2009. augusztus 26., szerda


JÓTEVŐINK

Magyar cím: A pénz - avagy hogyan tette tönkre az IMF Törökországot és Argentínát
Angol cím: The Money
Megjelenése: 2003

Angolul beszélő kanadai film, ráégetett magyar felirattal (2003)
Rendező: Isaac Isitan, Carole Poliquin



Google Video rip.



"Ha az emberek igazán ismernék az eljárást, melynek révén a pénzt létre hozzák, a rendszer nem tartana ki tovább, 24 óránál!"
/Henry Ford/



A 40 milliós, természeti értékekben gazdag Argentína a Föld 8. legnagyobb országa. Az ország legutóbbi katonai diktatúrája 1976-tól 1983-ig tartott és az ország külföldi eladósodásával járt. Az ország gazdasága egyre inkább a külföldi hitelezők kezébe került. 1990-ben hiperinfláció kezdődött. A peso egyre értéktelenebbé vált és az országba egyre több dollár áramlott be. Később az argentin kormány az emberek bankban lévő pénzét befagyasztotta, az emberek nem tudták azt kivenni. 2001.-ben Argentína az eddigi legsúlyosabb gazdasági válságába esett. Ennek eredményeként december 20-án heves utcai zavargások törtek ki, a tömeg megütközött a rendőrséggel, 29-en meghaltak.

A 70 milliós Törökországra 2001-ben szintén súlyos gazdasági válság köszöntött. Többheti kisebb-nagyobb sztrájkok, utcai tüntetések után, 2001. március 31-én az ország több nagy városában több százezres tüntetések zajlottak le, a tüntetők több helyen utcai harcokba kezdtek a rendőrséggel. Április 11.-én Isztambulban 50 000 polgár megrohanta a török parlamentet. Többen felgyújtották saját magukat. A börtönökben éhségsztájkoló mozgalom alakult ki. E filmet e válságok idején forgatták e két országban.

A filmrendezői a krízis gyökerét derítik fel: a Nemzetközi Valutaalapot vádolják a két ország gazdaságának szétverésével. Az argentin kormány végül is felfüggesztette az ország külső adósságainak a fizetését, az emberek pedig helyi pénz hoztak létre, a Kreditet, hogy a válsághelyzetben tudjanak egymáson és saját magukon segíteni, amikor az eredeti pénzüknek már nem volt értéke. A film mindezen túl bemutat egy Egyesült Államokbeli helyi pénzt is, az Ithaca-t.

Szóval, mire számítsunk?


Nincsenek megjegyzések: