2009. augusztus 21., péntek


Hálapénz-kutatás: többlet pénzt

fizetünk az orvosnak

2009. augusztus 20.

A hálapénzzel kapcsolatban évtizedek óta megannyi találgatás, tévhit jelent meg a médiában, s persze a szóbeszédben. A paraszolvencia nagyságát, mértékét különböző felmérések, tanulmányok meglehetősen nagy eltérésekkel - 5,8-100 milliárd forint - közölték. Abban az érintettetek, bármelyik oldalon is álljanak, maximálisan egyetértettek, hogy a hálapénz az egészségügy megfelelő fejlődését, az ágazat helyzetének normalizálódását, "fehéredését" igencsak gátolja.

A továbblépéshez azonban elsőként a problémával kell tisztában lenni

A Patika Egészségpénztár minden eddiginél körültekintőbben felmérést végeztetett azért, hogy a hálapénzzel kapcsolatos attitűdöket, adásának okait, a ráfordított kiadásokat felmérje. A vizsgálódást a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége és a Corvinus Egyetem Marketing tanszéke segítette. A Patika Egészségpénztár által kiadott sajtóanyagban megköszönik a Világgazdaság Online támogatását, mondván, a minél szélesebb körű adatgyűjtés támogatója volt. Az adatfelvételt 2008 novemberétől idén áprilisig jobbára önkitöltős kérdőívvel, telefonos interjúkkal és szóbeli kérdezéssel 2188 lakos interjúvolásával folytatták le.

A kutatást végzők mindenekelőtt a 18 év feletti hazai lakosságra koncentráltak

A válaszadók 67 százaléka nő, 51 százaléka egészségpénztári tag, 8 százaléka pedig egészségügyi dolgozó volt. A felmérésben a vidéki nagyvárosban lakók aránya 28 a kisvárosban lakóké 16, a községekben élők 11, a budapestieké pedig 44 százalék. Hatvan százalékuknak az egy főre jutó jövedelme 60-150 ezer forint, a 60 ezer forint alatti egy főre jutó családi jövedelme 20 százaléknak volt A megkérdezettek 14 százalékának 151-250 ezer, 6 százalékában 250 ezer forint feletti az egy főre jutó havi jövedelme. A kutatásban részvevők 48 százalékánál a háztartás létszáma három, illetve többtagú, 32 százalékánál kétszemélyes, az egyszemélyes háztartások aránya 20 százalék.

"A kutatás szükségességét a legélesebben talán a paraszolvencia értéke mutatja"

Amennyiben ugyanis a hálapénz típusonkénti általunk mért átlagos értékét az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) lejelentett orvos/beteg találkozók alapján számítjuk ki, akkor az erre célra fordított éves kiadás 2008-ban 296,6 milliárd forint volt. A Patikapénztár kutatásában résztvevők orvos-látogatási szokásai alapján azonban ez az összeg "mindössze" 73,4 milliárd forint" - olvasható az anyagban. A jelentős eltérés a háziorvosi és a rendelőintézeti látogatások különbségéből adódik, ugyanis kórházban meglehetősen jó közelítéssel annyian voltak a felmérés és a hivatalos adatok szerint, előbbieknél a KSH által közzétett OEP-számok a kutatás alapján adódóak csaknem nyolcszorosát teszik ki.

A kutatásban közreműködők 72 százaléka adott hálapénzt

A kórházi orvosoknak a legkisebb összeg 1000 forint, a legmagasabb összege 500 000 forint volt. A családi egy főre jutó jövedelemének növekedésével -a legfelsőbb jövedelmi csoportban közel kétszerese a legalsóbb jövedelmi csoporténál - a kórházi ellátást honorálja inkább a lakosság. Életkor szerint a 31-50 év közöttiek az átlagnál többet adnak. Érdekesség, hogy valamennyi hálapénz típusnál azt feltételezik, hogy "mások" jobban a pénztárcájukba nyúlnak, mint ők. Talán nem véletlen, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben a kórházakban fekvők érzik magukat. a válaszadóknak 45,6 százaléka mondta azt, hogy szolgáltatást is csak az átadott borítéknak köszönheti, ugyanez a rendelőintézetben 39,8, a háziorvosnál 34 százalék lett. Tény viszont, hogy a jobb szolgáltatáshoz nagyobb arányban érzik szükségesnek a hálapénzt a betegek, mint a szolgáltatások hozzáféréséhez.

A kutatásban kérdésként szerepelt, hogy vajon a hálapénz hatása miben nyilvánul meg leginkább? A válaszokból kiderült, hogy akár kórházról, akár szakrendelésről lettlégyen szó, a betegek úgy gondolják, külön figyelem csak hálapénzzel "vásárolható". A kórházzal kapcsolatosan a megkérdezettek 66, a szakrendelések 74 százaléka vélekedik így. A többség még hozzáteszi, a várakozás a magánbetegek miatt hosszabb, a megkérdezettek csaknem fele szerint pedig a "
választott orvos nélkül ma már többet kell fizetni".

"A hálapénznek egyértelműen hatása van az egészségügyi rendszer működési mechanizmusára, és az orvosok egyes betegekkel szembeni hozzáállására."

(Krasznai Éva)



Naiv kérdések a hálapénzről

Szerző: kovácsy

Egy most publikált tanulmány szerint bő hetvenmilliárd forintot költenek az emberek Magyarországon évente hálapénzre. Ez az – újságírók alapvető matematikai hiányosságairól árulkodó módon az egészségbiztosítási kiadások nem fél, hanem több mint öt százalékának megfelelő – összeg a kutatás szerint nagyban a kórházban megélt kiszolgáltatottság leküzdésére, illetve arra szolgál, hogy egyáltalán hajlandóak legyenek ellátni a beteget.

A tanulmány nem támasztotta alá azokat a mítoszokat, melyek szerint a hálapénz valóban a hála kifejezése (ezzel együtt nyilván ilyen is létezik, csak nem ez a jellemző), illetve hogy a betegek az alacsony orvosi bérek mintegy mozgalomszerűen vállalt kiegészítéseként alkalmazzák.

Mások szerint egyébként 300 milliárd az éves hálapénzösszeg; ez már 25 (és nem 2,5) %-a volna az egészségbiztosítási kasszának. De maradjunk az eredeti, szerényebb számításnál: a jó 70 milliárd forint nem kevesebb, mint húszezer orvos (vagyis az orvosok majd kétharmadának) éves bértömege járulékokkal együtt, éppen annyi, mint a háziorvosi és háziorvosi ügyeleti ellátásra költött összeg.

A hálapénz mint jelenség abszurditásának érzékeltetése végett állítottam össze az alábbi csokrot költői kérdésekből.

„A hálapénz a hála kifejezője.” Mivel a hála a lényeg, ugye ugyanúgy tetszenek örülni egy tábla csokoládénak, mint százezer forintnak? Ugye az sem volna gond, ha a jövőben mindenki csokit hozna?

„A hálapénz nem vesztegetés.” Ugye soha nem fordult még elő, hogy a kezelés vége előtt szóba vagy esetleg máris zsebbe került a hálapénz, illetve az előzetesen vagy valószínűsíthetően majd utólag háláját kézzel fogható módon kinyilvánító beteget előnyben tetszett részesíteni, előre tetszett venni a sorban, kedvesebben, udvariasabban tetszett vele beszélni, kívánságaival kapcsolatban megértőbbnek tetszett lenni?

„A hálapénz az alacsony orvosi bérek kiegészítése.” Ugye a kórházon belül létre tetszenek hozni egy közös alapot (arra az esetre, ha a beteg nem találkozna minden kereset-kiegészítésre szorulóval), amelyből a radiológus is részesül, hiszen nemcsak a szülésznek alacsony a bére, és az orvosok közötti szolidaritás legendás. Ugye mindig meg tetszenek vizsgálni, hogy aki adja, nem szorul-e jobban a kereset-kiegészítésre, és ha igen, akkor ha nem is ajánlanak fel neki segítséget, de legalább nem tetszenek elfogadni tőle? Ugye a szintén alacsony pedagógusbérek kiegészítésére a gyermeküket négy évig tanító tanár néni felé az Önök hálája is legalább olyan mértékben megnyilvánul, mint amekkora az Önök kétórás tevékenységéért elfogadott hála?

Továbbá: Ugye a magyar társadalom részének tekintve Magukat, igénybe véve az állam szolgáltatásait (az oktatást, az egészségügyi ellátást, a lakáshitel kamattámogatását és a többit), mindig pontosan be tetszenek vallani és meg tetszenek fizetni a hálapénz közterheit, vagyis nem tetszenek adót csalni?

Kommentek:

  1. Giulio said at 09:39 on augusztus 21st, 2009:

    Ezek valóban naiv kérdések, az olyan ember gondolkodását tükrözi, aki egyrészt nem, vagy nem elég sokáig dolgozott osztályon un. hálapénzes szakmában. Másrészt ugyanilyen naiv kérdés az is, hogy egy becsületes társadalom vezetése, pénzügyminisztere miért kalkulálják bele a mindenkori költségvetésbe ezt a sejthető összeget? Mennyivel egyszerűbb (és drágább!!!) volna, egy tollvonással eltörölni ezt a csatornát, a tejszínen élőket nyugdíjazni, a munka nagy részét végzőknek, nővéreknek, orvosoknak pedig olyan jövedelmet fizetni, mint egy teljesen használhatatlan üvegzsebesnek…


  2. Egy szívműtétért ma _előre_ elkérnek 500 ezer forintot. De nem mindenki. Az utcáról beesett infarktusos beteg katéterezésre pedig vélhetően nem visz magával készpénzt.:-)


  3. A józanabb társadalmakban elfogadja a politika, hogy az orvos munkája többet ér, mint a politikusé, és a viszonyított jövedelmek is sokkal magasabbak, mint itthon. Az állam nem akar lemondani arról a lehetőségről, hogy a co-payment e formája csökkentse a saját terheit, kell az a pénz máshova.:-) Neki.


  4. A dolog az egyik motorja az elvándorlásnak is, sokkal jobb úgy élni, hogy havi 6000 euro-t viszek haza átlagos terhelés mellett, mint itthon hajbókoljak valami oreg kommunista tyrann előtt, hogy műtéthez jussak, és én is részesülhessek a cseppentett előnyből. Nekünk ez nem jó. De olcsóbb, mintha az értékén venné az OEP a szolgáltatást. Ezért nem is akar hallani a szolgáltatások forintértékéről, alapvető érdeke a ködösítés pontokkal, meg egyebekkel. A hálapénz játékot az egész ország együtt játssza. Közös bűn.

  5. 2 Dr. Boborján said at 09:31 on augusztus 22nd, 2009:

    Egyetértek. A költői csokrokat is ismerem. Gyakran hangoztatják azokat nyílt fórumokon “nagyon okos emberek”. Ezekkel lehet feldühíteni az embert! Ne példálózzunk a pedagógusokkal, mert ott sem olyan rosszak a viszonyok. Személyesen ismerem a helyzetet. A béremet meg még akkor sem hiszik el, ha az eredeti fizetési kutyanyelvet dugom az orruk alá. Különösen a többi egyetemi, és doktori címmel rendelkezővel hasonítom össze, akkor kirívóan alacsony. Na most, ez azért fontos mert a parát, abban a formában ahogy azt sokan képzelik, és támadják, azt úgy kell felfogni, mint a rendszert -még- életben tartó pénz. Amit az emberek azért fizetnek, -hangsúlyozva, hogy nem kötelező- mert az állam nem hajlandó a végzett munka felelősségéhez, befektetett energiához, tanulmányokhoz, tudáshoz, mondjuk legalább egy köztisztviselői szinten megfizetni.


  6. Én mindezt úgy mondom, hogy én nem kapok parát. Gyermekorvos vagyok, én nem fogadok el, de nem is ez a lényeg. Itt fel sem ajánlják… 2008 júniusában kaptam utoljára, három üveg akácmézet, amikor egy sikeresen meggyógyított arcidegbénulásos gyermekkel jöttek kontrollra. Pénzt el sem fogadok. De ha a méz elfogadása miatt én szemét gazember vagyok, akkor mondok mást.


  7. Az én fizetésemből és feleségem gyed-jéből a számlák, csekkek kifizetése után marad fűtési szezonban 40ezer kajára, pelenkákra, meg egyszeri tankolásra egy hónapban. Ebben a helyzetben ha a 10 millás terepjáróval beálló apuka adna, de nem ad, csak szidja az -orvoskat a szemebe és a neten- egy tizest hogy vegyek a gyerekeknek pelenkát fizetés előtti héten, akkor ki a rászorultabb? De azt se fogadnám el, mert a lelkiismeretem nem engedné. Ezért állok ott, ahol.


BLOGGER KOMMENT:


Vajon miért az orvosok vannak ismét teritéken? Az elmúlt húsz évben volt e konkrét, hatákony elképzelés a hatalom részéről, hogy eliminálja a hálapénz intézményének rendszerét? Mert az tökéletesn igaz, hogy a szakmailag és közgazdaságilag is a legjobbnak tünő elképzelés is - amennyiben nem nyújt megoldást a hálapénz kérdésére - eleve kudarcra itélt. Égetően szükség van az orvosi hivatás morális megtisztulására , mert enélkül minden átalakitási kisérlet eredménytelen.

Politikusainknak végre fel kellene ismerni azt, hogy ebben a válságos helyzetben a kitörés lehetősége az orvoskaron múlik. Az átalakitás akkor lehet sikeres ha a középpontjába a szakorvost állitja. Az átalakitásnak pedig nem az inztézmény privatizáció , nem az ellátássszervezés , nem külső befektetők , hanem a SZAKMAILLAG AUTONOM ÖNÁLLÓ SZAKORVOSI EGZISZTENCIA MEGTEREMTÉSE lehet csak az útja.

Ennek legalapvetőbb feltétele az
orvosi jogállás megteremtése és a közvetlen biztositói szerződés joga minden szakorvos számára, függetlenül az ellátás szintjétől. Az már további megfontolás kérdése, hogy a szakorvos egy a biztositónál elkülönitett orvosi dijtétel alapból , a MOK szerint kidolgozott életpálya modell szerint kapja a dijazását, vagy a megtermelt németpont és HBCS értékének megfelelő dijat kapja meg.

Ennek az anyagi autonómiának a megteremtése vezethet a szakmai és a szervezeti belüli autonómia létrejöttéhez, amely oldja a kóros szervezeti hierarchiát. Ezek együttes hatása szüntetheti meg a hálapénzt és a gyógyszer-korrupciót. A jelenlegi feudális rendszerben - az önálló szakorvosi egzisztencia hiányában - az orvosok előremenetele , szakmai elismerése és anyagi helyzete is döntően a felette állók kegyeitől függenek. Senki ne gondolja azt, hopgy a többség nem szeretne változtatni ezeken. És még egyvalamit. Az hogy a rendszer még valahogy működik az az egészséügyi dolgozók áldozatkész munkájának köszönhető.....


És még csak annyit, hogy a hivatalos egészségpolitika által társadalmilag elismert szükségletek tömege , amelyre az igényeket a közfinanszírozás generálja , aránytalan az orvosok jogos jövedelmi elvárásaival szemben.

A hálapénzrendszer legnagyobb haszonélvezője az állam, amely a végletekig kiaknázza ennek a pénzügyi technikának az egyetlen „pozitív” tulajdonságát: a rendelkezésre álló forrástömeghez képest a szolgáltatókra nézve önpusztítóan tökéletes költséghatékonysággal előállított, aránytalanul több és jobb ellátást.

Ahol az ellátás biztosítói és piaci alapú egyszerre, ott nincs parasolvencia. Ezt a kettősséget a szabad orvosválasztás biztosítja, valamint az, hogy a vizsgálatoknak és gyógymódoknak - megfelelő keretek között - rögzített árfolyama van, illetve az ellátás csak bizonyos feltételek mellett ingyenes vagy támogatott.

Az ideologikus alapon tiltott magánpraxis illegálisan újrateremtődött a köztulajdon keretei között. Segítette a folyamatot az ellátásban kialakult hiányhelyzet, és a betegek egy részének a járulékot meghaladó fizetési hajlandósága. A mindenkori hatalom azon álláspontja , hogy a társadalombiztosításnak – lényegéből fakadóan – olyannak kell lennie , hogy ne csak az egyént biztosítsa , hanem a társadalmat is” - csupán azt a következtetést nem vonta le , hogy az elért ellátási szint költségeit – elsősorban az élőmunka tekintetében – legalább az újonnan kialakuló szociális piacgazdaság körülményei között , tisztességesen meg kellene fizetni.

A mindenkire kiterjedő biztosítás elvének azonosítása az általánosan kötelező társadalombiztosítás egységes kockázati közösségével ma sajnos azt jelenti, hogy a társadalom kevésbé tehetős fele támogatja a gazdagabbak hálapénzes bevásárlásait az egészségügyi szolgáltatásokban. Hallgatólagosan megtürt, szabályozatlan magánfinanszirozás (paraszolvencia) akkor csatlakozik a közfinanszirozáshoz, ha az utóbbit fedezetlen igéretek terhelik, az állam eleve megalkuvó hozzáállása mellett


Nincsenek megjegyzések: