2009. augusztus 7., péntek



Európai Partnerség a Rák Elleni Akcióért


Évente 3,2 millió daganatos megbetegedést diagnosztizálnak Európában, ami egyben a második leggyakoribb halálok a kontinensen (a férfiak körében a halálozások 29%-áért, a nők körében a 23%-áért tehető felelőssé). Ezek a számadatok a jövőben várhatóan emelkedni fognak a lakosság elöregedése miatt. Azt vetítik előre, hogy 75 éves koráig minden harmadik férfi és minden negyedik nő válik közvetlenül érintetté a daganatos megbetegedések által. A betegség leggyakoribb formái Európában a mellrák, vastagbélrák, valamint tüdőrák. Habár jelentős haladást sikerült elérni a rák elleni küzdelemben, a daganatos betegségek továbbra is az egyik legfőbb népegészségügyi problémát képezik, és hatalmas terhet rónak az európai társadalomra.

Európát jelenleg a daganatos megbetegedések ellenőrzésében és ellátásában tapasztalható egyenlőtlenségek jellemzik, amelyek mind a tagállamokon belül, mind a tagállamok között fennállnak. Például a méhnyakrák okozta halálozás kockázata 5-ször magasabb a legrosszabban teljesítő tagországban, mint a legjobban teljesítőben. A csatolt fájlban található táblázat demonstrálja a daganatos betegségek okozta halálozásban tapasztalható hatalmas egyenlőtlenségeket a nemek között, valamint az egyes tagállamok között 2005-ben.

Az Európai Bizottság folytatja az európai polgárok egészségének védelme érdekében tett erőfeszítéseit azáltal, hogy tudományos bizonyítékokon alapuló konkrét akciókat hajt végre. Az Európai Bizottság aktívan dolgozik a daganatos megbetegedések prevenciójára, diagnózisára, kezelésére és ellátására irányuló jó gyakorlat azonosításán és előmozdításán. Mivel óriási különbségek tapasztalhatók az EU-n belül a daganatos megbetegedések terhét illetően, a tagállamok sokat nyerhetnek az együttműködésből. A rák nemcsak nemzeti, hanem európai kihívás is egyben. A rák prevenciójára és kontrolljára vonatkozó tudás, kapacitás és szakértelem megosztásával hatékonyabban lehet felvenni a küzdelmet a daganatos megbetegedésekkel szemben az egész Unióban.

Az Európai Bizottság megerősíti rák elleni küzdelem iránti hosszú távú elkötelezettségét azáltal, hogy elindítja az Európai Partnerség a Rák Elleni Akcióért programot. A Partnerség átfogó célkitűzése - amelyet eredetileg a 2009-2013 közötti időszakra terveztek -, hogy támogassa a tagállamok és egyéb érdekeltek erőfeszítéseit a daganatos megbetegedések elleni hatékonyabb küzdelemben azáltal, hogy keretet biztosít a rák porevenciójával és ellenőrzésével kapcsolatos információ, kapacitás és szakértelem megosztásához. Célja, hogy bevonja az érdekeltek széles körét a daganatos betegségekkel kapcsolatos kollektív erőfeszítésekbe. Elősegíti a szétszóródott akciók és az erőfeszítések duplikációjának elkerülését, és hozzájárul a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások jobb felhasználásához.

Az a célkitűzés, hogy a Partnerség végére minden tagállam integrált ráktervvel rendelkezzen. A Bizottsági Kommunikációban kitűzött hosszú távú cél az, hogy 2020-ra a daganatos megbetegedéseket 15%-kal csökkentsék.

Az Európai Bizottság a Partnerséget előkészítendő 2009 tavaszán már tartott konzultatív tanácskozásokat a tagállamokkal, a szakértőkkel és egyéb érdekelt felekkel. Egy Kommunikációt is elfogadtak az Európai Partnerségről, amelyben kitűzik a Partenrség széleskörű céljait. Az azonosított kulcsterületek a következők:

- Prevenció (Egészségfejlesztés és korai felismerés)
- A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egészségügyi ellátás jó gyakorlatának beazonosítása és előmozdítása
- A rákkutatás prioritásai
- Összehasonlítható adatok gyűjtése és elemzése

Az Európai Partnerséget a Rák Elleni Akcióért 2009. szeptember 29-én indítják el. Az eseményt az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso fogja megnyitni, a vendéglátó pedig az egészségügyi biztos, Androulla Vassiliou lesz. (AZS)

Forrás:

http://ec.europa.eu/health/ph_information/dissemination/diseases/cancer_en.htm#1


http://ec.europa.eu/health/ph_information/dissemination/diseases/cancer_partnership_en.htm


Kapcsolódó anyagok: cancer_partnership_tabla.doc


Nincsenek megjegyzések: