2009. augusztus 8., szombat










Őssejt kóklerek

A napokban nyilvánosságot kapott őssejt-botrány igazából túl sok meglepő és ismeretlen elemet nem tartalmazott. Tudtuk, hogy hasonló és empirikusan szintén soha nem bizonyított "gyógymódokat", igen megkérdőjelezhető módon, már évek óta nyomattak Kínában és a dolog terjedőben van. (Egy tavaly decemberben megjelent tanulmány a magukat interneten hirdető "őssejt klinikákat" vette górcső alá és arra jutottak, hogy a honlapokon megjelenő állítások szinte sosem felelnek meg a valóságnak. Az esetleges veszélyeket vagy meg sem említik, vagy bagatelizálják, soha nem vallják be, hogy jobb esetekben is csak nagyon kezdetleges klinikai fázisokban levő gyógymódokról van szó, néha pedig egész egyszerűen hazudnak - pl. Parkinson kezelésre semmilyen empirikus adat nincs, de ettől még sokan simán ezt állítják.) Hogy Magyarországon feltűnt a jelenség, az szinte várható volt: nem vagyunk sziget, itt is megvoltak minden korban azok az emberek, akik más félelmeiből és nyomorúságából akartak kígyóolaj árusítással pénzt csinálni.

Amikor a tudományos közösség valóban izgatott az őssejtek hordozta lehetőségek miatt, az könnyen megjósolhatóan a bulvárlapok "tudományos" oldalaira is leszivárog valamilyen formában. A gond csak az, hogy ekkora nem marad sokkal több belőle, mint hogy az őssejtekkel a kutatók csomó betegséget meg akarnak gyógyítani, ami arra nem elég, hogy az olvasó megértse miért is nehéz őssejtekkel dolgozni, milyen veszélyek vannak, stb., de arra igen, hogy később könnyen elkápráztassák a nagggyon tudományosnak ható hirdetések. Így megy ez.

Ami talán meglepő, hogy az őssejt kufárok "szakmai" szövegei, tudományos szempontból mennyire megalapozatlanok, milyen bődületes ostobaságról és hozzánemértésől árulkodnak. Amolyan "case-study"-ként itt van az "Olimpiq Stem x Cell" termékcsalád, amelyet forgalmazója a szerény ossejtterapia.hu nevet viselő honlapon hirdet.

Először is, ha megpiszkáljuk, akkor már az alapoknál érezhető, valami nagyon nem stimmel. "Az őssejt kétféle típusát különböztetjük meg: felnőtt és embrionális. A felnőtt és az embrionális őssejtek nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek csak a felnőtt őssejteket nehezebb a csontvelőből elkülöníteni", hirdetik bőszen, és ebből máris teljesen nyilvánvaló, hogy valami különös ok miatt csak a vérképző őssejteket (HSC) tekintik felnőtt őssejtnek, ami nyilván elszomorítaná azon kollegáim ezreit, akik történetesen egy más szövetben keresik-kutatják az őssejteket. Továbbá az is evidens, hogy ilyen leszűkítés után egyszerűen nem felel meg a valóságnak az, hogy "az őssejt [...] minden más sejtté át tud alakulni." Természetesen van az őssejteknek egy olyan típusa ami rendelkezik ezzel a képességgel, de az nem a mezei csontvelői HSC.

A fentieknek méltó párja a Kánaánt ígérő "klinikailag igazolt, hogy az őssejt szám növelésével, működésképtelen szerveink is újraépülhetnek, visszakaphatják eredeti funkciójukat" szösszenet. Azon túl, hogy klinikailag még csak néhány szervre igazolt, és állati modellekben is csak egy kicsit többre, ez a kijelentés elkendőz egy nagyon fontos biológiai tényt: az őssejtek csak akkor hozhatnak regenerálódást, ha megfelelő módon osztódnak és utódsejtjeik adott módon differenciálódnak.

Egy olyan szer esetében, amely nem kevesebbet ígér, mint hogy "a hatóanyag szervezetbe kerülése után 1-3 órával a perifériás vérben lévő őssejtek száma legalább 75%-kal növekszik", azt gondolnánk, hogy klinikai kísérletek hosszú évei, mérvadó publikációk tucatjai állnak rendelkezésünkre, hogy a forgalmazott kapszula kétségtelenül figyelemreméltó (még ha csak HSC-kre koncentrálunk is)hatását alátámasszák. Ilyenről azonban szó sincs. Van valami ködösítés, hogy bizonyos Szabó Gyula pécsi kutatócsoportja mi mindent elért (lásd alább), de a leglényegesebb információ szinte észrevétlenül lapul a szövegben: nem gyógyszerrel állunk szemben, hanem "étrend kiegészítővel". És ha ezt elolvassuk, akkor jó néhány további információ is a helyére kerül. Ezért nincs OGYI, csak OÉTI engedélye a szernek, ezért lehet szinte végtelen ideig szedni, és ezért szerepel a lap legalján, hogy a szer "nem szándékozik diagnózist állítani, kezelni és/vagy gyógyítani betegségeket". Nem orvosokkal, kutatókkal állunk szemben, hanem szimpla pénzhajhász nutricionistákkal. (Nutricionistákkal, akik ahhoz is lusták, hogy annak utánna nézzenek: az antioxidánsokról mára kiderült, egyáltalán nincs olyan pozitív hatásuk, mint régen hirdették, sőt, különben nem ezzel reklámozznák a terméküket.)

A cápaporcból, gyümölcsök, gyógynövények, és konyhanövények kivonatából álló gumibogyószörp összekutyulását egyébként, a honlap beszámolója szerint, a már emlegetett pécsi kutatócsoport eredményei alapozták meg. Nos, az egy dolog, hogy a nemzetközi publikációs adatbázis, a PubMed tanúsága szerint Szabó Lászlók általában nem foglalkoznak őssejtekkel. De a PTE honlapján csak egyetlen "Szabó László" szerepel, Dr. Szabó László Gyula, a Növényélettani Tanszék és Farmakognóziai Intézet munkatársa, akinek életrajza szerint a munkássága eddig koránt sem terjedt ki az őssejtkutatásra.

Ha pedig ezen a ponton esetleg már-már bizonyossággá érik bennünk a gyanú, hogy az Olimpiq kapszulák, a hirdetésben foglaltakkal ellentétben, nem növelik meg a csontvelői őssejtek számát és nem csökkentik az onkogének expresszióját, akkor ideje a jó hírrel is szembesülnünk: talán jobb is, hogy nem.

Hiszen a csontvelői sejtek nyakló nélkül való szaporodása egyenes úton vezetne a leukémia felé, az ún. daganat okozó onkogéneknek pedig általában nagyon fontos szerepük van a sejt életében. Nem az a baj, ha kifejeződnek, hanem ha mindenféle kontroll nélkül fejeződnek ki. Így, ha egy egészséges szervezetben lecsökkentenénk az expressziójukat, azzal könnyen bajt okozhatnánk.

Az Olimpiq valószínőleg nem több mint ártalmatlan zöldséggranulátum. Nem káros, de annyi haszna biztos nincsen, mint amit a hirdetői állítanak és ami indokolttá tenné a több ezer forintos árat. És ezen a ponton a dolog fogyasztóvédelmi kérdéssé válik: hagyható-e, hogy a sok esetben alulinformált publikum megfizesse naivsága, tájékozatlansága árát? A válasz nem és ideje lenne az őssejt kóklerek minden fajtáját ennek megfelelően kezelni.

Arról nem is szólva, hogy a piti botrányokkal, kisebb nagyobb lódításaikkal, előbb-utóbb sikeresen lejáratnák az egyébként tényleg ígéretes őssejtkutatás egészét.


http://criticalbiomass.freeblog.hu/


Nincsenek megjegyzések: