2009. július 21., kedd



Mi az: Hatástalan, de hatásos?

Felmérés a placebo alkalmazásáról


A placebo definíció szerint olyan gyógyszer, amelyet az orvos nem a beteg állapotára gyakorolt farmakológiai hatása miatt alkalmaz vagy rendel, hanem azért, hogy a betegben azt az elvárást keltse, hogy hatást fog gyakorolni.

Pro és kontra


A placebokezelés alkalmazása a klinikai gyakorlatban etikailag vitatott. Az ellenzői véleménye szerint a placebo adásának lényegi jellemzője a beteg félrevezetése, ezért a placebót adó orvos megszegi a beteg megfelelő tájékoztatására vonatkozó kötelességét. A kezelés mellett érvelők szerint viszont számos betegség esetében jelentős terápiás hatással és kevés mellékhatással járó kezelésmódról van szó.

A felmérés

Mivel alig tudjuk, hogy mi az orvosok véleménye a placebóról, és milyen gyakran alkalmaznak ilyet, postán küldött kérdőívvel megkérdeztek a placeborendelési szokásaikról az Amerikai Egyesült Államokban praktizáló, véletlenszerűen kiválasztott 600-600 belgyógyászt és reumatológust. A placebót a felmérést készítő kutatók olyan kezelésmódként határozták meg, amelynek terápiás hatása a betegek ilyen irányú elvárásaiból származik, nem pedig a szer farmakológiai hatásmechanizmusából.

Az amerikai orvosok véleménye a placebóról

A megkérdezett orvosok 62%-a szerint elfogadható vagy akár kötelező is olyan kezelést végezni, amelynek elsődleges célja nem a gyógyszer farmakológiai hatása, hanem az, hogy a beteg számítson az állapota javulására.

Ki ad placebót?

A megkérdezés előtti évben az orvosok 55%-a rendelt placebót, főleg „aktív” placebót: olyan gyógyszert, amelynek van ugyan farmakológiai hatása, de nem befolyásolja a kezelendő betegség alakulását (fájdalomcsillapítót, vitamint, nyugtatót vagy antibiotikumot). A megkérdezettek 4%-a alkalmazott teljesen hatástalan anyagot (fiziológiás sóoldatot vagy glükóztablettát). A fenti arányok érvényesek voltak függetlenül az orvosok szakterületétől, nemétől, korától és a praxis földrajzi elhelyezkedésétől.

Mit mondanak a betegeknek a felírt placebóról?

„Olyan gyógyszer, amelyet nem szoktak az Ön betegégére adni, de lehet, hogy segít”, mondta a megkérdezettek kétharmada. „Gyógyszer” – csak ennyit közölt a betegekkel minden ötödik orvos. „Olyan gyógyszer, amelynek nincs hatása” vagy: „placebo” – tájékoztatta a betegeit minden hetedik megkérdezett.

Miért?

Tehát az amerikai belgyógyászok és reumatológusok gyakran alkalmaznak placebót, és ezt etikailag elfogadhatónak tartják. A felmérést végző kutatók véleménye szerint ennek az oka, hogy „úgy érzik, kell adniuk valamilyen gyógyszert, miközben nincsen bizonyítottan hatásos kezelésmód” az illető betegségre. Ezen kívül az „aktív” placebót sok orvos nem tekinti placebónak, hiszen van farmakológiai hatása.

Forrás: BMJ 2008;337:a1938

Nincsenek megjegyzések: