2009. augusztus 14., péntek


Nehéz kérdés

"A négyéves kisfiút egyedül nevelő asszony a szentesi kórház ellen indított műhibapert, mert szerinte terhessége első szakaszában kezelőorvosának észre kellett volna vennie fia fejlődési rendellenességét. Áprilisban azonban a keresetet Legfelsőbb Bíróság is elutasította. Az indoklás szerint diagnosztikai tévedés történt, de mivel nőgyógyásza a protokollt betartva végezte el a vizsgálatokat, nem lehetett felelősségre vonni."

Akkor most mi is történt?

Van egy protokoll, ami ezek szerint helyes. Van egy orvos, aki a helyes protokoll alapján végzett egy vizsgálatot és hozott egy döntést. Az anya most perel. Van néhány szakvélemény a neten ez ügyben, pl. itt. Kicsit tanácstalan vagyok.

  1. Van a folsav, amit szedni lehet megelőző célzattal: "A folsav bevezetés óta a betegség irodalmi ritkasággá vált hazánkban!" Szedte ezt az anyuka? Nem tudjuk meg a cikkből.
  2. Vajon miért perel a család, ha ez is igaz: "Az orvosi beavatkozásoknak köszönhetően szerencsére semmilyen súlyos következmény nem maradt vissza..." Ezt sem tudjuk meg a cikkből.
  3. Az egyik orvos szerint: "Magyarországon az AFP+ultrahang szűrés tényleg kiváló hatásfokkal működik (ebben talán a világ élvonalába sorolhatjuk magunkat)." Igaz, van ehhez kiegészítés is: "Azt azért mindenképpen javasolnám, hogy egy nagy tapasztalatú ultrahangos szakember végezze a szűrést."
  4. Az eredeti cikkben kicsit más van, bár néhány fontos tényt abból sem tudunk meg.

Vannak folyamatok, ahol az ügyfél számára nem kérdés a folyamat minősége: elvárás a 100%-os, jó és megbízható eredmény. Főleg, ha van szakértő, aki szerint erre a folyamatnak, az eszközöknek és a folyamatban az eszközzel dolgozó embernek képesnek is kellene lennie...

Mondom ezt úgy, hogy az összes részlet nem ismert előttem, így kéretik mindezt fenntartásokkal kezelni. Az viszont elgondolkoztató, hogy manapság ha történik egy ilyen sajnálatos eset, nagyon gyorsan van valaki aki a hozzátartozókat rögtön perrel biztatja. Tiszta Amerika, de tényleg...


Nincsenek megjegyzések: