2009. július 7., kedd


A krónikus betegek biztosítására vonatkozó javaslat Franciaországban


Mintegy 15 millió francia állampolgár szenved krónikus betegségben, és kezelésük az egészségbiztosítás kiadásainak közel kétharmadát teszi ki. A kiadások fedezésére a kölcsönösségi alapon működő mutuelle-biztosítók a kötelező biztosítással való partnerséget ajánlanak fel.

Jean-Pierre Davant, a francia Mutuelle Szervezet (Mutualité française) elnöke, a szervezet Bordeaux-ban, június 6-án tartott 39. kongresszusának záróakkordjaként rávilágított, hogy jogi szempontból erősen megalapozott a mutuelle-biztosítók részvállalása a krónikus betegek költségeinek fedezésében, mivel az ilyen állampolgárok egyharmada nem részesül a hosszú távú ellátást nyújtó állami rendszer kedvezményeiben, további kétharmaduk pedig kedvezőtlenebb helyzetben van, mint a többi mutuelle-biztosított.

Mindezek tükrében, a Mutualité française a kormány elé terjesztette a krónikus betegek fedezetére vonatkozó reformjavaslatát, mely a költség-visszatérítés új szabályozását és a színvonalasabb ellátást tűzi ki céljául, ugyanakkor nem teszi kérdésessé az állami egészségbiztosítás financiális költségvállalásának szükségességét.

A mutuelle-k krónikus ellátásra vonatkozó projektjének megvalósulása esetén, az ezt elfogadó szakemberek minőségi protokollok és alapvetően átalányon alapuló díjazás szerint tevékenykednének. A betegek számára személyre szabott prevenciós programokat dolgoznának ki, és eltörölnék a krónikus ellátás költségeinek megelőlegezését. Az újonnan bevezetendő rendszer az elképzelések szerint nem válik kötelező érvényűvé, de nyitott lesz minden ezt választó beteg és szakember számára.

Roselyne Bachelot, egészségügyi miniszter, aki a projektet- mint elsősorban egészségügyi vonatkozású, a szolidaritást tiszteletben tartó és 100%-os fedezetet biztosító elképzelést - figyelemre méltónak találta, és jelezte, hogy lát lehetőséget kísérleti bevezetésére.

Egy másik, a mutuelle-k részéről induló kezdeményezés: egy egészségügyi sportlétesítmény felállítása, mely mint egy, az egészséges életmódot elősegítő projekt szintén várományosa lehet a miniszterasszony támogatásának.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint, a fizikai aktivitás általánossá tétele jelentős mértékben csökkentené számos betegség kialakulását. Becslések alapján, egyes betegségek esetében a csökkenés aránya a következőképpen alakulna:
- az artériák megbetegedése 15-39%,
- agyérbalesetek 33%,
- magas vérnyomás 12%,
- cukorbetegség 12-35%,
- vastagbélrák 22-33%,
- emlőrák 5-12%,
- csontritkulás okozta törések 18%.

A Fizikai Aktivitással és a Sporttevékenységekkel foglalkozó Országos Tanács rámutatott, hogy azoknál, akik fizikailag aktív életmódot folytatnak évente 250 EUR megtakarítás érhető el az egészségügyi kiadások vonatkozásában a mozgásszegény életmódot folytató állampolgárok egészségügyi kiadásaival összehasonlítva. (ZLL)

Forrás:

http://www.mutualite.fr/actualites/toutes_les_infos/nos_articles/maladies_chroniques_roselyne_bachelot_s_engage_sur_un_partenariat_avec_la_mutualite_francaise


Nincsenek megjegyzések: