2009. augusztus 17., hétfő



Tempo Giusto

Giulio írja : Ma este elég sok híradót megnéztem, több politikust hallottam nyilatkozni, orvosokat láttam munka közben.


Egyszer sem hangzott el az igazság.


Nem kötelező az oltás, nem KELL senkinek beadni. Nem az állam köteles a beadást finanszírozni, hanem a beteg. Az árat a szolgáltató határozza meg, és nem Mikola,vagy Kökény.

Munkaidőben valóban nem végezhető el, mert egy tisztességes oltás megfigyeléssel együtt 30 perc. Nem az állatorvosnál állnak sorban a kutyák, ahogyan itt Tardon is történni szokott, ez egy másik ellátási szint, nem a félperces menet.

Én kérek elnézést a kolléga helyett. Nem kell semmiféle határidőn belül oltani. Nem kell egyszerre beadni. Az egyszerre tölténő oltás esetén például ki mondja meg, hogy esetleges szövődményt melyik alkotórész okozta?

Amit láttam, az szerintem a szakma megcsúfolása, és érdekelne, hogy például az ÁNTSZ, vagy az EBF, esetleg a betegjogi képviseletek mit szólnak a tempo giusto rendelői alkalmazásához.:-)

Tragédia.

*******



ORVOSI ETIKA, KUTATÁS, ORVOSBIOLÓGIA


Az OMNINVEST szóvivője azt nyilatkozta, hogy jó lenne, ha egy időben történő beadásra kapnának engedélyt a most fejlesztett termékre a szezonális influenza oltással.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs még ilyen engedély.

A most már nagyüzemi szinten folyó teszt alatt ezt az engedélyt nyilván megadottnak tekintik, és mindkét oltást egyszerre kapják az önkéntesek.


Vagyis egy még kipróbálatlan vakcina és egy másik oltás együttes beadása folyik.


Vajon ki, és hogyan fogja tudni ebből megállapítani, hogy az esetleges reakciók, vagy szövődmények kizárólag a H1N1 vakcinával hozhatóak összefüggésbe, vagy a tünetek a szezonális oltóanyag, esetleg a kettő interakciója, tehát éppen az együtt adás miatt jelentkeztek-e?


Megáll az eszem, egyetlen mentség az lehetne, ha titokban már megtörtént volna a H1N1 izolált klinikai kipróbálása. De ez képtelenség, remélem.

Meggyőződésem, hogy engedélyt először kizárólag az izolált tesztelésre lehetne kiadni, márcsak azért is, mert semmiféle valós veszélyhelyzet nem áll fenn, ami fejetlen kapkodást is legalizálhatna.


Mit szól ehhez az ETT?

Engedélyezték ezt az ugrást a sötétbe? Vagy megmondták nekik, hogy engedélyezniük kell?

Sok mindent megértem már 34 éves pályafutásom alatt, de ami most folyik, az gusztustalan, veszélyes, etikátlan, és átlátszó.:-)

Hova rohanunk?

A MOK mit szól mindehhez?


1997. évi CLIV. törvény
az egészségügyről

AZ EMBEREN VÉGZETT ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK

157. § Az emberen végzett orvostudományi kutatás (a továbbiakban: kutatás) célja a betegségek kórismézésének, gyógykezelésének, megelőzésének és rehabilitációjának javítása, okainak és eredetének jobb megismerése, beleértve olyan beavatkozásokat és megfigyelési módozatokat is, amelyek eltérnek a megszokott egészségügyi ellátás során alkalmazottaktól, illetőleg, amelynek során még nem teljesen ismert és kivizsgált hatású tényezőket (hatóanyagok, anyagok, eszközök, eljárások, módszerek, körülmények, feltételek) alkalmaznak.
158. § (1) A kutatás - gyógyszerek klinikai vizsgálata tekintetében a külön törvényben foglalt eltérésekkel - az e törvényben meghatározott keretek között végezhető.
(2) A kutatás szakmai feltételeit és részletes szabályait a miniszter - az ETT véleményének figyelembevételével - rendeletben állapítja meg.
159. § (1) Kutatás cselekvőképes személyen kizárólag diagnosztikus, terápiás, megelőzési és rehabilitációs eljárások tökéletesítése, új eljárások kidolgozása, valamint a betegségek kóroktanának és patogenezisének jobb megértése céljából, a kutatás jellegének, kockázatainak megfelelő szakmai feltételekkel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál a következő feltételek együttes fennállása esetén végezhető:
a) a kutatási tervet engedélyezték,
b) a kutatást megelőző vizsgálatok igazolják az alkalmazott tényezők hatásosságát és biztonságosságát,
c) nem létezik más, az emberen végzett kutatáshoz hasonló hatékonyságú eljárás;


GYÓGYSZEREK


Az influenza ellenes szerekről a kormányzat úgy kussol, mint a tök a dinnyeföldön.


Mintha az oltásnak nem létezne alternatívája. Mintha a választás joga nem a betegé lenne, hogy leszúratni óhajtja magát, vagy bevesz egy port.

Mintha semmi nem létezne, csak a lassan kötelezővé szuggerált nem kötelező H1N1 oltás.

Talán, ha a társadalom ezeket is megismerhetné, akkor hitelesebbé válhatna a totáletikátlan reklámhadjárat, amin egyébként az emberek jókat röhögnek, mert olyan ostobák.

A helyzet az, hogy rajtam fog múlni, hogy a tardi betegek milyen módon védekeznek az influenza ellen.

Nálam nincs plakát, nincs szórólap, orvos-beteg kapcsolat van.

És lehet, hogy nem az oltás mellett döntök, márpedig ehhez törvényadta jogom van.

Nem mindenki nyalogat felfelé, fiúk.


A tömegtájékozatás irányítottan hiányos, félrevezető, és érthetetlen.

Kicsivel több hitelességet kérünk.


Giulio

Nincsenek megjegyzések: