2009. augusztus 29., szombat


Nincs összefüggés a teljes lefedettség és a GDP között


Laurie Garrett Pulitzer-díjas szerző a The Lancet nevű orvostudományi folyóiratban fejtette ki nézetét, hogy az univerzális egészségügyi fedezet nincs összefüggésben egy ország GDP-jével. A kérdést azt teszi időszerűvé, hogy míg jelenleg éles viták folynak az Egyesült Államokban az egészségügy reformjáról, 47 millió lakos nem rendelkezik semmilyen egészségügyi fedezettel. Emellett további 25-45 millió lakosnak van elégtelen biztosítása, amely családi csődhöz vezetne egy jelentősebb betegség esetén. Tanulmányok rámutattak arra, hogy a 2005-ben csődöt jelentett amerikai családok fizetésképtelenségének legalább felét egészségügyi események okozták.

Ugyanakkor sok alacsony GDP-vel bíró ország mint Costa Rica, Kuba, Gambia és Gabon ért el említésre méltó lefedettséget, szemben olyan gazdagabb országokkal mint Kína, India és az Egyesült Államok. Azok az országok, amelyek a legnagyobb sikert érték el az univerzális egészségügyi fedezet stratégiáival három kérdésre voltak képesek válaszolni a legmagasabb politikai szinten:

• Mi az állam szerepe és felelőssége a lakosság egészsége tekintetében?
• Mi az egyén felelőssége saját egészsége tekintetében?
• Melyek az elfogadható külső felek, mi a szerepük/felelősségük?

Mexikó egy olyan államnak tekinthető, amely mindhárom kérdésre az egészségügyi kiadások növelésével válaszolt - a GDP 4,8%-áról 6,5%-ra 2003-tól 2006-ig. Az adóbevételek, munkaadói járulékok és az egyéni befizetések behajtására innovatív rendszereket hoztak létre. 2007-re a lefedett mexikói lakosság 20%-kal növekedett, az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele szárnyalt, a szegénységgel szembenéző háztartások száma erősen lecsökkent. Mexikó jó úton halad, hogy 2010-re elérje a teljes lefedettség célkitűzését, csak úgy mint Latin Amerika egésze, mely reménnyel szolgál Afrika, Közel-Kelet és Ázsia számára, hogy ők is tehetnek hasonló lépéseket.

A szerzők szerint egyre inkább teret nyer az univerzális egészségügyi fedezetnek a biztosítási rendszereken keresztül történő bevezetése, amelyek kezdetben speciális csoportokat vesznek célba, mint nők, gyermekek, szegények, végzetes betegségekben szenvedők. Pl. a Millenniumi Fejlesztési Célokhoz kapcsolódó új globális kampány térítésmentes szolgáltatásokat hirdet a gyermekek és nők számára hozzáférési korlátok nélkül. Ban Ki-Moon az Egyesült Nemzetek főtitkára a Globális Egészségügyi Fórumon tartott beszédében egyértelmű támogatását adta az univerzális egészségügyi fedezet törekvésének, valamint a szegény és sebezhető lakossági csoportok rövid távú megcélzásának. (SZL)

Forrás:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/161325.php



Nincsenek megjegyzések: