2009. július 14., kedd


Ellenőrzéstől rettegő háziorvosok


Óriási a felháborodás a háziorvosok körében, ugyanis az egészségesek miatt büntetik őket. Öt évre visszamenőleg, kamatostul kell visszafizetniük azt a kártyapénzt, amit olyan pácienseik után kaptak, akik meszsze elkerülték a rendelőt.


Dr. Szabados Ibolya, a Baranyai Orvos Kamara háziorvosi szekciójának elnöke, bicsérdi orvos arról tájékoztatta lapunkat, hogy egy érvényben lévő, évtizedes kormányrendelet értelmében az orvosoknak a náluk regisztrált egészséges pácienseket is meg kell vizsgálniuk – korcsoporttól függően évente-kétévente.

Ha nem teszik, kamatokkal együtt vissza kell fizetniük a betegre eső állami finanszírozást, ami ma átlagosan 405 forint/fő/hónap. Mentesülhet viszont a büntetéstől és a pénzmegvonástól a doktor akkor, ha hitelt érdemlően bizonyítja, hogy próbálta ugyan behívni a betegét, de ő mégsem jelentkezett a vizsgálatra.


Már a rendelet életbe lépésekor óriási volt a szakma felháborodása, mivel senki sem kötelezhető arra, hogy egészségesen orvoshoz menjen, ráadásul olyan szerteágazó a családorvosi teendő egy 1500–1800 fős körzetben, hogy ilyesmire a napi 60–70 fős betegforgalom mellett nem futja. Szerencsére idővel elfelejtődött az ominózus rendelet, ám a közelmúltban nyolc baranyai háziorvost megbüntettek az ellenőrök e rendelkezés alapján, céltudatosan a 35–45 év közöttiek kartonjait pörgetve át.


(Ennek a korosztálynak kevesebb az egészségügyi problémája, köztük akadnak olyanok, akik reggeltől estig dolgoznak, idejük sincs a rendelő várójában ücsörögni, illetve sokukat rendszeresen ellenőrzi az üzemorvosi szolgálat.) Minden találat a kártyapénz megvonásával és büntetőkamattal járt.


Az egyik baranyai háziorvos négy páciense után öt évre visszamenőlegesen 88 ezer forintot fizetett vissza, ebből a visszavont finanszírozás 66 ezer volt, a kamat pedig 22 ezer, miközben – álláspontja szerint – a betegekkel kötött szerződését teljesítette, miután készenlétet biztosított számukra.


A doktorok, felpanaszolták esetüket az orvoskamarának, és azt fontolgatják, hogy bírósághoz fordulnak. A kamara jogásza felvállalta ügyüket. Miért a felháborodás? Dr. Szabados Ibolya szerint a háziorvosok átlagéletkora 50 év felett van, negyven százalékuk nyugdíjas, nincs utánpótlás és összeomlóban az alapellátás. Mi kell még?


Kozma Ferenc

Nincsenek megjegyzések: