2009. július 8., szerda


A forráscsökkenés az egészségügyi intézmények napi működését fogja ellehetetleníteni

Az egészségügyi forráscsökkentés az intézmények napi működését fogja ellehetetleníteni - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója. Hangsúlyozta: az orvosok és a szakápolók drámaian alacsony bérért dolgoznak, míg évek óta el kell halasztani a felújításokat, hogy a napi működést fedezni tudják.


Az év második felében várható forráscsökkenés az egészségügyi intézmények napi működését fogja ellehetetleníteni - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója. Stubnya Gusztáv közölte: évek óta el kell halasztani beruházásokat és felújításokat, mivel a napi működést kell valamiből fedezni.


Az orvosok és a szakápolók drámaian alacsony bérért dolgoznak - hangsúlyozta a stratégiai főigazgató, aki szerint rossz a humánerőforrás-helyzet, az orvoshiány miatt osztályokat kellett bezárni egyes vidéki kórházakban, míg a szakápolóhiány is drámai, az egyetemen klinikáin egyes osztályrészeket nem tudnak működtetni, mert nincs nővér. Stubnya Gusztáv hozzátette: az egyetem elvégzése után sok orvos megy külföldre dolgozni, vagy hagyja el a szakmát.


A Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója közölte: a pénteki megállapodás értelmében a következő fél évben havi bontásban figyeli az Egészségügyi Minisztérium és az egyetemi klinikák vezetése, hogy a finanszírozási változások hogyan érintik az orvosegyetemek működését.


Az első félévben valóban nőttek az egyetemek számára elérhető bevételek, de a második félévben drámai csökkenés várható, aminek az oka, hogy áprilistól új finanszírozási szabályozás lépett életbe - mondta Stubnya Gusztáv. Kifejtette: a teljesítményvolumen-korlát helyébe lépő rendszer szerint a korábbi ellátási mennyiség 70 százalékát kapják meg az intézmények, a többi után egy úgynevezett lebegő pontérték alapján kapnak ellátási díjat, ennek a nagysága határozza meg, hogy egy intézmény mennyi pénzhez jut.


Exterde Tibor

Nincsenek megjegyzések: