2009. augusztus 10., hétfő

Onkológiai ellátás: durvul a vita



Az intézet főorvosai valamint a főigazgatói tanács tagjai kikérik maguknak az OOI-t ért "sunyi" támadást.


Egyre élesebb hangúvá válik a rákbetegek ellátásáról, a Népszabadság augusztus eleje cikke nyomán kirobbant vita. Ezzel kapcsolatban az alábbi nyilakozatott juttatták el szerkesztőségünkbe az Országos Onkológiai Intézet főorvosai, illetve főigazgatói tanácsa.



"Mi, alulírottak, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosi kara, az Intézet és saját becsületünk, az igazság, rettegésbe kergetett betegeink és a megtévesztett magyar közvélemény korrekt tájékoztatása érdekében felelősségünk tudatában és hivatásunknak megfelelően kijelentjük:


1. Az Országos Onkológiai Intézet minden hozzá forduló betegéről hiánytalanul gondoskodott

2. 16 ezer fekvő és több, mint fél millió járó betegünk 20 %-a fővárosi, 80 %-a vidéki

3. Az Intézetben ellátott betegszám 15 év alatt több, mint kétszeresére - tavaly és tavaly előtt is 8 %-al – nőtt anélkül, hogy az Intézet bővülni tudott volna, bár reméljük, hogy erre hamarosan sor kerül.

4. Téves a közlés, hogy az Intézet 6 milliárd forintos fejlesztést kapott. Az NFÜ-höz benyújtott pályázatot még alá sem írták, nemhogy a fejlesztés lezajlott volna.

5. Ebben a helyzetben az Intézet vezetése a főorvosi karral sokszor konzultálva és velük teljes egyetértésben az alábbi döntést hozta a jelenlegi hatályos magyar törvények szerint azt 100 %-ban betartva:
- az Intézet azonnal ellátja az összes területéhez tartozó beteget, és minden olyan betegek, akinek a kezelése csak az Intézetben biztosítható (az összes beteg kb. 15 %-a)
- az Intézet előjegyzi és ellátja mindazokat a betegeket is, akiknek az ellátását a törvény más területileg illetékes egyetemhez, vagy súlyponti kórházhoz rendeli (a betegek kb. 85 %-a). Ha azonban a megnyúlt előjegyzési idő a gyógyítás eredményét károsan befolyásolná, az érintett osztályok a területileg illetékes onkológiai centrumba irányítják megfelelő terápiás javaslattal a betegeket. Ha azonban a beteg mégis kéri felvételét, vagy az érintett onkológiai centrum bármilyen okból nem vállalja, az Intézet ezeket a betegeket is ellátja (az összes beteg 1 % alatti hányada). A fenti szempontok mérlegelése a betegfelvétel kialakításában az osztályvezetők kompetenciája.

6. Az utolsó hivatalos adat szerint (2008.) az Országos Onkológiai Intézet az összes betege 0,6 %-át küldi tovább, amely a hazai kórházak között messze a legkisebb arány.

7. Nem igaz tehát az, hogy az Intézet elküldi a vidéki betegeket, vagy azok többségét. A fordítottja igaz.

8. Nem igaz az, hogy az Intézet nem látja el vagy nem gondoskodik betegei kezeléséről. Az Intézet a legmagasabb európai színvonalon látja el összes betegét, és minden betegről gondoskodik, így a sajtóhír fordítottja igaz.

9. Nem igaz a cikk sunyi sugallata, miszerint az Intézet vezetői lelkiismeretlenül jártak el. A fordítottja igaz, morálisan rendkívül megterhelte az Intézet vezetőit, személy szerint minket is a fenti betegfelvételi rend kialakítása, de közös véleményünk az, hogy ez az egyetlen lehetséges megoldás a jelenlegi gazdasági helyzetben, amely lehetővé teszi minden beteg ellátását.

10. A jelenlegi hatályos törvényeket és a rendeleteket nem az Intézet főigazgatója hozta, hanem tudomásul veszi, és ezek szerint jár el. Alantas a szándék a főigazgató ellehetetlenítésére és bemocskolására. Mi mindannyian, akik több évtizede vele dolgozunk, ezer munkatársa és több ezer betege, bizonyítjuk azt, hogy minden körülmények között sokszor személyes érdeke ellenére, és egészsége rovására képviselte a rákos betegek érdekeit és csak azt képviselte. Vezetése alatt lett az Intézet Európa egyik vezető centruma. Az Ő vezetése nyomán vált az Intézet csábító örökséggé. A legvégsőkig mellette állunk, és visszautasítunk minden ellene irányuló sunyi szándékot. Visszautasítjuk ezen túlmenően az Intézetet és annak dolgozóit is besározó valótlan és téves csúsztatásokat. Nem igazak és mélyen sértenek Mindnyájunkat, akik életünket tettük fel a rákos betegek gyógyítására.

11. Az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztálya 2008. január 1. – december 31. között 981 műtétet végzett. 2009. január 1. – december 31 között a műtéti kontingens 1400 műtét. Nem igaz tehát az az állítás, miszerint csökkent a nőgyógyásztati osztályon az operálható betegek száma, az az igazság, hogy a kontingens jelentősen nőtt. Hozzá tesszük, hogy a 2009. augusztus 1-ig 781 műtétből 246 jóindulatú volt. A jelenlegi várólista 72 beteg előjegyzését tartalmazza. Említésre méltó, hogy a nőgyógyászati rákok összes típusának előfordulási gyakorisága Magyarországon évente kb. 3000, közülük 2500-2700 igényel műtétet. Az Intézet nőgyógyászati osztálya 1400-as évi műtéti kapacitása, az összes magyarországi rászoruló rákos beteg kb. felének az ellátására nyújt lehetőséget.

Nem igaz tehát az az állítás, hogy az Intézet Nőgyógyászati Osztálya rákényszerült olyan betegek elküldésére, akit csak itt lehetett volna megoperálni. A rendelkezésre álló kontingens bőven lehetővé tette az ide forduló betegek ellátását.

Végezetül mi, akik egész életünket fordítottuk a legnehezebb betegek kezelésére sokszor rendkívül nehéz körülmények között, tudomásul vettük a rajtunk kívülálló okok miatt létrejött helyzetet és megkerestük a betegek számára legmegfelelőbb megoldást.

Tiltakozó szavunkat hitelesíti egész életünk és az a sok tízezer beteg, akit kezeltünk. Az Ők és, millióra rugó baráti körük és családjuk véleményét hamis cikkekkel megváltoztatni nem lehet, de bizonytalanságot kelteni igen.

Az Ő megnyugtatásukra adjuk ki elsősorban ezt a közleményt. Az Országos Onkológiai Intézet el fogja látni feladatát változatlan színvonalon, mint ahogy eddig is tette.

Budapest, 2009. augusztus 10."

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatói tanácsa nyilatkozatban cáfolja a Népszabadság augusztus 6-i számában megjelenteket. Mint írják, annak állításait nem tartja a valóságnak megfelelőnek.

"Az Országos Onkológiai Intézetben kb. ezer munkatárs dolgozik, sokszor erejükön felüli munkát végezve. Az általános gondok és nehézségek mindenkit súlytanak, azonban az Intézet vezetése, az osztályvezető főorvosi karral teljes egyetértésben alakította ki struktúráját, amelynek végeredménye képpen minden beteg korrekt ellátásáról gondoskodni lehet.

Az Országos Onkológiai Intézet a fenti tények és az igazság birtokában kijelenti, hogy az eredeti cikk állításai valótlanok.

A közleményt betegeink és a közvélemény pontos tájékoztatására adtuk ki."

2009-08-10 16:20

Weborvos



Se diagnózis, se terápia

Az elmúlt héten az Onkológiai Intézet nőgyógyászai voltak napirenden. Az eredeti NOL cikkben volt egy mondat, amely így szól:

"Az onkológiai intézetben csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget küldenek el. A sebészet, illetve a patológia is sorra utasítja vissza a pácienseket."

Ennek magyarázata a következő:

A finanszírozási szabályok miatt a patológiai osztály az eltávolított daganatok korrekt vizsgálatát pénzhiány miatt nem végezheti el.

Ennek azért van jelentősége, mert a korszerű gyógyszereket az OEP sok esetben CSAK korrekt szövettani vizsgálati eredményt követően finanszíroz.

Budapest kiemelt kórházaiban a patológiákon ugyanezen szabályok miatt a vizsgálatok sorban állnak le.

Újabb várólista-típus várható.



giulio

Nincsenek megjegyzések: