2009. augusztus 1., szombat













Szkeptikus blogon olvastam:
Ne perelj -érvelj

A Nagy Fermat-sejtés, A Nagy Bumm és a Kódkönyv – a rejtjelezés és rejtjelfejtés története című, magyarul is megjelent könyvek szerzője, tudományos újságíró darázsfészekbe nyúlt, amikor a világ első alternatívmedicina-professzorával karöltve könyvet írt a nem-konvencionális gyógymódokról.

A Brit Kiropraktikai Társaság beperelte Simon Singh tudományos írót, mert egy éve a The Guardian című újságban tudományos kritikát fogalmazott meg a kiropraktikai módszerrel kapcsolatban. Nem ez az első eset, hogy az alternatív medicina képviselői, szervezetei jogi eszközökkel lépnek fel a kritikusokkal szemben. A speciális hitelrontási jogrend miatt főleg Nagy-Britanniában ez lassan oda vezet, hogy a lapok tartózkodnak az ilyen témák tárgyalásától, ez pedig a véleménynyilvánítás szabadságának komoly korlátozásához vezet.

Az elmúlt hónapokban Ki a hitelrontási perekkel a tudományból! szlogennel nemzetközi mozgalom indult, amelyhez hamarosan több mint 15 ezren csatlakoztak, köztük neves tudósok és közéleti személyiségek is. Ezen a héten tiltakozásképpen a világ sok országában leközlik Singh kicsit módosított cikkét, amelyet a folyamatban levő per miatt a Guardian weboldalán már nem lehet olvasni. Mi is csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez.

Csigolya-rigolya*

Néhány alkalmazója szerint ez egy mindenható gyógymód, de a kutatások azt valószínűsítik, hogy a kiropraktikai kezelések eredményessége eléggé bizonytalan; ráadásul akár halálos következményei is lehetnek – állítja Simon Singh.

Valószínűleg meglepődik, ha megtudja, hogy a kiropraktika megalapítója, Daniel David Palmer szerint a betegségek 99 százalékát az elmozdult csigolyák okozzák. Palmer az 1860-as években kezdte kidolgozni elméletét, mely szerint a gerinc szinte minden kór kialakulásával kapcsolatban van, hiszen a gerincben futó idegek kötik össze az agyat a test többi részével. Ezért bármilyen elmozdulás a test távoli részében is problémát okozhat.

Palmer első kiropraktikai beavatkozásával állítólag meggyógyított egy férfit, aki tökéletesen süket volt már 17 éve. A második beavatkozása nem kevésbé volt különös: azt állította, hogy egy elmozdult csigolya helyretételével kikezelte egy páciensét a szívproblémájából.

Úgy gondolhatnánk, hogy a mai kiropraktőrök a különféle gerincproblémák kezelésére korlátozzák a módszerüket, de bizony vannak páran, akik elég különös elméleteket vallanak. A fundamentalisták azt állítják, hogy bármit tudnak kezelni, beleértve a gyermekek kólikáját, alvási és táplálkozási problémáit, visszatérő középfülgyulladását, asztmáját vagy folyamatos sírását – márpedig erre szemernyi bizonyíték sincs.

Azért állíthatom bizonyossággal, hogy ezek az állítások teljes képtelenségek, mert nemrég írtam egy könyvet az alternatív medicináról Edzard Ernsttel, a világ első alternatívmedicina-professzorával. Ő maga is tanult kiropraktikát, és használta is mint orvos. Ekkor kezdte érezni, hogy szükség lenne egy kritikus elemzésre. Más munkái mellett 70 olyan klinikai vizsgálat kapcsán nézett utána a bizonyítékoknak, amelyeket a kiropraktika gerincproblémáktól eltérő javallatairól folytattak le. Nem bukkant olyan eredményekre, amelyek igazolták volna a kiropraktika hatásosságát ilyen esetekben.

No de mi a helyzet a kiropraktikával a gerincproblémák kezelésével kapcsolatban? A gerincoszlop manipulálása javíthat néhány problémán, de az eredmények vegyesek. El kell mondanunk, hogy az ilyen problémák kezelésében a hagyományos módszerek – mint például a fizikoterápia – sem mutatnak egyértelmű eredményeket. Ennek ellenére még mindig a konvencionális módszerek a preferáltak, mert a kiropraktika komoly veszélyekkel jár.

2001-ben egy öt tanulmányt áttekintő értékelés azt fedte fel, hogy a kiropraktikai kezelést kapott páciensek durván fele észlel időszakos mellékhatásokat, mint pl. fájdalom, zsibbadtság, merevség és fejfájás. Ezek viszonylag kis hatások, de a gyakoriságuk nagyon magas, és ezt kell arányosan összevetni a kiropraktikai kezelés korlátozott előnyeivel.

Problematikusabb, hogy a kiropraktikai technikát fémjelző intenzív, apró mozdulatok sokkal nagyobb rizikót is jelentenek. A gyors, erős nyomás a csigolyailleszkedéseket a természetes határokon túl is elmozdítja. Ez a páciensek zöme esetében biztonságos módszer, de mások sérüléseket szenvedhetnek.

Még rosszabb, hogy a nyak manipulálása megsértheti a gerinchez közeli artériákat, amelyek az agy számára a vért szállítják. Az úgynevezett nyaki disszekció (az artéria falának sérülése) a vérutánpótlás zavarához és végül szélütéshez vezethet, halállal járhat. Mivel az artériafal sérülése és az agy vérellátásának elakadása között idő telhet el, ezért sok éven keresztül a kiropraktika és a szélütés közötti kapcsolat rejtve maradt. Az elmúlt időszakban azonban felismertek olyan eseteket, amelyek során bizonyosan a gerincmanipuláció volt az artériasérülés oka.

Laurie Mathiason húszéves kanadai pincérnő volt, aki 1997–1998 között 21 alkalommal járt kiropraktőrnél deréktáji fájdalmai miatt. Utolsó előtti kezelése során a nyakában jelentkező merevségre panaszkodott. Aznap este az étteremben elejtegette a tányérokat, ezért visszament a kiropraktőrhöz. Ahogy a kiropraktőr masszírozta a nyakát, Mathiason elsírta magát, szeme forogni, szája habzani kezdett, teste összerándult. Kórházba rohantak vele, ahol kómába esett és három nap múlva meghalt. A vizsgálat során a halottkém megállapította: „Maurie halálát az elhasadt artéria okozta, ami a kiropraktőr által végzett nyaki manipulációval hozható összefüggésbe.”

Ez az eset nem egyedi. Csupán Kanadában számos más nő halt meg, miután kiropraktikai kezelést kapott, és Edzard Ernst körülbelül 700 súlyos esetet azonosított az orvosi szakirodalomban. Ez komoly aggodalomra kell hogy okot adjon az egészségügyi dolgozók körében, főleg mivel a bejelentések hiánya miatt az esetek valós száma jóval magasabb lehet.

Ha a kiropraktika gyógyszer volna, és ilyen súlyos mellékhatásai lennének, miközben ennyire kevéssé volna igazolt a gyógyhatása, minden bizonnyal kivonnák a forgalomból.

Simon Singh Londonban élő tudományos író, Edzard Ernst szerzőtársa a Trükk, vagy kezelés? Az alternatív medicina próbája (Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial) könyvben. Ez a cikk annak a The Guardianban megjelent cikknek a módosított változata, amely miatt a Brit Kiropraktikai Társaság hitelrontás miatt beperelte Singhet.


A fentebb újraközölt cikkből csak a per tárgyát képező mondat hiányzik. Ebben a szerző azt tette szóvá, hogy a Brit Kiropraktikai Társaság hogyan adhatja a nevét ilyen bizonyítatlan kezelésekhez. A pert azért indították, mert a társaság szerint Singh megfogalmazása azt sugallta, hogy szándékosan vezetik félre a pácienseket. A kérdés maga – azaz hogy vajon hatásosak-e ezek a kezelések – nem képezik a per tárgyát.

Megjegyezzük, hogy a brit viszonyoktól eltérően Magyarországon gerincmanipulálással járó kezelést csak orvos végezhet. Ezen orvosok nagy része mozgásszervi problémák kezelésére ajánlja a módszert – kár, hogy felhasználják a „kiropraktika” kifejezést. Mindenesetre azért bőven találunk olyan weboldalakat, amelyek a kiropraktika eredeti, palmeri értelmezését hirdetik.


Megjegyzések, ajánlott linkek

* Singh eredeti cikkének címe "Beware The Spinal Trap" egy lefordíthatatlan szójáték. A "sipnal tap" gerinc lumbálást jelent, a "trap" pedig csapdát. Tehát szószerint valami ilyesmi: "Óvakodj a gerinc csapdától!". Ennek persze így még annyi értelme sincs, mint az én szabad fordításomnak: "Csigolya-rigolya".

Simon Singh eredeti cikkét a per miatt a Guardian eltávolította a weboldaláról, de az egy szerveren archíválásra került és elérhető. A cikk nálunk is lehozott változatát ezen a héten tiltakozásképpen rengeteg fórumon újraközlik. Egy gyors keresés a Google-on rávilágít az akció kiterjedésére.

A Brit Kiropraktikai Társaság, amelyik beperelte Simon Singht – The British Chiropractic Association. A társaság Boldog családok című brosúrája is javasolja a Singh cikkében említett gyerekbetegségek kezelésére a kiropraktikai módszert. A brosúra már csak az internetes archívumoknak köszönhetően tölthető le, a társaság weboldaláról eltűnt.

Professor Edzard Ernst kiropraktikával kapcsolatos elemző cikkei megtalálhatók a PubMed-en.

Tudomány a bíróságon – Ne perelj, érvelj! (Magyar Narancs XXI. évf. 31. szám, 2009. július 30.). Részletes ismertető a tudományos kritika hitelrontásként való kezelésének gyakorlatáról.

Ki a hitelrontási perekkel a tudományból! A Sense About Science által kezdeményezett mozgalom, amelyhez már több, mint 15 ezren csatlakoztak.

Budapest Kiropraktika Központ – a weben elérhető információk szerint palmeri, azaz eredeti értelemben használják a kiropraktikát, az elavult filozófiával és a folyamatosan javasolt kezelésekkel. Ennek ellenére főleg mozgásszervi panaszokra ajánlják a módszert, bár más hivatkozások már említik asztma, gyomorbántalmak, menstruációs problémák, látászavarok kezelését is.

Ormos Intézet – a weben elérhető információk szerint a kiropraktikát, manuális medicinát mozgásszervi megbetegedések kezelésére ajánlják, és csak történelmi háttérként hivatkoznak Palmerre.

Nincsenek megjegyzések: