2009. augusztus 28., péntek


Nyilatkozat ellenében oltanának az orvosok

A szövődményekért a gyártó a felelős a tisztifőorvos szerint



Már több mint 160 orvos csatlakozott Keszthelyi Gyula háziorvos kezdeményezéséhez, aki szerződést iratna alá azokkal a betegekkel, akik oltást kérnek az új influenza ellen. Az orvosok azt mondják, hogy ők nem vállalnak felelősséget az oltóanyag mellékhatásaiért, ezért van erre szükség. Az országos tisztifőorvos viszont az RTL Híradónak azt mondta: felesleges az orvosoknak emiatt aggódniuk, mert a mellékhatásokért legfeljebb a gyártó céget lehet felelősségre vonni, az orvosokat nem.

RTL Híradó - Kovács Dorián
2009-08-28,

„Az oltóanyag okozta kár miatt nem az oltó személyzetet, vagy a társaságot éri a felelősség” - ilyen nyilatkozatot iratnak alá háziorvosok azokkal, akik bármilyen védőoltást szeretnének beadatni maguknak. Valami ehhez hasonló papírt szeretnének aláíratni az új influenza elleni oltással kapcsolatban is. Azt mondták: ha nekik kell mindenért vállalnia a felelősséget, akkor inkább nem oltják be a betegeket.

„Amennyiben azok a hivatalos válaszok fognak érkezni, hogy a teljes felelősség az oltásért az orvosé, akkor az oltóorvos dönti el, hogy egyáltalán hajlandó-e oltani, vagy nem” – mondta Kertai Aurél háziorvos.

Az országos tisztifőorvos szerint nem kell aggódniuk az orvosoknak, őket az oltóanyag mellékhatásaiért nem terheli felelősség.

„Az oltóanyaggal kapcsolatos szövődményekért a gyártó a felelős, az orvos a beavatkozásért felelős” – mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Az oltóanyagot azonban szakszerűen kell tárolni, például hűteni. Keszthelyi Gyula szerint erre hivatkozva a gyártó átháríthatja a felelősséget. A tardi háziorvos blogbejegyzésén egy olyan képet közölt, amelyen az látszik, hogy járdakövön, szabad levegőn tartanak egy láda oltóanyagot. Felette a megjegyzés: „ha én lennék a gyártó, bemutatnám ezt a képet a bíróságon, és mindenkit elküldenék a francba.”

Szerződés ide-vagy oda, az egészségügyi jogász szerint az orvosnak akkor is be kell adnia az oltást, ha a beteg nem ír alá semmit.

„Szükséges az, hogy az orvos beadja ezt az oltást minden további feltétel, minden további szerződés aláírása nélkül” – mondta Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász.

A tiszti főorvos szerint a következő két évben majdnem biztos, hogy Magyarországon is végigsöpör az új típusú járvány, ezért úgy látja, hogy mindenkinek hasznos lehet az oltóanyag.




Nincsenek megjegyzések: