2009. augusztus 15., szombat


Az amerikai jobboldal támadja a
National Health Service -t


Az NHS furcsa politikai támadások céltáblájává vált az Egyesült Államokban, amint konzervatív érdekképviselők kirohanást intéznek Nagy-Britannia „szocialista” rendszere ellen. A támadások célja Barack Obama javaslatainak meghiúsítása, melyek nagyobb állami beavatkozást tennének lehetővé az egészségügyben. Az NHS gúnyolásába beszálltak magas rangú republikánusok is az NHS várólistái és a költséges kezelések racionalizálásának felhozásával. A mítoszok és féligazságok terjedése alatt a brit diplomaták megpróbálják finoman korrigálni a hamis információkat, miközben igyekeznek távol tartani magukat az amerikai egészségügyet érintő rosszindulatú belpolitikai harcoktól.

Az adók által finanszírozott brit állami egészségügy 61 éves hagyományának állítólagos kudarcait ügyesen megrendezett televíziós reklámok hirdetik. A brit egészségügyi szakemberek megrökönyödésére az amerikai bírálók többek közt azzal vádolják az NHS-t, hogy az emberi élet értékére „orwelli” pénz-maximumot határoznak meg, vagy hagyják az idős betegeket kezelés nélkül meghalni.

Chuck Grassley, a Szenátus pénzügyi bizottságának legrangosabb republikánus tagja az NHS szidalmazását egy újabb érzelmi szintre emelte azzal az állításával, hogy a betegeskedő Edward Kennedy szenátort Nagy-Britanniában hagynák agydaganatban meghalni kezelés nélkül, azon okból kifolyólag, hogy túl öreg ahhoz, hogy kezelést érdemeljen. Az NHS körökben aggodalmat okoz ez a nagy fokú téves informáltság. A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) vezetője teljesen hamisnak tartja azt a nézetet, hogy Kennedyt nem részesítenék ellátásban Nagy-Britanniában.

Mások azzal vádolják Obamát az Egyesült Államokban, hogy „halál munkacsoportokat” próbál felállítani, amelyek eldöntik kik maradjanak életbe, kik haljanak meg, hasonlóan a NICE-hez, ahol az NHS gyógyszerek költséghatékonyságát határozzák meg. A Conservatives for Patients' Rights nevű jobboldali csoport rémtörténeteket közöl webhelyén a brit ellátásról. Egy széles körben terjedő e-mailben olvasható, hogy az 59 éven felüli brit lakosok nem jogosultak a szívbetegség kezelésére. A washingtoni brit nagykövetség próbálja diszkréten helyesbíteni a pontatlanságokat

Az amerikai egészségügyi vitáról elmondható, hogy egyre keserűbb hangnemet üt meg. Sarah Palin korábbi alelnök jelölt Obama elnök indítványait „gonosznak” kiáltotta ki, míg Rush Limbaugh republikánus érzületű rádiós műsorvezető a náci horogkereszthez hasonlította a Fehérház reformtervezetének logóját. Az egészségügyi reformtervek megvitatására összehívott városházi gyűléseket hangos közbeszólásokkal zavarták meg.

A politikailag elkötelezetlen Centre for Responsive Politics szervezet szóvivője szerint a kérdés hordereje felkorbácsolja a szenvedélyeket, mivel befolyást fog gyakorolni az Egyesült Államok egész egészségügyének alakulására. Ezért nem meglepő, hogy minden politikai irányvonal igyekszik befolyásolni a vitát, és ezek közül több csoport az amerikai lakosság legmélyebb félelmeire játszik rá.

A brit rendszer védelmezői rámutatnak arra, hogy az Egyesült Királyság egy főre jutó egészségügyi kiadása alacsonyabb mint az USA-ban, a várható élettartam pedig magasabb. A WHO rangsorolása szerint a brit egészségügyi rendszer a 18. helyet foglalja el a világon, míg az Egyesült Államok a 37. helyen áll. Emellett a Brit Orvosszövetség tagságának jelentős része is támogatja az állami egészségügyi ellátást és kétségeit fejezi ki az orvoslás amerikai szemléletével szemben. (SZL)

Forrás: http://www.guardian.co.uk/world/2009/aug/11/nhs-united-states-republican-health



Nincsenek megjegyzések: