2009. február 14., szombat


Az alapellátásban észlelhető egyre nagyobb orvoshiány veszélyezteti a nemzet egészségét


Több szövetségi államban egyre zsugorodik az alapellátásban dolgozó orvosok száma, amelynek oka a csökkenő finanszírozásban rejlik, egy megfelelő pénzügyi program növelné a létszámot. A kormány vizsgálata szerint, amelyet ez év februárban közöltek, az amerikai orvostanhallgatók száma, akik az alapellátási oktatási programban vettek részt, 1996-ban 23800-ról 2006-ra 22100-ra esett vissza. Sok tényező között a legfontosabbnak az "orvosi piacon" elfoglalt alacsony státusz a felelős, azaz a szakorvosok túlértékeltek.

A jelentés szerint pedig az elsődleges ellátáshoz való hozzáférés javuló általános egészséget és kevesebb költséget jelent! A. Bruce Steinwald már krízishelyzetről beszél a hiányzó orvos létszám miatt.

"A paradoxon arról szól, hogy az USA egészségügyi költsége a legnagyobb (per capita) a fejlett országok között, mégis olyan sorokban, mint életkilátás, csecsemő- halálozás, megelőzhető halálok, és biztosítottak száma a legalacsonyabbak között vagyunk."

A vizsgáló bizottság megfontolásra ajánlja az egészségügyi programokat az általános orvoslás és fogorvoslás vonatkozásában. Sokféle módon támogatandó a hallgatók képzése, tréningje, beleértve az ösztöndíjat, juttatásokat, és kritikusnak tartja a nem megfelelően ellátott és hátrányos területek orvoshiányának javítását! �

Az alapellátás "esszenciális alap a jól teljesítő egészségügyi rendszerhez", gyakran a betegkapu a további ellátáshoz, és a betegvezetés koordinátora. (K. Grambach véleménye, Általános Orvosi Centrum, San Francisco.)

A törvény támogató javaslata ellenére, mint annyi más közegészségügyi problémánál, a költségvetés sorozatos támadások tárgya. A Bush féle 2009-es költségvetés is (2008. február) kb. 1 billióval csökkenti az oktatási és tréning programokra adható pénzt.

Az általános orvosi ellátás fontosságát pedig minden politikus elismeri. Tudott, hogy legnagyobb szerepe a prevencióban van. A probléma megoldása a szak és általános orvosok közötti szakadék áthidalása. A képzés igen sokba kerül, és a pénzt a szakorvosok hozzák.. Ennek változnia kell, mondja King. Afee-for-service mindig megmarad, de a fizetőknek valahogy az általános orvost is jutalmazni kellene, miután rengeteg időt töltenek el a betegek menedzselésével, a profilaxissal, a krónikus betegek gondozásával (Dr. King idejének 40%-át teszi ki a megelőzési tevékenység). A szakorvosok a beteg embereket látják el, az általános orvosok az egészség fenntartására helyezik a fő hangsúlyt.

"A prevenció irányába kell fordulnunk. Olyan területeken, ahol jobb az alapellátás, az egészségi állapot is jobb és a kiadások is kisebbek." Mostanában az orvoshiányos helyekre külföldről hívnak el orvosokat (rekrutálók vannak!), nő a számuk- ennek etikus és praktikus volta időnként megkérdőjeleződik, és le akarják állítani. A Lancet egy cikke szerint az a tevékenység, hogy afrikai orvosokat csábítanak Amerikába, bűncselekmény az ottani lakossággal szemben, ahol még nehezebb a helyzet.

Emellett ezek az orvosok nem tájékozottak az amerikai közösségek ellátási igényeit illetően (tréningek hiánya, kulturális különbségek, rasszok stb.) Sokszor a jól képzett asszisztens vagy nővér is jól ismeri az ellátási teendőket�

Az államnak fel kell ismernie, hogy igen is kifizetődő az alapellátás erősítése, a káderek képzése, ezáltal a köz egészségének javítása.

Kim Krisberg

Medscape Internal Medicine /Dr. Faragó Erika

Nincsenek megjegyzések: