2009. április 1., szerda


KORBÁCS

Évek óta a kormány egyik kedvenc szórakozása az egészségügyben dolgozók, elsősorban az orvosok basztatása, a leghülyébb, felesleges, betegellenes jogszabályok gyártásával, számonkérésével. A banda egy darabig tűrte, de egyre többen döntenek úgy, hogy ennél akárhol jobb lesz, és itthon hagyják a döglődő szakmát, a betegekkel és a hülye vezetéssel együtt. Mindennapi tapasztalat a háziorvosi rendelőben az elképesztően rossz kórházi/szakrendelői viszonyokra utaló panaszkodás. Sajnos a betegek csak nekünk mernek panaszkodni. A kormány meg úgyis tudja. Remélem, belefulladnak a saját mocskukba, amit maguk alá eresztettek. A legmodernebb kórház, vagy OTI sebészet sem fog működni személyzet nélkül. Az meg ennyiért már nem kapható. Ha pedig nem lesz rugdalható teve, a korbácsot legfeljebb maguknak dughatják fel.


"Óriási létszámhiány az egészségügyben

Míg korábban a finanszírozhatóság tűnt az egészségügy hosszú távú meghatározó kérdésének, mostanra a létszámhiány okozhat ugyanekkora vagy még nagyobb problémát - írta keddi számában a Napi Gazdaság az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke által rendelt tájékoztatóban megállapításaira hivatkozva.

A munkaerőgondokat a demográfiai változások, a technológiai fejlődés, az igényekre nehézkesen reagáló lassú képzés, valamint a globális hiány miatti elszívó hatás okozza - tartalmazza a napilap cikke. Az egészségügyben dolgozók létszámhelyzetéről szóló tájékoztató szerint arról nincs pontos adat, hogy valójában hányan helyezkednek el külföldön, a külföldi munkához igazolást kérők számában azonban tavaly érzékelhető volt a megugrás. Az elmúlt évben 2007-hez képest majdnem negyedével több volt a kérelmező - írta a lap. A cikk kitért arra is, hogy a számok alapján a legrosszabb helyzet az általános ápolóknál lehet, ezen a területen a dolgozók száma az elmúlt öt évben mintegy 900 fővel csökkent."

MTI


A pályaelhagyás mindennapos

"Egyre gyakoribb, hogy rezidensek ügyelnek szakorvosi felügyelet nélkül, akár felvételes osztályon is. Az orvosjelöltek leginkább kényszerből vállalják az inspekciót, legyen az kardiológia, aneszteziológia vagy gyermekosztály. Ez rendkívül veszélyes - állítják szakemberek -, ráadásul sok esetben törvénytelen is."


Giulio
A KASSZAORVOSI SZERVEZET KÉRDEZ

Gondolkodom, tehát vagyok

Országos Szakfelügyeleti Módszertani Iktatószám: OSZMK 4-04/2009.
Központ Tárgy:Kötelező Prevenar oltási rend
Dr Brunner Péter
Főigazgató főorvos


Tisztelt Főigazgató Úr!

Az 1997. évi CLIV. tv. 57.§ (2) szerint:" A miniszter rendeletben határozza meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek esetében a) életkorhoz kötötten, b) megbetegedési veszély esetén, illetőleg c) külföldre történő kiutazás esetén a kiutazó költségén kötelező védőoltás elrendelésének van helye."

58.§ (10) Ha a védőoltásra kötelezett személy a védőoltás adásával összefüggésben súlyos egészségkárosodást szenved, megrokkan vagy meghal, őt, illetve általa eltartott hozzátartozóját az állam kártalanítja. A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről a megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető térítésmentes védőoltások körébe sorolja a 2 éven aluliak pneumococcus oltását.

E rendelet 7. §. (5) szerint: A pneumococcus megbetegedés ellen a 2. életévüket be nem töltött gyermekek az OEK ML-ben foglalt oltási rend és az orvosszakmai szempontok figyelembevételével térítésmentes védőoltásban részesíthetők. Az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokról a 18/1998. NM rendelet 5.§ (1) bekezdése rendelkezik,amiben a Prevenar nem szerepel,így kötelező életkor az oltás beadására nem állapítható meg. Az OEK 2009.márciusi módszertani levele szerint „2009. április elsejétől a 2008. október elseje óta önkéntesen adható, térítésmentes pneumococcus oltóanyaggal történő oltásokat folyamatos oltási rend szerint kell végezni. A 2009. január 31. után születetteknél a pneumococcus oltásokat be kell illeszteni az oltási naptárba a folyamatos oltások közé. 2009. április1-től az alapimmunizálást betöltött 2 és 4 hónapos korban a DTPa+IPV+Hib oltásokkal egyidejűleg kell végezni."

De a 18/1998. NM rendelet 5.§ (4) A háromnál több betegség ellen egyidejűleg végzett immunizáció kizárólag kombinált oltóanyaggal végezhető! Dr Falus Ferenc országos tisztifőorvos 2008.09.29.-én kelt levele szerint (iktatószám:OTH 290-26/2008) „a 2 év alatti gyermekek részére történő pneumococcus elleni védőoltásokról szóló 36/2008 (IX.23.EüM rendelet 2.§-a intézkedik. A pneumococcus elleni térítésmentes védőoltásokra az 1997 évi CLIV törvény 58§ (7) nem vonatkozik,tehát a kártalanítás felelőssége nem a magyar államot,hanem az oltóanyag gyártóját és az oltóorvost terheli." Az oltóorvos kötelező felelősségbiztosítása kiterjed a védőoltás beadására."

Tisztelt Főigazgató Úr!

A háziorvosi tájékoztatás után, orvosszakmai szempontok figyelembe vételével, az oltás alkalmazási előiratában tett ajánlások alapján a szülő és a háziorvos együttesen határozza meg a nem kötelező védőoltás beadásának idejét, vállalja az oltás beadása utáni esetleges szövődményekért a felelősséget. Hogyan határozható meg és tehető kötelezővé módszertani levéllel egy nem kötelező védőoltás oltási rendje anélkül,hogy a fent hivatkozott 1997 évi CLIV Törvény felelősségvállalásra és kártalanításra vonatkozó rendelkezései egyidejűleg nem módosulnak? Amíg az OEK ML és a védőoltásokrók rendelkező jogszabályok egymásnak ellentmondanak az oltóorvosok saját felelősségükre csak az eddigi gyakorlatnak és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végezhetik tevékenységüket. Csak a módszertani levélben szereplő oltási rend szerint beadott Prevenar oltások vehetők igénybe térítésmentesen?

Szeged,2009-03-30.

****

Comment:

A TB által nem finanszírozott védőoltások nem vehetőek térítésmenetesen igénybe, de tekintettel a közhivatal betöltéséhez szükséges/és elégéséges 90-es IQ-ra, akadhat nem kevés olyan orvos is, aki ezt nehezen érti.:-)


Giulio
TÜSKE

Nem állhatom meg, hogy ne mondjam el, az általam az elmúlt 5-6 évben megkeresett hatóságok közül gyakorlatilag csak az EBF viselkedik európai módon. A többi a csürhe szintjén szédeleg szanaszét a legelőn, néha bőgnek egyet, pottyantanak, kérődzés folyamatosan megy, haladás semmilyen téren nincs. Vagy az EBF futott nagyon előre, vagy a többiek vannak nagyon-nagyon lemaradva.



Giulio


Nincsenek megjegyzések: