2009. augusztus 15., szombat


A vakcina drága és értelmetlen


Egy vezető svéd influenza kutató szerint a sertés influenza egyáltalán nem az a halálos járvány ami megrengeti a világot. Emiatt drága, felesleges és értelmetlen a teljes svéd lakosság beoltása.

Ezt a pénzt inkább arra kellene felhasználni, hogy felkészüljünk a jövőbeni valóban veszélyes járványokra. Újabb vírusok, újabb figyelmeztetések és újabb védőoltások jönnek. A végén pedig a költségek óriásira nőnek - nyilatkozta Björn Olsen az uppsalai egyetem professzora.

Kevesebb megbetegedés a vártnál

Amikor a teljes lakosság beoltásáról a döntés megszületett akkor azzal számoltak, hogy minden beteg 1.7-2 másik embert fertőz majd meg. A sertésinfluenza azonban 30%-al kisebb mértékben bizonyult fertőzőnek, emiatt a halálos áldozatok száma is kevesebb az vártnál.

Gazdasági számítások a háttérben

A vakcina várható költsége 1.2 milliárd SEK lesz az ősz folyamán és ehhez jön még az oltás beadásának költsége.

- Ez (sertés influenza) sosem terjedt robbanás szerűen. Egy már korábban is köztünk létező vírusból alakult ki és emiatt sokan rendelkeznek már részleges ellenállással vele szemben. Ezért az oltás teljesen értelmetlen - mondja Olsen aki szívesebben látna egy hazai vakcina előállítását segítő befektetést.

A SOS azzal érvel, hogy a táppénz költségei nagyobbak lennének mint az oltás költségei. Végeredményben az oltások hátterében egyszerű gazdasági megfontolások állnak.

Aki szeretné a riportot megnézni svédül az kattintson!






Forrás : http://psycho.blog.hu/



Nincsenek megjegyzések: