2009. augusztus 15., szombat


Licenciátus szintű egészségügyi végzettség az ápolónők részére – Franciaország


A 2009-es tanévtől az ápolói tanulmányok licenciátus szintű elismerését vezetik be Franciaországban. Roselyne Bachelot, egészségügyi miniszter július 29-én terjesztette a Minisztertanács elé az egészségügyi szakdolgozók tanulmányaira vonatkozó tervezetet, nevezetesen a licenciátus, mesterfokozat és doktorátus (LMD) elérését lehetővé tevő tanmenetbe történő bevonást.

A francia Minisztertanács sajtóközleményt adott ki arról, hogy az egészségügyi rendszerben központi helyet elfoglaló hivatás elismerése és vonzóvá tétele érdekében, a köztársasági elnök szorgalmazására a 2009-2012-es tanulmányi időszaktól licenciátusi fokozattal fogják elismerni az ápolónők képesítését. Az ápolónői végzettség magasabb szintű elismerésével a tudományos ismeretek átadásának is hangsúlyosabb szerep jut.

A már a tervezett időszakot megelőzően oklevelet szerzett ápolónők az egyetemeknél validálhatják képesítésüket. Ennek elismerése a mesterfokozat előkészítésére is lehetőséget teremt az ezen az úton továbbhaladni kívánóknak.

Az LMD-reform a szolgáltatások iránti igény alakulásával kíván lépést tartani, mivel egyre nagyobb az igény a paramedikális dolgozók és az orvosok szolgáltatásai közötti szolgáltatásokra, különösen a krónikus betegek ellátása során.

Végezetül már más egészségügyi szakmák LMD-folyamatba való bevonása is napirenden van. Ezek integrálása legkésőbb 2012 végére fejeződik be.

Az LMD reform maga után vonja a bérek újraértékelését is. Az ezzel járó financiális terhek, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a kérdés széles körű szakmai fórumon történő részletes megvitatását igénylik. (ZLL)

Forrás:

http://www.gouvernement.fr/gouvernement/passage-au-niveau-lmd-des-professions-paramedicales


Nincsenek megjegyzések: