2009. augusztus 17., hétfő


Akkor ki is fog oltani? Mikor? Hogyan?

Olyan szép összefoglalása a kaotikus helyzetnek, hogy szinte potyognak a könnyeim. Az újságírónak jól kell kérdeznie az illetékeseket, és türelmesen megvárni a válaszokat. Már ezzel borul a bili. Nem szabad kritika nélkül átvenni a politikusok/vezetők/sajtófőnökök böfögéseit. Gratulálok a cikk szerzőjének Danó Annának. Csak így, értelmesen kérdezve, tovább!

"Megroppanthatja az ellátórendszert, de az egészségügy költségvetését is az őszi nyolcmillió influenza elleni oltás beadása. Óvatos becslések szerint legalább öt hétig kizárólag csak olthatnak a háziorvosok, ha ezt a mennyiséget még az influenzaszezon előtt, és az átlagos napi négyórás rendelés alatt osztják szét a lakosságnak. Az oltási kampány orvosi munkadíja pedig megduplázhatja az oltóanyagár eddigi hatmilliárdos költséget.

Bár a kormány határozott ígérete szerint oltóanyag lesz elég az új influenza megelőzésére, de azt ma senki nem tudja megmondani, hogy ki, mikor és milyen ellenszolgáltatásért fogja a pácienseknek beadni az oltást.

Példátlan mennyiségű - hatmillió új, és további 1,3 millió szezonális - influenza elleni oltóanyagot kellene elvben még októberben beadni 6800 háziorvosi körzetben az embereknek. Ehhez - a háziorvosok becslése szerint - legalább öt hétre van szükség, de csak akkor elég ennyi, ha a napi átlagos négyórás rendelési időben mást sem tesznek, csak az influenza elleni oltást adják be, egyéb orvosi munkát nem látnak el.

Az állam biztosít ugyan az influenza elleni oltóanyagból minden évben térítésmentesen bizonyos kvótát, de az oltás beadásáért nem fizetne. A jogszabályok szerint - külön díjazás illetné az orvost, ha nem kötelező oltást ad be. Másrészt a közfinanszírozásból fenntartott rendelési idő sem áldozható fel az ilyen "fakultatív" tömeges oltások idejére. Lapzártánkig az OEP sajtófőosztálya azonban nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy az új influenza elleni oltások beadása idején fölfüggeszthető-e az általános háziorvosi munka a körzetekben, illetve hogy milyen áthidaló megoldást javasolnak a praxisoknak.

Az orvosok számolnak. Az eredmény? Komáromi Zoltán budapesti háziorvos szerint legalább öt percre van szükség egy oltáshoz, mert a szakma szabályai szerint azt minden egyes embernél meg kell előznie egy általános orvosi vizsgálatnak, az oltóanyaggal kapcsolatos tájékoztatásnak, és van némi adminisztrációs kötelezettség is. Ez azt jelenti, hogy a legügyesebbek sem képesek óránként 10-12 embernél többet beoltani.

Az öthetes oltási periódus alatt egy átlagos, ezerötszázas körzetben ez a munka csak úgy végezhető el, ha a napi négyórás rendelési idő alatt más beteget nem látnak el. Komáromi Zoltán szerint ez elképzelhetetlen. Ráadásul az egészséges embereket nem is szabad a betegekkel együtt várakoztatni, tehát az influenzaoltások beadása mindenképpen a normál rendelési időn kívül történhet.

Ezúttal az sem várható el a háziorvosoktól, hogy a szabadidejükben, ingyen adják be ezt a nagy mennyiségű vakcinát a lakosságnak. A jogszabályok szerint a nem kötelező védőoltások beadásáért az orvos a patikai térítési díjnál többet nem kérhet. Ebben az esetben ez azt jelentené, hogy ezer forintért oltatnának az orvosok. Miután a vakcinát az állam térítésmentesen adja a lakosságnak, így ez az összeg a betegektől nem kérhető, az államnak azonban biztosítania kellene. Ez az összeg csak a hatmillió új, és 1,3 millió szezonális influenza elleni vakcinát számolva hat-hétmilliárd forint.

Azt lapunk megkeresésére Falus Ferenc országos tiszti főorvos, az ÁNTSZ vezetője is elismerte, hogy a munkáért az orvosoknak fizetni kell. Hozzátette: ő úgy tudja, a miniszter kiadta a feladatot a probléma megoldására. (ilyen a ZEN mestertől kapott fejbeütés után szokott történni a tanítványokkal, hogy két éves hiábavaló magyarázat oktatás, nevelés után hirtelen megvilágosodnak.)

Egyelőre azonban sem az idei, sem a lapunk birtokában lévő jövő évi pénzügyminisztériumi költségvetési tervben nem szerepel az influenza elleni oltóanyag hatmilliárdos ára, a legalább ugyanilyen nagyságú háziorvosi munkadíj pedig végképp nincs benne.

Hogy az ellentmondásokat miként oldja fel az egészségügyi kormányzat, azt egyelőre nem sikerült megtudnunk.

A tárca kommunikációs főosztályának vezetője, Bálint Orsolya határozottan azt mondta: a kormány megrendelte az oltóanyagot. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy erre honnan biztosítják a pénzt. Egyelőre csak annyit tudott mondani, hogy a miniszter megbízta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy az oltások lakossághoz való eljuttatásával és beadásával kapcsolatos logisztikai problémákra találjanak megoldást."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Vakannyukat, akkor ez mi? Én vagyok hülye, a Falus, vagy az a marha, aki ezt a határozatot aláírta?


És mintha a miniszter tavaly nyilvánosan megfenyegette volna az orvosokat, ha a nem kötelező védőoltásokért pénzt merészelnek kérni....

Itt valaki alkalmatlan, de az nem én vagyok.:-)

Giulio

http://giulio.freeblog.hu/

A vakcina drága és értelmetlen

Egy vezető svéd influenza kutató szerint a sertés influenza egyáltalán nem az a halálos járvány ami megrengeti a világot. Emiatt drága, felesleges és értelmetlen a teljes svéd lakosság beoltása. Ezt a pénzt inkább arra kellene felhasználni, hogy felkészüljünk a jövőbeni valóban veszélyes járványokra. Újabb vírusok, újabb figyelmeztetések és újabb védőoltások jönnek. A végén pedig a költségek óriásira nőnek - nyilatkozta Björn Olsen az uppsalai egyetem professzora.

Kevesebb megbetegedés a vártnál

Amikor a teljes lakosság beoltásáról a döntés megszületett akkor azzal számoltak, hogy minden beteg 1.7-2 másik embert fertőz majd meg. A sertésinfluenza azonban 30%-al kisebb mértékben bizonyult fertőzőnek, emiatt a halálos áldozatok száma is kevesebb az vártnál.

Gazdasági számítások a háttérben

A vakcina várható költsége 1.2 milliárd SEK lesz az ősz folyamán és ehhez jön még az oltás beadásának költsége.

- Ez (sertés influenza) sosem terjedt robbanás szerűen. Egy már korábban is köztünk létező vírusból alakult ki és emiatt sokan rendelkeznek már részleges ellenállással vele szemben. Ezért az oltás teljesen értelmetlen - mondja Olsen aki szívesebben látna egy hazai vakcina előállítását segítő befektetést. A SOS azzal érvel, hogy a táppénz költségei nagyobbak lennének mint az oltás költségei. Végeredményben az oltások hátterében egyszerű gazdasági megfontolások állnak.

ttp://psycho.blog.hu

Nincsenek megjegyzések: