2009. augusztus 28., péntek

2009. 08. 28. 09:51

Védőoltások: háziorvossal vitázott össze a tisztifőorvos

Aggódnak a háziorvosok a kötelezően ingyenes újinfluenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban.

Mint Keszthelyi Gyula tardi háziorvos az ATV Jam című műsorában elmondta, jogszabály kötelezi őket arra, hogy a nem kötelező oltásokat csak térítési díj ellenében adhatják be, ugyanakkor egy bizonyos betegcsoport – gyerekek, várandós asszonyok, krónikus betegek – esetében ezt mégis „0 forintért” kell megtenniük.

Falus Ferenc, az ÁNTSZ főigazgatója ugyanakkor a műsorban elmondta, a plusz munkáért plusz finanszírozást fognak kapni a háziorvosok. Ennek mértéke azonban még egyeztetés alatt van. Hozzátette: mintegy 3,5 millió azoknak a száma, akiknek jár az ingyenes védőoltás, és azt a háziorvosok adják be. Az országos tisztifőorvos szerint a háziorvosok aggodalma inkább az elégtelen finanszírozásukkal áll összefüggésben.

Keszthelyi Gyula arról is beszélt, hogy a kormánynak nincs joga eldönteni, hogy a páciensek milyen terápiát vesznek igénybe. Mint mondta, az újinfluenza megelőzése érdekében más gyártmányú védőoltást éppúgy igénybe vehet bárki, mint például gyógyszeres kezelést.

Falus Ferenc szerint ugyanakkor a háziorvosoknak figyelembe kell venniük a szakmai ajánlásokat, amelyek szerint például a megelőzés szempontjából az antivirális tabletták gyermekek esetében nagyobb veszélyt jelentenek, mint hasznot. A vakcináról szólva pedig hozzátette: a hazai gyártmányú oltóanyagot az állam itthon támogatja, így az tízszer olcsóbb lesz, mintha mondjuk Németországban vásárolná meg valaki.

Keszthelyi doktor azt is aggályosnak tartotta, hogy az orvosok nem ismerik az oltóanyag összetételét, és nem tisztázott a felelősség kérdése: mi történik, ha valaki rosszul lesz tőle.

Az ÁNTSZ főigazgatója ugyanakkor kiemelte: az oltóanyag összetétele ismert, a felelősség pedig az oltóanyag gyártóját terheli.

atv.hu


Egy nagyon érdekes mondatfolyam: Falus:... azért ez csúsztatás, mert valami vagy kötelező vagy nem kötelező ......az influenza oltásnál minden ember eldöntheti, hogy.........de vannak beteg emberek.... és ennek a 3 és fél millió embernek KÖTELEZŐ a háziorvosoknak beadni az oltásokat !!! - hááát, nem lett világosabb, tényleg kötelezőként akarják elsütni............


..

Nincsenek megjegyzések: