2009. július 28., kedd


Hatékony antivirális szer a H1N1 influenza ellen

A robbanásszerűen terjedő H1N1 influenza megelőzésében és kezelésében hatékony antivirális szer, a zanamivir használatát mutatja be az oktatófilm.

A diskhaler segítségével történő inhaláció nagy előnye, hogy a hatóanyag gyorsan és lokálisan, a légzőrendszerben fejti ki hatását úgy, hogy gátolja a fertőzőképes influenzavirionok kijutását a légutak hámsejtjeiből.

A klinikai vizsgálatokban zanamivirre rezisztens humán vírusokat eddig még nem izoláltak. A szezonális influenzajárványok során sem mutattak ki zanamivirrezisztenciát.

Aa 2008-09. évi szezonális A(H1N1) járvány kapcsán az oseltamivirrel szemben mind Európában, mind az Egyesült Államokban átlagosan 98%-ban rezisztencia mutatkozott a tesztelt vírusokban.

A rezisztenciabeli különbség hátterében az oseltamivir és a zanamivir szerkezeti különbsége állhat. A WHO 2009. július 8-i jelentése szerint az új H1N1 pandemia kapcsán három oseltamivirrezisztens esetet jelentettek Dániából, Japánból és Hong Kong-ból. A vírus érzékenysége zanamivirrel szemben mindhárom esetben megmaradt.



Hivatkozások:

http://www.ecdc.europa.eu/en/Health_Topics/influenza/antivirals.aspx


http://www.who.int/csr/disease/influenza/H1N1webupdate20090318%20ed_ns.pdf


Collins PJ et al. Crystal structures of oseltamivir-resistant influenza virus neuraminidase mutants. Nature 2008;453:1258-1261.



Nincsenek megjegyzések: