2009. július 8., szerda


A szcientológus Lenkei Gábor

Több száz fős hallgatóság figyeli Dr. Lenkei, azaz Lenkei Gábor könnyed hangulatú, néha Hofi Géza vicceit is előhúzó, jól megkomponált előadását egy délpesti szocreál lakótelep eldugott művelődési házában. A nézőtéren sok az élet által meggyötört, gyógyírt váró nyugdíjas, de akad több makkegészséges fiatal is, miközben jó néhány olyan szerencsétlen ember is felfedezhető a közönségben, akiről első ránézésre is látható, hogy beteg. E vegyes társaság csillogó szemekkel figyeli a hatalmas emelvényről igét hirdető mestert.

A kétórás előadást követő dedikáláson aztán kéttucat idősebb asszony támadja le betegségével kapcsolatos kérdésekkel Lenkeit, aki rutinosan kezeli az ügyet. Elmondja, hogy ő nem gyógyít, nem az adott betegségre ad gyógyszert, hanem az egészség szintjét, az életerőt növeli meg, döntően vitaminkészítményei révén. „Az így megerősödött szervezet pedig nagyobb eséllyel harcol a betegség ellen” – hangzik az érvelés.

A művelődési házhoz érkezők többsége láthatta, amint az étterem teraszán a doktor úr több cigarettát is elszívott, nem törődve a látszattal. Az egészségről sajátos szemszögből prédikáló Lenkei hitelességét sokak számára mégis az teszi igazán kérdésessé, hogy ő az egyik legismertebb hazai szcientológus.

A meggyőződéses szcientológus orvos, Lenkei Gábor nem csupán a hatóságokkal való macska-egér játékot folytatja, hanem egyesületet is életre hív igaza védelmében.  Fotók: Szigeti Tamás

A meggyőződéses szcientológus orvos, Lenkei Gábor nem csupán a hatóságokkal való macska-egér játékot folytatja, hanem egyesületet is életre hív igaza védelmében.


Fotók: Szigeti Tamás

Megfigyelés alatt

A Szcientológiai Egyház megítélése több mint ellentmondásos. A magyar és a német nemzetbiztonsági hivatalok jó egy évtizede megfigyelés alatt tartják a szervezetet. Az szervezet visszásságairól könyvtárnyi irodalom gyűlt össze.

A legfontosabb véleményformálók, mint például a BBC, a Time Magazin, a Los Angeles Times vagy Richard Dawkins professzor és számos kiugrott egykori magas rangot elért tag egybehangzóan állítja: a kétes hírű L. Ron Hubbard scifi író alapította szervezet Amerikában diktatórikus felépítésű, agresszív módszerekkel terjeszti befolyását és zsigereli ki tagjait, továbbá célja nem elsődlegesen a hit gyakorlása és terjesztése, sokkal inkább a minél több pénz és politikai hatalom megszerzése, valamint az ellenzők elhallgattatása, minden lehetséges eszközzel.






Nem csak a Nemzetbiztonsági Hivatal, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is aggódik. Már 2005-ben is vizsgálatot folytattak a szcientológiához több szálon köthető Dr. Lenkei-készítmények, illetve az azt forgalmazó, ma 91 százalékban Lenkei Gábor birtokában lévő Free Choice Kft.-vel szemben. Ennek eredményeképpen betiltották a doktor számos vitaminkészítményének étrend-kiegészítőként történő forgalmazását.

A tisztifőorvos közleménye azzal indokolta Lenkei 22 féle vitamin és ásványianyag-készítményének betiltását, hogy azoknak magas a vitamin, Coenzym Q 10 és flavonoid tartalmuk, valamint élelmiszer-készítményben, étrend-kiegészítőben nem megengedett gyógynövényeket, növényi port és kivonatokat tartalmaznak.

Átcímkézés

A Figyelő megtudta Martos Évától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosától, hogy a 2005-ben kezdődött vizsgálatok óta a Free Choice Kft. tavaly novemberben új termékeket jelentett be. Ezek többségéről (18 termékről) bebizonyosodott, hogy ugyanolyan összetételűek, mint a korábban már betiltottak. Az étrend-kiegészítők forgalmazása csak bejelentéshez kötött, ezután forgalmazhatók. A szabályozás szerint az OÉTI csak ezt követően értékeli és vizsgálja a terméket, probléma esetén tájékoztatja az ÁNTSZ-t.

A Lenkei-cégek

A Free Choice Kft. Lenkei Gábor 91 százalékos tulajdonában van. A társtulajdonos Zarka Éva, aki a Heti Válasz 2007. augusztusi írása szerint az Értő Tanulásért Mozgalom Oktatási Kht. felügyelőbizottsági tagja, a Pazar Nők című szcientológus lap főszerkesztője.

Az idén április 21.-éig Zarka és Lenkei cégbírósághoz bejelentett lakcíme azonos volt, akkor utóbbi új lakcímet jelentett be. A Free Choice Books Kft., amely főként a Lenkei-könyvek kiadásával foglalkozik, Lenkei Gábor (88 százalék) és Lenkei Lili tulajdona.



Lenkei tehát megtalálta a megoldást: azon túl, hogy pereskedni kezdett a hatósággal, átnevezett termékeket. A betiltott Dr. Fit és Free Choice márkanevek eltűntek, és az „új” készítmények döntően Dr. Lenkei Életerő néven az Életerő Centrumra keresztelt és egyre terebélyesedő üzlethálózatban bukkantak fel. Itt a floridai Nulab Inc. által gyártott, és a Free Choice által forgalmazott szerek havi adagjai 5–10 ezer forintos áron kaphatók.

Érdemi hatósági intézkedés 2005 óta nem történt, sőt a Lenkei-üzletek a körúti központi bolt mellett több nagyobb bevásárlóközpontban (Sugár, Westend, Lurdy Ház) és Kecskeméten is megjelentek.

Bekeményít a hatóság

Az ÁNTSZ mostanra határozottabb cselekvésre szánta el magát; a Figyelő értesülései szerint a szolgálatnál nagyszabású akcióra készülnek a Lenkei-készítmények ellen. Több termék étrendkiegészítőként történő forgalmazását újra betilthatja a hatóság, és bírsággal is fenyegetheti a további forgalmazást.

Az ÁNTSZ törekvéseit támogatja a Legfelsőbb Bíróság áprilisban született, döntése is, amely igazat ad a hatóságnak.

Az utóbbi napokban azonban Lenkei Gábor is akcióba lendült: éppen az ÁNTSZ döntését megerősítő bírósági ítélet megérkezését követő napokban indult az üzlethálózat újabb teljes átmárkázása: a Lenkei Életerő Centrum feliratok helyét átveszi a Dr. Lenkei Vitamin felirat, továbbá új színek és logók jelennek meg. A hálózat üzletei június 23.-a óta zárva tartanak, a hivatalos indoklás szerint arculatváltás miatt. Maga Lenkei a lapzártáig nem válaszolt a Figyelő kérdéseire.

Százszoros dózisok

A meggyőződéses szcientológus orvos nem csupán a hatóságokkal való macska-egér játékot folytatja, hanem egyesületet is életre hív igaza védelmében. Erről a már említett előadásán szólt. „A Jog az Egészségért Egyesület célja az lesz, hogy kikényszerítse az emberek szabad döntésének jogát” – mondta Lenkei, aki a közönség előtt részletesen elemezte vitaminkészítményeinek betiltását is.

A szakemberek szerint a javasolt napi mennyiségek több százszorosát tartalmazó vitaminkészítmények közül némelyik vesekövet, májkárosodást és más megbetegedéseket is okozhat. Lenkei ezeket a vádakat összeesküvés-elméletre emlékeztető viszont-vádakkal hárítja. Állítása szerint az orvosok többségének támogatását megszerző gyógyszer-lobbi annyira erős, hogy mesterségesen rendkívül alacsonyan tartják a napi ajánlott vitaminmennyiségeket.

Már csak azért is, mert így az emberek kevéssé egészségesek, s több gyógyszert lehet nekik eladni. Lenkei rendre hangsúlyozza: készítményei nem gyógyszerek. Ám ezek közül egyesek nem egyszerűen nem gyógyítanak, de – az orvostársadalom többségének, és immár a Legfelsőbb Bíróság bíráinak álláspontja szerint – veszélyesek is lehetnek.

1 megjegyzés:

Emerald írta...

Tisztelt Doktor Úr! Lenkei nevében nem kívánok nyilatkozni, ő megvívja a maga harcát. Annyit mindenesetre hozzáfűzök, hogy a jelenlegi orvostudomány és gyógyszeripar erkölcsi színvonala minden "tudományos" igazságot megkérdőjelez, hiszen vannak orvosok, akik pénzért adják nevüket a nagyközönséget megtévesztő áltanulmányokhoz, lásd csak a Zoloft esetét. Jelen pillanatban Lenkeinek hiszek. Azt viszont felháborítónak - és a blogjában deklarált, egyébként tiszteletre méltó értékekkel merőben ellentétesnek tartom -, hogy minden tudás hiányában leszól egy olyan vallást, amelynél hitelesebbet eddig keveset láttam. 16 éve foglalkozom Szcientológiával, és azok közül a vádak közül, amiket Ön elfogult forrásokból, az Internetről innen-onnan összeszedett, és tényként közölt, saját tapasztalatomból tudom, hogy egyik sem igaz. Különösen veszélyesnek tartom az egyoldalúságot - mert valóban vannak támadó vélemények -, de sosem "sikerül" idézni az Európa Tanács határozatait, a Szcientológiát egyházként elismerő országok nyilatkozatait Svédországtól Dél-Afrikáig, a szcientológusok kiterjedt jószolgálati tevékenységét köszönő levelekkel elismerő politikusok véleményeit, amerikai kongresszusi képviselőktől és szenátoroktól New York polgármesterén át a ghanai oktatási miniszterig (ha már "véleményformálók" érdekelnek bennünket). És valamiért sosem szólalhatnak meg azok (senki sem kérdezi), akik nem ugrottak ki a Szcientológia Egyházból (mert nem bizonyultak "túl könnyűnek" (mene, tekel,ufarsin), amikor az erkölcsi tartásra került a sor), hanem hiteles és elkötelezett képviselői ennek a gyönyörű, nem rád erőltetett és nem erőszakos vallásnak. Amelynek egyik alaptétele így szól: 'számodra az igaz, amit magad megfigyeltél". Szóval, kérem, hogy árnyaljuk ezt a képet egy kissé! Ha a meggyőződése ezt esetleg (nem tudom!) nem is teszi lehetővé, legalább az egyenlő és igazságos tájékoztatás elve alapján...
Köszönettel.