2009. augusztus 19., szerda


Sinkó Eszter szakértő a hálapénzről.


A HÓNAP RÉMHÍRE: ELKÉSZÜLT AZ ELLÁTÁSSZERVEZŐKRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYTERVEZET

  • Kulcsár Attila öngyilkossági szándékkal magánzárkája úszómedencéjébe vetette magát miután részleteiben megismerte a törvénytervezetet.
  • Bill Gates eladta az összes Microsoft részvényét. "Egy jó üzletember megérzi azt a pillanatot, amikor váltani kell" - mondta a repülőtéren összegyűlt újságíróknak, mielőtt becsekkolt a budapesti járatra.
  • Holnap kezdődik az a négypárti egyeztetés, mely az Egészségügyi ellátásszervezőkről szóló tervezet mintájára gyökeresen átalakítaná a képviselői munkát. Az elképzelések szerint a rendkívül rossz hatásfokkal működő, pazarló többpárti rendszeren, a hozzá nem értő laikusok 4 évenkénti, nyilvánvalóan szakszerűtlen döntésén alapuló képviseleti demokrácia helyett profi ellátásszervezőkre bíznák a törvényhozói munkát. Azon magyar állampolgárok, akik a 93.000 négyzetkilométeres ellátási körzeten kívül kívánják a közéleti aktivitásukat kifejteni, térítés ellenében átköltözhetnének valamelyik elavult európai demokráciába.
  • A tervezet kedvezőtlen sajtóvisszhangjára reagálva Radnai György kormánybiztos hálátlannak nevezte a sajtó munkatársait. "Nem egyszerűen hálátlanság, de az adófizető polgárok arcul köpése, hogy miután napokig az Egészségügyi Minisztérium költségen ettek-ittak-wellnesseltek, számos helyen kritikus hangvétellel szóltak a törvénytervezetről. A kormányülésen felvetettem, hogy a következő néhány hónapot egy másik költségvetési szerv költségén kellene eltölteniük. A júniusi kormányülésig az igazságügy miniszter megvizsgálja ennek lehetőségét."
  • Az egészségügyi és az oktatási miniszter közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az orvosképzést a tv. hatályba lépése után a valós szükségletekhez kell igazítani. Így az oktatásból várhatóan kimarad az összes olyan kórkép, ami döntően 70 év felettieket érint, hiszen a jövőben ilyen betegekkel úgy sem találkozik majd az orvos. Mint elmondták megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy 2005-től az orvosegyetemi karok a közgazdaságtudományi egyetem főiskolai szakaként működjenek tovább.
  • Radnai György a napokban egyeztet az idősek és fogyatékosok képviselőivel. “Az idősektől és fogyatékkal élőktől szemléletváltást vár el a magyar nép. Tovább nem tartható fenn az a társadalmi igazságtalanság, ami ezen embereknek a megtermelt javakból való aránytalanul nagy részesedésében ölt testet. Sokkal tudatosabb fogyasztói magatartást vár el az ország tőlük. Ha több mobiltelefont vásárolnak, megtanulnak on-line vásárolni, egészségük helyreállítása érdekében jóval többen vesznek közülük igénybe wellness-fitness szolgáltatásokat, akkor lesz incontinentiabetét, támogatott fehér bot, hővédő szemüvegkeret, ingyen papundekli a hajléktalanoknak” – jelentette ki a fogyatékosok napján tartott sajtótájékoztatóján a kormánybiztos.
  • “A magyar embereknek legalább 5 évvel tovább kell élniük. A társadalom ezen jogos elvárását az orvosok nem voltak képesek teljesíteni. De mi 2006-ra 5, 20016-ra 10, 2026-ra pedig 40 évvel emeljük meg az átlagéletkort!”- jelentette ki a miniszterelnök. “Ennek fő eszköze Az ellátásszervezőkről szóló tv., de a társadalmi igazságosság követelményeinek fittyet hányó statisztikai módszereken is változtatni fogunk. Ha kell, akkor az Antall, Boross és az Orbán kormány idején leélt évek duplán számítanak majd.”
  • A FIDESZ nemzetellenes bűncselekménynek nevezte a törvénytervezetet. A párt közleményében hangsúlyozta, hogy a maga módján mindent megtesz ennek bizonyítására. A párt holdudvarába tartozó vállalkozók - ahogy az a kórházprivatizáció esetében is történt - készek arra, hogy ők legyenek az első, az egészségügyet teljesen szétzüllesztő ellátásszervezők, akik kizárólag nemzetféltő szándékoktól vezérelve hajlandóak demonstrálni, hogy micsoda kárt okozhat, ha haramia-vállalkozók kezébe kerülhet a magyar egészségügy.
  • A cannes-i filmfesztiválon bejelentették, hogy elkészült a Britannia gyógyintézet II forgatókönyve. A filmszakmában eddig viszonylag kevéssé ismert magyar dramaturg 73 oldalas nyers változatát 20 évre titkosították, de a közeljövőben társadalmi vitára bocsátják a demo-verziót.
  • A legutóbbi kormányülésen felmerült, hogy a törvény hatálybalépésével módosítani szükséges a btk.-t is. Ennek következtében várhatóan amnesztiában részesülnek a korábban hűtlen kezelésért elítéltek. A befolyással való üzérkedés tényállása is módosul. Az ilyen cselekmény a jövőben a kormánytagok részéről nem bűncselekmény, hanem munkaköri kötelesség. A módosítás visszamenőleges hatállyal mentesíti a kormánymegbízottakat és az egészségügyi minisztert.
  • Sajnálatosnak nevezte az egészségügyi minisztérium szóvivője azt a sajtóhibát, hogy “Az egészségügyi zsákmányszerzőkről” néven kapták kézhez a társadalmi vita szereplői a törvénytervezetet. Ugyanakkor hozzátette, kár volna a bolhából elefántot csinálni, hiszen a lényegen az elírás nem sokat változtat.
  • Az egészségügyi minisztérium athéni irodájának Georgius Radnais és Mihaelis Kokeniensis fedőnevű társadalmi megbízottai levéltári források alapján kiderítették, hogy Hippocrates nevű görög orvos nem is létezett. Azt is megállapították, hogy Hippocratesnek az orvosi eskü szövegében szereplő mondatát, miszerint a beteg üdve mindenek előtt, szövegkörnyezetéből kiemelték és eddig hamisan értelmezték. A hivatkozott mondat eredetiben úgy szólt, hogy a beteg üdve mindenek előtt az ellátásszervezők érdekével nem ütközhet. Ennek megfelelően 2005-től a végzős orvosok nem a hippocratesi, hanem a hippokrita esküt fogják letenni.
  • A Richter-skála szerinti 7. erősségű földrengést jelentettek a szászországi Friedrichsruheból. A földrengés epicentruma a Bismarck-család sírkápolnája volt.

  • http://www.konzilium.hu/plafon/remhire.htma

Nincsenek megjegyzések: