 millió 610 ezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatókra, amelynek 73 százaléka a szakellátást, 27 százaléka pedig az alapellátást, a betegszállítást és a mentést érintette. A kórházakkal kapcsolatos eljárások többsége a belgyógyászatot (22%), a sebészetet (12 %), a szülészet-nőgyógyászatot (9,5 %), a pszichiátriát (7,5 %) és a traumatológiát (6,8%) érintette. A betegek tájékoztatása érdekében a felügyelet olyan, hazánkban egyedülálló minőségi indikátorrendszert dolgozott ki, amely az egyes egészségügyi szolgáltatók működésére vonatkozóan tartalmaz információkat, a betegjogi helyzettől a kórházi fertőzések leküzdéséig, a választható szülési módoktól a daganatos betegeket ellátó szakemberek felkészültségét bemutató adatokig. A több mint 40 ezer adatot tartalmazó indikátorrendszer múlt év március óta elérhető a felügyelet honlapján, csakúgy, mint a kórházi várakozási idővel kapcsolatos adatokat.

A nem sürgős beavatkozások többségét egy hónapon belül elvégzik a kórházak, de vannak olyan intézmények is, ahol bizonyos operációkra több mint egy évet kell várnia a betegeknek. A csípő- és térdprotézisműtét esetében kb. fél évet kellvárnia a betegeknek nem sürgős esetben, míg a gerincstabilizáló, gerincdeformitás-műtéteknél 1 év az átlagos várakozási idő. A területi különbségeket jól jelzi, hogy utóbbi beavatkozás esetében a hosszú átlagos várakozási idő egy intézmény hosszú várólistájának köszönhető: itt 694 nap a várakozási idő, és ez az intézmény végzi a Magyarországon elvégzett műtétek kb. felét. Több másik olyan intézmény is van ugyanakkor, amely ugyanerre a műtétre azonnal vagy 1 hónapon belül tudja fogadni a betegeket.

Külön csoport foglalkozik a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-piac felügyeletével. Az EBF által kiadott engedély hiányában folytatott orvos ismertetési tevékenység, az egészségügyi dolgozóknak adott ajándékok, ismertető anyagok, az orvoskongresszusokon történő részvétel és egyéb, a gyógyszerpiacot befolyásoló esetek vizsgálatára 168 eljárás indult, 43 jogsértést találtak, ezek közül 7 esetben , egyenként 1,5-15 millió forintos pénzbírságot szabtak ki.

NTE


Forrás: Világgazdaság



Nincsenek megjegyzések: